MEB, mülakat mağduriyetine yine mülakatla "çözüm" aradı: Sadece 9 öğretmen çağrıldı

MEB, mülakat mağduriyetine yine mülakatla "çözüm" aradı: Sadece 9 öğretmen çağrıldı
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023 yılında yapılan sözlü sınavlar (mülakat) sonucunda atanamayan ve açtıkları davaları kazanan öğretmen adaylarından yalnızca 9’unu yeniden mülakata çağırarak tepkilerin odağı oldu

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 2023 yılında yapılan sözlü sınavlar (mülakat) sonucunda atanamayan ve açtıkları davaları kazanan öğretmen adaylarından yalnızca 9’unu yeniden mülakata çağırarak tepkilerin odağı oldu. Toplamda 1.611 öğretmenin yaşadığı mağduriyete karşın sınırlı sayıda öğretmene yeni bir hak tanınması, sorunun çözümü yerine "algı yönetimi" olarak yorumlandı.

Mahkeme öğretmenleri haklı buldu, bakanlık 9 kişiyle yetindi

Geçen yıl yapılan atamalarda mülakattan düşük puan verilerek elenen çok sayıda aday, işlemlerin objektiflikten uzak olduğunu belirterek yargıya başvurdu. Mahkemeler, adayların mülakat puanlarının somut gerekçelere dayandırılmadığını tespit etti ve öğretmenleri haklı buldu. Ancak bakanlık, bin 611 öğretmen arasından sadece 9’unu yeniden değerlendirmeye çağırdı.

“Algı yönetimi yapılıyor” uyarısı

Eğitim Sen Genel Sekreteri Özgür Bozdoğan, süreci değerlendirdiği açıklamasında, bu adımın kamuoyunu yatıştırmaya dönük bir “MEB manevrası” olduğunu söyledi. Bozdoğan, “Mülakat mağdurlarının sorunu çözüldü algısı yaratılıyor. Oysa gerçek çözüm, bin 611 öğretmene ek atama yapılmasıdır” dedi.

“Mülakat sorunun kendisi, çözüm olamaz”

Bozdoğan, yeniden mülakat kararının önceki eşitsizlikleri dolaylı olarak kabul anlamına geldiğini belirtti. Bakanlığın 2024 KPSS için duyurduğu “alan temelli komisyon” kararını da bu bağlamda eleştiren Bozdoğan, “Mülakat zaten sorunun kaynağı. Aynı yöntemle adalet sağlanamaz. Mülakatın eşitsizlik yaratması kaçınılmazdır” dedi.

“Eski atamalar ne olacak?”

Sürecin birçok açıdan belirsizlik taşıdığına dikkat çeken Bozdoğan, “Şimdi bu arkadaşlar atanırsa, geçen yıl aynı branştan atanan ve aynı şartlarda mülakata girenler için ne yapılacak? Ortada iyi düşünülmemiş bir karar var. Çözüm net: mülakat sistemi kaldırılmalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar