KCDP, 2024 yılının ocak ayını raporunu yayınladı: 31 kadın öldürüldü 21 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu

KCDP, 2024 yılının ocak ayını raporunu yayınladı: 31 kadın öldürüldü 21 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2024 yılı ocak ayı verilerini paylaştı. Raporda, 31 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü belirtildi. 21 kadının da şüpheli şekilde ölü bulunduğu bilgisi yer aldı.Kadın...
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2024 yılı ocak ayı verilerini paylaştı. Raporda, 31 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü belirtildi. 21 kadının da şüpheli şekilde ölü bulunduğu bilgisi yer aldı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KDCP), 2024 yılının ilk ayında kadın cinayetlerini raporladı. Platformun verilerine göre; Ocak ayında 31 kadın, erkekler tarafından öldürülürken 21 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Altı kadın ‘hayatına dair karar almak istedi’ bahanesiyle öldürüldü

Raporda, öldürülen 31 kadından altısının, kendi hayatına dair karar almak istediği bahanesiyle öldürüldüğüne dikkat çekildi.

Altı kadının; boşanmak istediği, barışmayı, evlenmeyi ve ilişkiyi reddettiği gibi bahanelerle öldürüldüğü belirtilirken, birinin ekonomik birinin de annesini koruduğu için öldürüldüğü bilgisi KCDP tarafından paylaşıldı.

Kadınlar, tanıdığı kişiler tarafından öldürüldü

KDCP, Ocak ayı verilerinde öldürülen kadınların yüzde 35’inin evli olduğu erkek tarafından öldürüldüğüne dikkat çekti.

Buna göre; 31 kadının 11’i evli olduğu erkek, beşi eskiden evli olduğu erkek, üçü birlikte olduğu erkek, üçü tanıdığı biri, üçü akrabası, ikisi eskiden birlikte olduğu erkek, ikisi babası, biri oğlu tarafından öldürülürken biri de hiç tanımadığı bir erkek tarafından öldürüldü.

Raporun devamında yer alan bilgiler şöyle:

‘Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü’

Kadınların 19’u evinde, yedisi sokakta, ikisi eğlence mekanında, ikisi kamusal alanda, biri arabada öldürülmüştür. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 61’i evlerinde öldürüldü.

Kadınlar en çok ateşli silah ile öldürüldü

Bu ay öldürülen kadınların 19’u ateşli silahlarla, dokuzu kesici aletle, ikisi boğularak öldürüldü. Bir kadının nasıl öldüğü tespit edilemedi. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 61’i ateşli silah ile öldürüldü.

‘Cinayetlerin 11’inde öldürülen kadınların yanındakiler de öldürüldü ya da yaralandı’

Yine bu ay da öne çıkan veriler gösteriyor ki erkek şiddeti, yalnızca kadınları değil, onların yanında bulunan çocuklara, aile üyelerine veya sadece kadınları korumak için müdahale edenlerin de hayatlarını tehdit ediyor.

Antep’te boşanma aşamasında olduğu Yüksel Çağlar ile barışmak maksadıyla evine giden Halil Çağlar, barışma teklifi reddedilince Yüksel Çağlar’ı, Yüksel’in kız kardeşi Adile Oymak’ı ve Yüksel’in erkek kardeşlerini öldürürken, 21 yaşındaki kızı Nimet Çağlar'ı ağır yaraladı. İzmir’de eskiden birlikte olduğu Suzan Ediz’i bıçaklayan fail Suzan’ın kızı Behiye yardım istemek için bağırdığında Behiye’yi öldürdü.”

KCDP, raporunda kadın cinayetlerini ‘cezasızlık kültürünün ve caydırıcı olmayan politikaların’ sonucu olduğu değerlendirmesinde bulunarak yetkilileri etkin yasa tasarıları yapmaya çağırdı.