KESK’ten iş bırakma eylemi: Ortada toplu sözleşme teklifi yok, sefalet dayatması var

KESK’ten iş bırakma eylemi: Ortada toplu sözleşme teklifi yok, sefalet dayatması var
Toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin teklifini yetersiz bulan KESK üyeleri, 1 günlüğüne iş bırakarak Kadıköy İskelesi önünde eylem yaptı. Yapılan açıklamada, “4 milyon kamu emekçisine yoksulluk, 2,5 milyon emekliye sefalet dayatılıyor” denildi.

8’inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde uzlaşma sağlanamayınca KESK, bugün ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı. Hükümetin ilk teklifinde, 2026’nın ilk yarısı için yüzde 10, ikinci yarısı için yüzde 6; 2027’nin her iki yarısı içinse yüzde 4’er zam öngörülmüştü. Sendikalar ise bu oranların insanca yaşamaya yetmeyeceğini belirtti.

Kadıköy’de kitlesel protesto

Kadıköy İskelesi önünde yapılan eyleme çok sayıda sendika ve meslek örgütü de destek verdi. Eylemde, “Satış sözleşmesine hayır. İnsanca yaşayacak bir ücret, güvenceli iş, güvenceli gelecek, demokratik bir ülke istiyoruz” pankartı açıldı. “Hükümet zammını al başına çal”, “Genel grev, genel direniş” ve “İşçi memur el ele, genel greve” sloganları atıldı.

“Bu teklifte 6,5 milyonu memnun edecek ne var?”

Hazırlanan ortak açıklamayı Tüm Bel-Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hüsniye Arapoğlu okudu. Arapoğlu, “Hükümet, günlük bir simit parasına denk gelen teklifiyle kamu emekçileriyle alay ediyor. Çalışma Bakanı ‘tüm tarafları memnun edecek’ diyor ama bu teklifte 4 milyon kamu emekçisini ve 2,5 milyon emekliyi memnun edecek ne var?” diye sordu.

KESK’in açıklamasında şu talepler öne çıktı:

  • Seyyanen ödeneğin taban aylıklara yansıtılması,

  • Ek ödemelerin emekliliğe dahil edilmesi,

  • Kamu emekçisine kira yardımı yapılması,

  • Gelir vergisi adaletsizliğinin son bulması,

  • Kreş yardımı sağlanması,

  • Mülakatın kaldırılması,

  • Kadın emekçilere yönelik ayrımcılığın son bulması,

  • Güvencesiz istihdamın sonlandırılarak kadrolu istihdam sağlanması.

“Yoksulluk sınırı 100 bin liraya dayanırken sefalet oranları dayatılıyor”

KESK açıklamasında, “Vergileri yüzde 70’e varan oranlarda artıran hükümet, sıra maaşlara gelince TÜİK’in sahte rakamlarını önümüze koyuyor. Yoksulluk sınırının 2026 başında 100 bin liraya dayanacağı koşullarda bizlere sefalet oranları dayatıyorlar. Artık yeter diyoruz. Kamu emekçilerinin yeni bir satış sözleşmesine tahammülü kalmamıştır” denildi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar