Kulis: Erdoğan ve Bahçeli'den Kurtulmuş'a 'Can Atalay' talimatı

Kulis: Erdoğan ve Bahçeli'den Kurtulmuş'a 'Can Atalay' talimatı
Devlet Bahçeli ve Recep Tayyip Erdoğan'ın, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a yazı gönderdiği iddia edildi.14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden...
Devlet Bahçeli ve Recep Tayyip Erdoğan'ın, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a yazı gönderdiği iddia edildi.

14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekili seçilen ve Gezi Parkı davası tutuklusu Can Atalay hakkındaki yargı krizi devam ediyor.

Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Atalay hakkında, avukatları AYM'ye başvurdu. Atalay hakkında hak ihlali kararı veren yüksek mahkeme, Atalay'ın yargılamasının durmasını ve tahliye edilmesine hükmetti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, kararı uygulamayarak Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderdi. Yargıtay, AYM kararına direndi ve Atalay hakkında tahliye kararı vermedi. Ayrıca AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu ve TBMM'ye Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için yazı gönderdi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise Yargıtay tarafından alınan kararı Meclis Genel Kurulu'nda okutmadı.

AYM, Atalay hakkında yapılan ikinci başvuruda da hak ihlali kararı verdi ve kararda muhatabın Yargıtay değil, yerel mahkeme olduğuna dikkat çekti.

Gözlerin çevrildiği 13. Ağır Ceza Mahkemesi bir kez daha dosyayı Yargıtay'a gönderdi. Yargıtay, AYM kararına ikinci kez direndi.

TBMM Başkanı'na talimat iddiası

Bu gelişmelerin ardından, Devlet Bahçeli ve Erdoğan'ın, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için talimat verdiği iddia edildi.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bahçeli’nin, TBMM Başkanlığı'ndan "Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin yargı kararının okutulmasını istediği" konuşuluyor.

Ancak TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, daha önce de kararın okutulması yönündeki görüşler karşısında 'yargı sürecinin tamamlanmasını beklemekten yana tavır almıştı.'

TBMM Genel Kurulu’nda Atalay hakkındaki karar okunursa Atalay’ın milletvekilliği de düşmüş olacak.

Kararın okutulup okutulmaması hakkındaki yetki ise TBMM Başkanı'nda bulunuyor.