Muhalefet hızlı ilerliyor

Muhalefet hızlı ilerliyor
‘Güçlendirilmiş parlamenter sistem’ çalışması yürüten altı muhalefet partisi düzenledikleri toplantıda, hükümet kurulması ve düşürülmesi, yargı bağımsızlığının sağlanmasına dönük ilkeleri ele aldı. Bu kapsamda,...

‘Güçlendirilmiş parlamenter sistem’ çalışması yürüten altı muhalefet partisi düzenledikleri toplantıda, hükümet kurulması ve düşürülmesi, yargı bağımsızlığının sağlanmasına dönük ilkeleri ele aldı. Bu kapsamda, gensoru ile hükümetin düşürülmesi için salt çoğunluk aranması ve yeni hükümet kuracak çoğunluğa ulaşılmasını öngören “yapıcı güvenoyu” mekanizmasının getirilmesi, Başbakan tarafından atanan bakanların cumhurbaşkanı tarafından veto edilememesi, OHAL sürelerinin kısaltılması ve OHAL kararnamelerine son verilmesi dahil bir çok konuda uzlaşmaya varıldı.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusunda temel ilkeleri belirlemek üzere partileri tarafından görevlendirilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya ve Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, dün dördüncü kez TBMM’de bir araya geldi ve “yürütme ve yargı” başlıkları üzerindeki çalışmaları sürdürdü.

Altı siyasi partinin üzerinde uzlaşmaya vardığı ilkeler şöyle:
· Yapıcı güvensizlik oyu: Hükümeti düşüren, yenisini kurma garantisi verecek
· OHAL süresi kısalacak, OHAL KHK’sı uygulamasına son verilecek
· Cumhurbaşkanının yasama, yürütme ve yargı yetkileri üzerindeki yetkilerine son veriliyor
· Cumhurbaşkanının icrai yetkilerine son verilirken başbakanın yetkileri artırılacak
· Hakimler Kurulu’nda Bakan ve müsteşar yer almayacak
· Özel yargılama usullerine son verilecek, silahların eşitliği ilkesi salonda sağlanacak