Kenelerin kâbusu geri dönüyor: Keklikler ve sülünler mücadeleye hazır!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından 62 ilde toplam 51 bin kanatlı yaban hayvanının doğaya bırakılacağını duyurdu.

Kenelerin kâbusu geri dönüyor: Keklikler ve sülünler mücadeleye hazır!

GAZETE PENCERE -

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın koruma istasyonlarında her yıl yetiştirilen binlerce kuş, ekolojik sistemdeki bozulmaları engellemek ve yaban hayatı popülasyonlarını güçlendirmek adına uygun alanlara sevk ediliyor.

Kuşların üretimi; Afyonkarahisar, Kahramanmaraş, Yozgat, Gaziantep ve Malatya'daki keklik istasyonları ile Samsun, İstanbul ve Gümüşhane'deki sülün merkezlerinde kesintisiz şekilde gerçekleştiriliyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, salınan keklik ve sülünlerin doğal avlanma içgüdüleri sayesinde kene ve kahverengi kokarca gibi istilacı türlerle biyolojik mücadelede kilit bir rol üstlendiğini söyledi.

10 YILDA 1 MİLYON SÜLÜN

Doğal dengenin tahkim edilmesi amacıyla yürütülen geniş çaplı projede geçmiş yılların bilançosu ve yeni dönem planları dikkat çekiyor.

Bakan Yumaklı, konuyla ilgili şunları söyledi

"DKMP Genel Müdürlüğümüz, 2025 yılında 36 bin 250 keklik ve 9 bin sülünü doğayla buluşturdu. Bu yıl, 39 bin 250 keklik ve 11 bin 750 sülün olmak üzere, toplam 51 bin kanatlıyı doğaya kazandırmayı hedefliyoruz. Son 10 yılda, yaklaşık 750 bin keklik ve 250 bin sülün olmak üzere, 1 milyon kanatlıyı doğayla buluşturduk."

Teknik analizlerin ve habitat değerlendirmelerinin tamamlandığını belirten Bakan Yumaklı, saha çalışmalarının ardından belirlenen alanlarda salımların başlayacağını kaydetti.

KUŞLARIN SALINDIĞI BÖLGELER AV YASAK

Salım noktalarının tespiti aşamasında ekipler ince eleyip sık dokuyor. Kuşların ekolojik gereksinimleri, besin ve su kaynaklarının yeterliliği, barınma imkanları, yırtıcı hayvan baskısı ve insan faaliyetlerinin yoğunluğu gibi kriterler temel kriterler olarak öne çıkıyor. Planlamaya göre, 50 ildeki 116 noktada kınalı keklik, 16 ildeki 34 noktada sülün ve 5 ildeki 6 ayrı noktada çil keklik doğaya salınıyor. Ayrıca bu hassas ekosistemlerin korunması amacıyla, salım yapılan bölgeler 3 yıl süreyle avcılığa tamamen kapatılıyor.

KENELERE KARŞI İLAÇLI ÖNLEM

Kanatlı hayvanların biyolojik mücadeledeki etkinliğini artırmak amacıyla salım öncesinde de özel tedbirler uygulanıyor. Kekliklerin doğaya salınmadan önce kene tutulumuna karşı ilaçlandığını aktaran Bakan Yumaklı, sülünlerin ise tarım alanlarına büyük zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında özellikle Karadeniz Bölgesi'ndeki illere gönderileceğini belirtti. Temel hedeflerinin yaban hayatının sürdürülebilir bir yönetim anlayışıyla korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması olduğunu vurguladı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar