Hüseyin Can Güner'in ifadesi ortaya çıktı: Savcılığın kapattığı dosya ve başkan olmadığı zamandan kalma baz kayıtları soruldu
Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner'in emniyet ifadesi ortaya çıktı. Güner'e savcılığın daha önce kovuşturmaya yer yok kararı verdiği dosya soruldu.
GAZETE PENCERE - Cumartesi günü Çankaya Belediyesi’ne yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner’in emniyette verdiği ifadenin detayları ortaya çıktı.
Rüşvet verme ve ihaleye fesat karıştırma suçlamaları ile gözaltına alınan Güner, Ankara Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde avukatları ile birlikte kendisine sorulan sorulara cevap verdi.
Güner’e kollukta Çankaya Belediyesi tarafından yapılan ihaleler sorulurken ihale alan bir şirketin ihalesinin daha sonra belediye meclisi tarafından iptal edilmesinin ardından yeniden açılan aynı kalemdeki ihaleye neden çağrılmadığı soruldu.
İL İL GEZEN DOSYA
Bu konunun daha önce de basına yansıyan belediyenin katı atık ihalesi olduğu ortaya çıktı. İhaleyi alan firma ilk önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvurmuş savcılık kovuşturmaya yer yok kararı verdikten sonra firma şikâyeti İstanbul’a taşımıştı.
Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da yetkisizlik kararı verdi. Yetkisizlik kararı veren savcı kararname ile Ankara’ya atandı.
Bahse konu ihale emniyette Güner’in karşısına çıktı.
Kolluğun sorusuna Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuya ilişkin bilirkişi atandığını ve neticede kovuşturmaya yer yok kararı verildiğini söyledi.
Kolluk ifadesinde o bölüm şöyle geçti:
SORU:2024/1083351 İKN ihaleye, daha önceden 2022/596987 İKN aynı ihaleyi almış olan ve iptal edilen 2024/1152731 İKN ihaleyi de kazanan müştekinin yetkilisi olduğu Norm Sanayi Ürünleri İmalat ve Dış Tic. Ltd. Şti. neden davet edilmedi açıklayınız?
Hüseyin Can Güner: 3 firma davet edilmesini şart koştuğunu daha önce bu işi yapmış olmanın davet şartı olmadığını ve bu ihalede yasanın ön gördüğü sayının da 2 katı atık firması davet edildiğini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2024/204443 soruşturma dosyasında resen soruşturma yürütülüp bilirkişi raporu aldırılarak 2024/160007 karar sayılı ve 05.12.2024 tarihli KYOK kararı verildiği dosyasında Savcılık tarafından belirtilmiştir.

2022’DE ORTAK BAZ SORUSU
Kollukta ayrıca Hüseyin Can Güner belediye başkanı olmadığı dönemde ortak baz verdiği bir iş insanı ile ilgili soru soruldu.
Polis dosya şüphelilerinden Ferit Onuş ile İstanbul’da ortak baz verdiğini sorduğu sorusunda “Soruşturma kapsamında yapılan HTS analiz çalışmalarında soruşturma kapsamında diğer şüpheliler Ferit ONUŞ (Departur Otomotiv Yetkilisi) ile olan ortak baz birlikteliğiniz aşağıda gösterilmiştir. Baz birlikteliğinizin sebebi hakkında ifadenizi veriniz?” ifadelerini yöneltti.
Hüseyin Can Güner ise soruya “Ben 2022 yılında belediye Başkanı olmadığım gibi adaylığım dahi söz konusu değildi. Ferit ONUŞ isimli şahsı tanımıyorum. Bu şahısla herhangi bir konuşmam olmadı görsem tanımam.” cevabı verdi.
Ayrıca Güner’e belediyeden ihale alan firmalar ve firmaların sahiplerini tanıyıp tanımadığı da yöneltildi. Güner ifadesinde firma sahiplerini tanımadığını ifade ederek ihalelerin büyük kısmını ilgili birimlerin yürüttüğünü söyledi.
Kaynak:Tolga Balcı