İstanbul’un çıkmazı toplu taşıma

İstanbul’un çıkmazı  toplu taşıma
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Özlü büyük şehirlerde milyonlarca vatandaşın kullandığı toplu taşımayla virüs bulaşma riskinin çok fazlalaştığını söyledi. İstanbul trafiği sosyal mesafenin hiçe sayıldığı görüntülere...

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Özlü büyük şehirlerde milyonlarca vatandaşın kullandığı toplu taşımayla virüs bulaşma riskinin çok fazlalaştığını söyledi. İstanbul trafiği sosyal mesafenin hiçe sayıldığı görüntülere sahne oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı normalleşme planı toplu taşımada yüzde 50 kuralı kaldırılmıştı. Ancak uzmanlar endişeli. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü “Kapalı bir alanda çok sayıda kişi bir arada bulunuyor. Sosyal mesafeyi korumaları zor. Yolcuların hepsi de dikkatli olmuyor. Bir kısmı maske takıyor bir kısmı takmıyor. Aynı yüzeye çok kişi dokunuyor. Toplu taşıma bu viral enfeksiyonun bulaşması açısından çok uygun bir alan” dedi. Haber Global’e konuşan Özlü iş yerlerinin farklı zaman dilimlerinde vardiyalarını başlatmalarının ve evden çalışmanın toplu taşımanın yükünü azaltacağını söyledi.
YARIM SAAT GEÇ BİNİN
Bilim Kurulu üyesi ayrıca “Yüzde 50 ile çalışması riski belki biraz daha azaltabilirdi. Sanırım toplu taşımada talep fazla, karşılamak için kapasite yetersiz. Onun için böyle bir uygulama gelmiş olabilir” diye konuştu.
Özlü şöyle uyardı: “Bir yere giderken toplu taşımanın çok yoğun olduğu saatlerden daha erken saatte çıkın. Dönüşte herkesin yüklendiği saatlerde değil, yarım saat geç binin. Havalandırma, hijyenle ilgili tedbirler alınması lazım. Mutlaka herkesin maske takması gerekir. Eldiven kullanmayı önermiyoruz. Ama kullanılırsa yolculuk bittiğinde eldivenler çıkarılmalıdır. En güzeli, araçlardan indikten sonra ellerimizi yıkamalı veya dezenfektan ile temizlemeliyiz.”