KADER çalışanları mobbing ve hak ihlallerine karşı eylemde

KADER çalışanları mobbing ve hak ihlallerine karşı eylemde
Sosyal İş Sendikası, Kadın Adayları Destekleme Derneği’nde çalışan kadınların maruz kaldıkları mobbinge ve yaşadıkları hak ihlallerine dair eylem gerçekleştirdi.Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) çalışanları...
Sosyal İş Sendikası, Kadın Adayları Destekleme Derneği’nde çalışan kadınların maruz kaldıkları mobbinge ve yaşadıkları hak ihlallerine dair eylem gerçekleştirdi.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) çalışanları mobbing, düşük ücret ve sendikal hakların ihlal edildiği gerekçesiyle bir basın açıklaması düzenledi.

DİSK Sosyal-İş üyesi çalışanlar, dernek yönetiminin günlerdir süren görüşmelere karşın sendika ile masaya oturmadığını ve taleplerine muhatap bulamadıklarını söyledi.

Taleplerini ve maruz bırakıldıları sömürüyü dile getirmek için bir araya geldiklerini belirten KADER çalışanlarını, siyasi parti temsilcileri ve kadın örgütleri de yalnız bırakmadı.

Derneğin Mecidiyeköy'deki ofisinin önünde bir araya gelen onlarca kadın, dayanışma çağrısı yaptı.

Sistematik taciz boyutunda mobbing

Çalışanlar tarafından yapılan basın açıklamasında ise, yaşanan hak ihlalleri şöyle sıralandı:

"Bizler KADER’de (Kadın Adayları Destekleme Derneği) çalışan kadınlar olarak aylardır hak ihlalleri ile karşı karşıyayız. KADER, 97 yılında bir grup feminist tarafından, tüzüğünde her kadının örgütlenme özgürlüğüne özellikle vurgu yapan ve bunun için mücadele eden her kadını destekleyeceği beyanı ile kurulmuş bir dernek. Maalesef mevcut yönetimle artık, kuruluşundaki amaç ve ilkelerden son derece uzaklaşmış bir kuruma dönüşmüş görünüyor.

KADER’in şu anki yöneticileri, kendi bünyesinde çalışan kadınların ağır ekonomik kriz ortamında gelir düzeyini korumak adına hiçbir çaba sarf etmediği gibi yan hakları dahi olmadan çalıştırmakta hiçbir beis görmemektedir. Aksine bu çalışma koşullarının insani olmadığını dile getirdiğimizde ise KADER Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu, bizlere sistematik bir biçimde taciz boyutunda mobbing uygulamaktadır.

Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu ile diyalog kurma olanaklarımızın bütünüyle yok olması üzerine, örgütlü olma gücünün bilinciyle DİSK’e bağlı Sosyal-İş’te sendikalaştık. Sendikamız tam olarak bir aydır KADER Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu’ndan, Yönetim Kurulu ile birlikte görüşme yapmak üzere randevu almaya çalışmaktadır. Sözde hak savunucusu olan bu dernek 'yetkili sendika değil, görüşmek zorunda mıyım' tavrı ile diyalog yollarını kapatmıştır.

Sendikanın randevu talebinden sonra Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu, Yönetim Kurulu üyesi Yasemin Öz ve derneğin avukatının da olduğu bir 'personel toplantısı' gerçekleştirdik. Bu toplantıda kendilerine taleplerimizi ilettik. Taleplerimizin başında maaşlarımıza en az asgari ücrete gelen zam oranında zam yapılmasıydı, ancak toplantıdan sonra hesaplarımıza yatırılan maaşımıza yapılan zam oranı sadece %13,5 olduğunu öğrendik. Her STK’nın çalışanlarına zam yapmamak için öne sürdüğü, fon kuruluşunun bütçesi bu kadar açıklaması dışında bir cevap alamadığımız gibi bunun köle gibi çalışın demek olduğunu yinelediğimizde ise hayrete düştüklerini, koşullarımızın yasalara uygun ve bizleri gözeten şekilde hazırlandığını iddia ettiler."