Mansur Yavaş'tan tepki geldi: TRT, “Ankaralılar susuz kalacak” haberini sildi

Mansur Yavaş'tan tepki geldi: TRT, “Ankaralılar susuz kalacak” haberini sildi
ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın ASKİ açıklamalarının “çarpıtıldığı” gerekçesiyle TRT hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklamasının ardından TRT Haber paylaşımı silerek, haberi yayından kaldırdı.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, TRT Haber’in, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Memduh Akçay’ın açıklamalarını “çarpıtarak servis etmesine tepki gösterdi.

Yavaş, TRT’yi kamuoyunu yanlış bilgilendirmekle suçlayarak, haberin düzeltilmesi için açık çağrıda bulundu. Yavaş, yanlış bilgilendirme nedeniyle hukuki süreç başlatacaklarını da duyurdu.

"A Haber'den beter duruma geldi"

TRT Haber'in o paylaşımı sildiği görüldü. CHP Grup Başkanı Ali Mahir Başarır da, duruma tepki göstererek, "TRT böyle paylaşım yapmaz. TRT yaptığı paylaşımı silmez. Ama devlet kurumlarını bu hâle getirmişiz. O TRT Genel Müdürü istifa etmeli. TRT ile ilgili derhal bir burada araştırma komisyonu kurulmalı. TRT sarayın kanalı değil ama sarayın havuz medyasıyla kurduğu A Haber'den daha beter duruma gelmiş" dedi.

Ne olmuştu?

Yavaş, TRT Haber'in "Başkenti yine susuz günler bekliyor. ASKİ’nin bu seferki planı; gündüz saatlerinde suyu kesmek, gece saatlerinde suyu 'kontrollü' vermek" paylaşımına tepki gösterdi.

TRT Haber’in, ASKİ Genel Müdürü Memduh Akçay’ın sözlerini bağlamından kopararak yayınlamakla gazetecilik etiğini açık şekilde ihlal ettiğini söyleyen Yavaş, haberi derhal düzeltmeye ve kamuoyunu gerçeklerle bilgilendirmeye çağırdı. Yavaş, ayrıca “Dezenformasyonla Mücadele Kanunu” kapsamında tüm hukuki haklarını kullanacaklarını, RTÜK’e başvuracaklarını açıkladı.

Yavaş paylaşımında şu ifadelere yer vermişti:

"Ankara halkını paniğe sevk eden, gerçekleri çarpıtarak servis edilen bu haberi şiddetle kınıyoruz. TRT Haber’in, ASKİ Genel Müdürümüz Memduh Akçay’ın sözlerini bağlamından koparması; gazetecilik etiğini açık şekilde ihlal etmiştir. Sayın Genel Müdürümüzün teknik bir süreci anlatırken kurduğu şu ifade, bilinçli şekilde çarpıtılmıştır: 'Zaman zaman, özellikle az su tüketilen saatlerde suyu kontrollü şekilde vereceğiz.'

“Su kullanımının olağan dışı artmasına neden oldu”

Bu cümlenin anlamı şudur: ASKİ’nin zaman zaman uyguladığı basınç yönetimi ve şebeke optimizasyonudur. Dünyada kuraklıkla mücadele eden tüm şehirlerde yapılan, tamamen teknik bir işlemdir. Ancak TRT Haber, bu ifadeyi 'Ankaralılar yine susuzluğa mahkum olacak' şeklinde sunarak açık bir manipülasyona imza atmıştır. Bu yayın, yalnızca kamuoyunu yanlış yönlendirmemiş; aynı zamanda vatandaşlarımızı paniğe sürükleyerek su kullanımının olağan dışı artmasına neden olmuştur.

“Açık bir algı operasyonudur”

TRT Haber’e çağrımız açıktır: Manipülatif haberinizi derhal düzeltiniz ve kamuoyunu doğru bilgilendiriniz. Su gibi hayati bir konuda, özellikle tüm dünyanın küresel iklim kriziyle mücadele ettiği böylesi bir dönemde yapılan böylesi yayınlar, gazetecilik değil; açık bir algı operasyonudur. Haberin orijinali Anadolu Ajansı’nın kayıtlarında mevcuttur tamamını yayınlayınız. Ayrıca, RTÜK’e başvuru süreci de dahil olmak üzere, 'Dezenformasyonla Mücadele Kanunu' kapsamında tüm hukuki yolları kullanacağımızı da duyuruyorum."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar