Nuhoğlu ve Yalçınkaya şirketlerinde söz sahibi olacak
İBB davasının itirafçı sanıklarından Sarp Yalçınkaya ve Ali Nuhoğlu’nun şirketlerindeki kayyum kaldırıldı. Yerine denetim kayyumu getirildi. İki isim de şirketlerinde söz sahibi olabilecek. Necati Özkan’ın mal varlıklarıyla ilgili talebi ise reddedildi.
CAN BURSALI
GAZETE PENCERE - İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik operasyon kapsamında tutuklandıktan sonra ‘Tahliye vaadiyle 8 milyon dolar dolandırıldım’ diyerek suç duyurusunda bulunan TECO Petrollerinin sahibi Sarp Yalçınkaya ve ‘3 villa’ iddiasında adı geçen itirafçı müteahhit Ali Nuhoğlu’nun şirketlerindeki kayyum kararı kısmi olarak kaldırıldı. Kararı veren İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı gün Necati Özkan’ın mal varlıklarındaki tedbirin kaldırılması talebini reddetti.
İBB davasının görüleceği İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Şubat’ta verdiği üç ayrı kararda sanıkların mal varlıkları ve şirketlerine yönelik talepleri değerlendirdi.
KAYYUMDAN DENETİM KAYYUMUNA
Tahliye vaadiye 8 milyon doları avukat Ç.S.’ye teslim eden ancak hapisten çıkamayınca suç duyurusunda bulunan Sarp Yalçınkaya, 14 şirketinden kayyumun kaldırılmasını talep etti. İtirafçı olarak 6 kez ifade veren ve eylül ayında tahliye edilen Yalçınkaya’nın talebi kısmi olarak kabul edildi. Mahkeme, Yalçınkaya’nın şirketlerine atanan kayyumu ‘denetim kayyumu’ olarak değiştirdi.
NUHOĞLU’NUN TALEBİNE DE KISMİ KABUL
Bir diğer talep de itirafçı müteahhit Ali Nuhoğlu’ndan geldi. İtirafçı olduktan sonra hapisten çıkan Nuhoğlu, avukatı aracılığıyla kayyum atanan şirketlerinin kendisine iade edilmesini talep etti. Mahkeme, tıpkı Yalçınkaya’nın talebindeki kararında olduğu gibi Nuhoğlu’nun şirketlerindeki kayyumun ‘denetim kayyumu’ olarak değiştirilmesine karar verdi.
‘KUYRUKLU YALAN’
Nuhoğlu kamuoyunda “3 villasını 15 milyona İmamoğlu Inşaat’a devreden müteahhit” olarak tanınıyor. Ancak Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, bu iddiayı “Kuyruklu yalan” diyerek reddetmiş ve Fatih Altaylı’nın programında gerçeği belgeleriyle açıklamıştı:
“3 villa değil 2 villa, 15 milyona değil 135 milyona alındı.”
ÖZKAN’A RET
Mahkeme, aynı gün bir başka ismin daha talebini değerlendirdi. Ekrem İmamoğlu’nun seçim kampanyalarını yöneten Öykü Ajans’ın sahibi Necati Özkan, mal varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılmasını istedi. İBB davasının görüleceği mahkeme, Necati Özkan’ın mal varlığına el konulmasında usül ve kanuna aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle talebi reddetti.
DENEYİM KAYYUMU NEDİR?
İtirafçı iki ismin şirketlerindeki kayyumun kaldırılması, şirketlerde artık söz sahibi olmaları anlamına geliyor. Kayyum döneminde şirketlerin yönetimi tamamen mahkemenin atadığı isimler tarafından yürütülüyordu. Deneyim kayyumunda ise kararı yönetim kurulu alıyor. Denetim kayyumu uygun bulursa yönetim kurulunun kararı işleme konuluyor.
Kaynak:Haber Merkezi