Kartalkaya'daki otel yangınında iddianame tamamlandı: Bolu İl Özel İdaresi'ne ceza istendi, bakanlık dosyadan ayrıldı

Kartalkaya'daki otel yangınında iddianame tamamlandı: Bolu İl Özel İdaresi'ne ceza istendi,  bakanlık dosyadan ayrıldı
Bolu’nun Kartalkaya bölgesinde bulunan Grand Kartal Otel’de 21 Ocak gecesi çıkan ve 78 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili soruşturma tamamlandı.

Bolu’nun Kartalkaya bölgesinde bulunan Grand Kartal Otel’de 21 Ocak gecesi çıkan ve 78 kişinin yaşamını yitirdiği yangınla ilgili soruşturma tamamlandı. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında otel sahipleri, şirket yöneticileri, otel çalışanları ve kamu görevlilerinin de yer aldığı 32 kişi hakkında kamu davası açtı. Sanıklar hakkında istenen cezalar 22 yıl 6 aydan başlayıp 1998 yıla kadar ulaşıyor.

Otel sahipleri ve belediye görevlileri için “olası kastla öldürme” iddiası

İddianamede, otelin sahipleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras ile Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar gibi isimlerin de yer aldığı 13 kişi hakkında, “olası kastla 78 kişiyi öldürme” ve “kasten yaralama” suçlarından kişi başı 1998 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Otel personeli ve teknik ekip için “bilinçli taksir” suçlaması

Otelin teknik ve mutfak personelinin yanı sıra iş güvenliği uzmanları ve LPG bakım görevlilerinden oluşan 19 kişi hakkında ise “bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 22 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Kamu görevlileri de sanık listesinde

Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, yardımcısı Bünyamin Bal ve Ruhsat ve Denetim Müdürleri Yeliz Erdoğan ile Mehmet Özel de sanıklar arasında. Bu dört kamu görevlisi için de 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Yangının nedeni ve ihmaller zinciri

İddianamede yer alan bilirkişi raporlarına göre, yangın sabah saatlerinde otelin dördüncü katındaki restoranda bulunan elektrikli ızgaradan (grill plate) kaynaklandı. Termostat arızası nedeniyle aşırı ısınan cihaz, yakınındaki çöp kovasını tutuşturdu. Yangın kısa sürede LPG hortumuna, ardından da vernikli ahşap dekorlara sıçradı. Alevlerin yayılmasıyla birlikte otelin yapısal yetersizlikleri, duman tahliye sisteminin olmayışı ve yanlış müdahaleler sonucu felaket büyüdü.

Acil durum planı kağıt üzerinde kaldı

Savcılık, otelin “acil durum eylem planı”nın yetersiz olduğunu ve yangın ekiplerinin eğitimsiz personelden oluştuğunu vurguladı. Otelde yangına karşı otomatik uyarı sisteminin olmaması, personele yangın eğitimi verilmemesi ve müdahalede gecikilmesi yangının ölümcül sonuçlara yol açmasına neden oldu.

Bakanlık yetkilileri hakkında ayrı soruşturma

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri hakkında yürütülen soruşturma ise ayrılarak başka bir dosyada sürdürülüyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar