İsrail ile Hamas arasındaki ‘köpek savaşı’ alevleniyor

İsrail ile Hamas arasındaki ‘köpek savaşı’ alevleniyor
İsrail ordusu, Gazze’deki savaşında, patlayıcılar ve Hamas üyelerinin yerini tespit etmek ve aynı zamanda Filistinli sivilleri sindirmek için büyük ölçüde köpeklere güveniyor.Şarku’l Avsat’ın Yedioth Ahronoth gazetesinden...
İsrail ordusu, Gazze’deki savaşında, patlayıcılar ve Hamas üyelerinin yerini tespit etmek ve aynı zamanda Filistinli sivilleri sindirmek için büyük ölçüde köpeklere güveniyor.

Şarku’l Avsat’ın Yedioth Ahronoth gazetesinden aktardığı habere göre Hamas hareketi, ordunun polis köpeklerinin patlayıcıları ve Filistinli unsurları tespit etme görevleri sırasında, sokaklara ‘oldukça büyük köpekler’ bırakarak dikkat dağıtmaya ve korkutmaya çalışıyor.

İsrail askerlerinin, eğitimli köpekleri kullanan ‘Oketz’ birliğinden askerler, araştırma için gittikleri ev ve bahçelerde, ‘polis köpeklerini korkutmak için’ halatlarla ve uzun zincirlerle bağlanmış köpekler buldu, bu da araştırma görevinin yürütülmesini zorlaştırdı.

İsrail ordusu, eğitimli köpeklerini diğer hayvanlar tarafından dikkatinin dağıtılmaması, gürültü ve silah seslerine aldırış etmemesi için eğitiyor.

df df vd

Ancak bazı durumlarda, birimdeki köpekler bu konuda başarısız olabiliyor. Habere göre, İsrail askerleri, Hamas’ın ‘bu karşı silahıyla’ ilgili özel brifingler aldı.

İsrail ordusunun polis köpeği birimi çatışmanın çok önemli bir unsuru.  Bu birime İbranice ‘ısırık’ anlamına gelen Oketz adı veriliyor. Dünyanın en iyi eğitimli köpek birimlerinden biri olarak kabul edilen Oketz’de, terörle mücadele ve arama kurtarma gibi görevler için özel olarak eğitilmiş köpekler yer alıyor.

İsrail’i vuran bir saldırı dalgasının ardından 1974 yılında Sirkin üssünde kurulan Oketz birimi, yalnızca 11 köpekle işe başladı.

Daha sonra Almanya, Hollanda ve Belçika’dan ithal edilen ve genellikle Alman Çoban ve Doberman ırklarından yüzlerce köpeği kapsayacak şekilde genişledi.

Birimin çalışmaları, Lübnan’ın güneyindeki bir operasyonun ardından 1988’de resmi olarak duyurulmadan önce, 70’li ve 80’li yıllarda gizlice başladı.

Köpeklere rehberlik ve emir vermek üzere eğitimli askerler tarafından denetlenen birimde, 17 ay sürebilecek eğitimin yapılabilmesi için, köpeklerin birime dahil edildiğinde 6 aylıktan büyük olmaması gerekiyor.

İsrail ordusu, birliğe katılmanın gönüllülük esasına dayalı olduğunu ve bu nedenle askerlerin katılmadan önce zorlu bir seçme ve test sürecinden geçtiğini belirtiyor.

Her köpek, belirli bir uzmanlık alanında (saldırı, arama kurtarma, silahların yerinin belirlenmesi, patlayıcıların tespiti vb.) eğitim alıyor.

Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan haberde şu ifadelere yer verildi;

“Köpek ile eğitmeni arasındaki ilişki çok kişiseldir. Birlikte çok zaman geçirirler. Askeri operasyonlar sırasında köpeklerle askerler arasındaki bağ çok önemlidir ve birimin özelliklerinin ayrılmaz bir parçasını oluşturur.”

Bu birim Lübnan, Gazze ve Batı Şeria’daki çeşitli operasyonlara katıldı ve bu operasyonlarda 150’den fazla köpeği kaybetti.

İsrail medyasına göre, köpekler henüz yavruyken her biri 10 ile 15 bin dolar arasında değişen fiyatlarla satın alınıyor.