İstanbul'un yeni valisinden AKP'yi kızdıracak sözler: İstanbul’da kayıt dışı hiçbir yabancıya izin vermeyeceğiz

İstanbul'un yeni valisinden AKP'yi kızdıracak sözler: İstanbul’da kayıt dışı hiçbir yabancıya izin vermeyeceğiz
İstanbul'un yeni valisi Davut Gül, İstanbul'daki kaçak göçmenlere ilişkin önemli mesajlar verirken "kayıt dışı hiçbir yabancıya müsaade edilmeyeceğini" söyledi. Gül, "İstanbul'daki şehir kültürüne uygun bir yaşam tarzı...

İstanbul'un yeni valisi Davut Gül, İstanbul'daki kaçak göçmenlere ilişkin önemli mesajlar verirken "kayıt dışı hiçbir yabancıya müsaade edilmeyeceğini" söyledi. Gül, "İstanbul'daki şehir kültürüne uygun bir yaşam tarzı istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Ali Yerlikaya'nın yerine İstanbul Valisi olarak atanan Davut Gül, Megakent'te geleceğe yönrelik projeleri ve yönetim anlayışına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sabah gazetesine röporta veren Gül, özellikle İstanbul'da kaçak olarak yaşayan göçmenlere ilişkin dikkat çekici mesajlar verdi

"HİÇBİR MESELE DİĞERİNDEN ÖNEMLİ DEĞİL"

Türkiye Yüzyılı'ndan İstanbul'da yaşamak ve İstanbul halkına hizmet etme imkanı yakalamanın kendisi adına onur verici olduğuinu belirten Vali Gül, "Bütün paydaşlarla beraber İstanbul'un sorunlarına çare bulmaya çalışacağız. En büyük şansımız İstanbul aşığı olan Sayın Cumhurbaşkanımız. İstanbul'u biliyor ve bir orkestra şefi gibi koordine ediyor. Desteğini hissettik ve hep hissedeceğiz" dedi.

İstanbul'un öncelikli sorunlarına değinen Gül, "Herkesin meselesini kendi meselemiz olarak görüyoruz. Ama İstanbul'un afetlere hazırlanması, düzensiz göçle mücadele, trafik, bağımlılıkla mücadele, eğitim meselesi, sağlığa erişim, kültürel dokunun muhafazası, insanların sahilerle ve şehrin güzellikle buluşması, spor alanlarının arttırılması çok önemli. Hiçbir konu diğerinden daha önemli değil" ifadelerini kullandı.

ŞEHİR KÜLTÜRÜNE UYMAK ZORUNDALAR

Yabancı göçmen sorununa değinen Gül, "Yabancıları kendi içerisinde birkaç bölüme ayırmak lazım. Turist olarak seyahat edenler. Öğrenim için gelenler. İkamet izni alıp ticaret yapanlar. İç savaş nedeniyle sığınmacı statüsünde olanlar. Bir de kaçak yollarla gelmiş kayıt dışı yabancılar var. Düzensiz kayıt dışı göç konusunda 7/24 uygulamalar yapılıyor. Şöyle bir kararlılığımız var. Kayıt dışı yabancıyı tespit ettiğimizde sınır dışı ediyoruz. Birincisi İstanbul'da kayıt dışı hiçbir yabancının yaşamasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

KAYIT DIŞI TİCARETE MÜSAMAHA YOK

İstanbul'da Türkiye'deki kurallara ve İstanbul'daki şehir kültürüne uygun bir yaşam tarzı istediklerini belirten Vali Gül , "İstanbullu evde yaşıyorsa yabancı da evde yaşayacak. İş yerlerinin içerisinde 10-20 yabancının birlikte yaşamasına izin vermeyeceğiz. Tabelalarla ilgili hassasiyetimiz devam edecek. Yabancıların vergilendirmede kayıt dışı ticaret yapmasına, rekabet koşullarını çiğnemesine izin vermeyeceğiz. Bu kurala uymayanlara müsaade etmeyeceğiz. Özetle, Türkiye Cumhuriyeti'nde izinli olarak yaşayan herkes, vatandaşlarımızın uyduğu bütün kurallara uyacak. Kayıt dışı olanları da sınır dışı edeceğiz" ifadelerini kullandı.

GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONLARI SÜRÜYOR

Diğer yandan Vali Gül'ün açıklaması doğrultusunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, yasa dışı yollarla ülkeye gelen sığınmacılara yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yürütülen istihbari faaliyetler ve saha çalışmaları sonucu iki aracın, sıklıkla kaçak göçmenleri İstanbul’dan sınır illerine çift yönlü sevkini sağladığı tespit edildi. Polis, yapılan takip sonucu 2 aracı 14 Haziran’da Esenyurt ilçesi Hadımköy Gişeler mevkiinde durdurdu. Şüpheli araçlara yapılan operasyonlarda toplam 18 kaçak göçmen yakalandı. Kaçak göçmenleri taşıyan aracın sürücüleri C.B. ve M.K. gözaltına alındı.

Yapılan incelemeler sonucunda kaçak göçmenlerin, Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine geçmek amacıyla sınıra gittikleri, başaramayınca İstanbul'a geri dönmek için sürücülerle 5’er bin lira para karşılığı anlaştıkları belirlendi. Yakalanan C.B. ve M.K.’ye Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu neticesinde toplam 103 bin 320 lira idari para cezası kesildi. Her iki şüpheli, “Göçmen Kaçakçılığı” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. 18 göçmen için ise sınır dışı edilmek üzere işlem başlatıldı.