Kılıçdaroğlu, yeniden adaylığa göz kırptı: 'Delegeler isterse neden olmasın?'

Kılıçdaroğlu, yeniden adaylığa göz kırptı: 'Delegeler isterse neden olmasın?'
CHP'nin eski Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'in yeni genel başkan seçildiği kurultaydan sonra ilk kez canlı yayına çıktı. "Sırtımdan hançerleyenler var" sözlerine açıklık getiren Kılıçdaroğlu, olası genel başkan adaylığına ise göz kırptı.

CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'in genel başkan seçildiği CHP Kurultayı'nın ardından ilk kez ekran karşısına çıktı.

KRT TV’de gazeteciler Elif Doğan Şentürk, Zafer Arapkirli, Ali Kemal Erdem ve Atakan Sönmez'in sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Ekrem İmamoğlu'na kırgın mısınız?" sorusuna yanıt verirken olası genel başkanlığı adaylığına ilişkin de net konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:


"Kemal Kılıçdaroğlu şunu yapıyor. Şu eleştiri geldi; neden ofis açtın? Çok sayıda talep var ve insanlar görüşmek istiyorlar. Hepsini evde kabul etme şansım yok. Bizim eski genel başkanları ofis açıyor, ben de bir ofis açtım. İnsanlarla oturup konuşuyoruz. Kimisi tez hazırlıyor, sorular soruyorlar. Gazeteci bir kitap yazacak, geliyor sorular soruyor.

Öğleye kadar kendime arıyorum. Kitap okuyorum, yazı yazıyorum. İletilere, raporlara bakıyorum. Öğleden sonra da ofise gidiyorum. Vatandaşlar, politikacılar, STK'lar geliyor. Oturuyor, konuşuyoruz. Tabii geniş zaman ayıramıyorum. Ama 10 günde bir felsefeci, tarihçi ve sosyologlar ile bir araya geliyorum. 4.5-5 saatlik bir görüşme, tartışma... Çok keyifli bir tartışma oluyor. Benim buna ihtiyacım var.

'Günlerim dolu dolu geçiyor'

Güniz sokağı bilmiyorum oraya iki kere gittim rahmetli Demirel ile konuşmak üzere. Ecevit'in ölüm yıl dönümü vardı. Ecevit'i en iyi kim anlatır? Dedim ki rakibini bulmak lazım. Bir haber gönderdim. Biz toplansak, Ecevit'in ölüm yıl dönümünde Demirel, Ecevit'i anlatır mı diye. 'Tabii' demiş. Gerçekten de Ecevit'i çok güzel anlattı. 'Bu konferans benim hayatımdaki en zor konferanslardan biri çünkü rakibimi anlatacağım sizlere' demişti.

Benim ofisime gelen sadece CHP'liler değil. Her partiden vekil arkadaşlar, geçmişte parlamentoda olan arkadaşlar geliyor.

'Kılıçdaroğlu bir köşede otursun' diyorlar. Allah aşkına neden korkuyoruz, çekiniyoruz? Ben bu ülke için elimden gelen tüm çabayı gösterdim ve göstermeye devam ediyorum. Tam tersine ülkenin bu kadar sorunu varken Kemal Kılıçdaroğlu bu sorunlara çözüm üretmek, yeri geldiğinde tartışmak yeri geldiğinde de önderlik yapmak durumundadır.

'Niye ofis açtı' hayatımda duyduğum en saçma sözlerden birisi. Eğer bir insan bu ülkenin huzuru, kalkınması için bu ülkenin refahı için çalışacaksa bunun Kemal Kılıçdaroğlu olması şart değil. Herkes çalışmalı, üretmeli.

CHP Kurultayı

Bir kişi uzun süre genel başkanlık yapmamalı ama genel başkan değişecekse güvenli limana partisi taşımalı ve o limanda değişiklik gerçekleşmeli. Parti çalkantılı bir döneme girmeden, iç tartışmalara gebe bir yapı oluşmadan partiyi güvenli limana getiririz ve parti genel başkanını seçer. Düşüncem buydu. Kurultayda da bunu ifade ettim.

Kurultayımızda benim de kabul etmediğim... Bizim partimizin bir özelliği var. Kendi aramızda tartışırız, kavga da ederiz. Ama bu atışmalarda bireysel çıkara dönük hiçbir şey yapmayız. Tartışmanın odağında da parti vardır.

'Hançer' çıkışı

Beraber yola çıktığınız arkadaşlar, birlikte mücadele ettiğiniz, birlikte kavga verdiğiniz ve 'İlla sen Cumhurbaşkanı adayı ol' diyen arkadaşlar dönüp tam tersini yaparlarsa ne dersiniz? Bunu vatandaşın taktirine sunayım.

Sanki ben zorla cumhurbaşkanı adayı olayım... Böyle bir şey aklımdan geçmiyordu. Ama MYK'da da PM'de de 'Olmazsa olmaz, sizin mutlaka olmanız lazım' bir sürü ama... Her toplantıda bunlar söylendi. 'Peki, partinin kararına uyalım' dedik. Şimdi arkasından 'Keşke aday olmasaydı' dediler.

Ben siyasete girerken teklif üzerine girdim. Ben genel başkan olacağım demekle genel başkan olunmaz. Genel başkanlık bir konjektur işidir. Kamuoyu sizin genel başkan olmanız konusunda belli bir olgunluğa oluşursa siz zaten mecburen genel başkan olursunuz.

Yeniden aday olacak mı?

CHP Genel Başkanı, "Yeniden CHP Genel Başkan adayı olur musunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"CHP'de genel başkanlık bir konjonktür meselesidir. Genel başkan olmak için mücadeleci olacaksınız, verdiğiniz mücadelenin sürekliliğine inanacaksınız.

Eğer kurultayda ben hiçbir zaman "ben genel başkan olacağım" diye bir talepte bulunmadım. Delegeler genel başkan adayı olarak gösterdiler, o şekilde genel başkan oldum. Eğer yeniden kurultayda genel başkan diye aday gösterirlerse o zaman diyeceğiz "En cesurlar bir adım öne çıksın"