İçişleri Bakanlığı’nın ‘YSK’ tehdidine yanıt: ‘T.C. vatandaşlığını iki kuruşa satan Soylu’

İçişleri Bakanlığı’nın ‘YSK’ tehdidine yanıt: ‘T.C. vatandaşlığını iki kuruşa satan Soylu’
İçişleri Bakanlığı tarafından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bizim elimizdeki seçmen bilgileri Yüksek Seçim Kurumu’nun elinde de yok” ifadeleri üzerine yapılan açıklamada, “CHP Genel Başkanı Sn. Kılıçdaroğlu’nun,...

İçişleri Bakanlığı tarafından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bizim elimizdeki seçmen bilgileri Yüksek Seçim Kurumu’nun elinde de yok” ifadeleri üzerine yapılan açıklamada, “CHP Genel Başkanı Sn. Kılıçdaroğlu’nun, YSK’da olmayan ancak kendilerinde bulunduğunu iddia ettiği bilgileri nasıl temin ettiğini açıklaması gerekmektedir. Aksi takdirde kişisel verilerin mevzuata aykırı temin edilmesinden ötürü Bakanlığımızca suç duyurusunda bulunulacaktır” denildi.

KAÇAMAYACAKSIN!
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Soylu, ülkeye kaç yabancı aldığı ortaya çıkacak diye korkudan Genel Başkanımıza suç duyurusunda bulunacakmış. T.C. vatandaşlığını iki kuruşa satan Soylu, mafya ve suç örgütleriyle iş birliklerin, 10 bin dolar alan siyasetçiyi açıklamadığın için yargılanacaksın! kaçamayacaksın’’ dedi.
CHP’nin YSK temsilcisi verileri nasıl aldıklarını anlattı.

İçişleri Bakanlığı Kılıçdaroğlu’nun elindeki söz konusu bilgilerin kaynağını açıklanmasını ve özür dilemesini isterken, aksi takdirde suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı.

CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, seçmen bilgilerine dair ellerinde olan verilerin suç teşkil etmediğini belirterek, “YSK’dan aldığımız verileri işliyor ve bir sonuca ulaşıyoruz” dedi. Yakupoğlu, YSK’den alınan açık seçmen listelerinin geliştirilen filtre yazılımlar sayesinde işlendiğini ve ortaya kontrolleri yapılmış yeni verilerin çıktığına vurgu yaptı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun seçime girmeye hak kazanan her partiye, yılda iki kez seçmen kütüklerine ulaşma olanağı sunduğunu ifade eden Yakupoğlu, verilerin yasa dışı olmadığına ve seçime girmeye hak kazanan başta AKP olmak üzere her partinin üzerinde çalışarak ulaşabileceğine dikkat çekerek, “CHP’nin bilgiişlem birimi YSK’dan alınan seçmen kütükleri verilerini geliştirilen yazılım programları sayesinde ayıklıyor. Kullandığımız farklı filtreleme programları ile bu verilerin çapraz kontrollerini yapıyoruz. Kontrolleri yaparken de YSK’dan aldığımız seçmen kütüklerinde olan seçmenin adı, soyadı, baba, ana adı, doğum yılı, doğduğu ilçe adı, oturduğu yer adresi ve T.C. kimlik numarasını kullanıyoruz ve geçmişteki seçmen listeleri ile karşılaştırmasını yapıyoruz” dedi.

Yakupoğlu, bu duruma ilişkin örnekler verdi ve ekledi: “Mesela bir adreste 50 seçmen kayıtlı görünüyor ancak bizim kontrollerimizde bu adres arsa çıkıyor. O zaman da kentsel dönüşüme giren yerleri araştırıyoruz ve verileri sistemimize işliyoruz. Ya da bir şehirde oltalama denilen yöntemle ‘mükerrer seçmen’ olup olmadığının kontrollerini yapıyoruz.’’