Öcalan'ın koşulları iyileştirildi iddiası: Daha geniş bir mekana alındı

Öcalan'ın koşulları iyileştirildi iddiası: Daha geniş bir mekana alındı
PKK, 12. Kongresi’ni gerçekleştirdiğini duyurdu ancak fesih kararını doğrudan ilan etmedi. Örgüt, tarihi kararlar alındığını belirtti, detayların iki alanda yapılan kongrelerin sonuçlarının birleştirilmesiyle “yakında” açıklanacağını bildirdi.

PKK, 5-7 Mayıs tarihleri arasında 12. Kongre’yi tamamladığını açıkladı. Açıklamada, “tarihi öneme sahip kararların” alındığı belirtildi ancak fesih kararı net bir şekilde duyurulmadı. Örgüt, alınan kararların detaylarının “çok yakın zamanda” kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

Kongreye dair en dikkat çekici detay, iki farklı bölgede eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiş olması. PKK’nin açıklamasına göre, bu iki alanın sonuçları birleştirildikten sonra kapsamlı duyuru yapılacak. Bu durum, örgüt içi koordinasyonun ve kamuoyuna verilecek mesajların titizlikle planlandığını gösteriyor.

Silah bırakma formülleri tartışılıyor

PKK’nin kongresi sonrası en çok merak edilen konulardan biri de silahların bırakılıp bırakılmayacağı. Kısa Dalga'dan Ayşe Yıldırım'ın kulis bilgilerine göre üç formül tartışılıyor:

  • BM gözetiminde bırakma: Silahların Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde, örneğin Süleymaniye’de Birleşmiş Milletler gözetiminde bırakılması.

  • Sembolik bırakma: Simgesel bir silah bırakma töreni düzenlenmesi.

  • Beyanla bırakma: PKK’nin silahları bıraktığını ilan etmesi ancak herhangi bir fiziki silah tesliminin olmaması.

Bu başlıklarla ilgili netleşme, beklenen “geniş açıklamada” yer alacak.

Öcalan’ın koşullarında değişiklik iddiası

Kongrenin toplanabilmesi için Abdullah Öcalan’ın koşullarında iyileştirmeye gidildiği iddia ediliyor. Hücrede kalan Öcalan’ın daha geniş bir alana alındığı, havalandırma süresinin artırıldığı ve yanında çalışmaları yürütecek bir sekreterya oluşturulduğu belirtiliyor. İmralı’ya 5-6 tutuklunun daha sevk edilerek Öcalan’la birlikte 11 kişilik bir yapı kurulduğu da ifade ediliyor.

DEM Parti’de olağanüstü kurultay beklentisi

PKK’nin dönüşüm sürecinin ardından DEM Parti’de de yeni bir yapılanma gündemde. Kulislerde, partinin olağanüstü kurultaya gideceği, hatta uluslararası meşruiyeti olan yeni bir siyasi yapının kurulabileceği konuşuluyor.

Demokratikleşme talepleri

Öcalan’ın geçmiş çağrılarında yer verdiği “hukuki ve siyasi tanınma” meselesinin doğrudan geniş açıklamada yer alıp almayacağı belirsizliğini koruyor. Ancak sürecin ilerleyen aşamalarında bu taleplerin daha yüksek sesle dile getirilmesi bekleniyor.

Yeni sürece yeni başlık: Dönüşüm

PKK’nin kamuoyuna sunacağı açıklamanın “fesih” gibi doğrudan bir başlıktan ziyade “yeniden yapılanma” ya da “dönüşüm” gibi kavramlarla çerçevelendirilmesi bekleniyor. Bu başlıkların hem örgüt içindeki bazı dengeleri hem de tabanın tepkilerini gözetmek adına seçildiği düşünülüyor.

Ayşe Yıldırım'ın Kısa Dalga’daki analizine göre, PKK’nin bu adımı silahlı mücadele sürecini sona erdirme anlamına geliyor ancak resmi ve açık bir “bitiş” ilanı henüz yapılmış değil. Sürecin ilerleyişi, Ankara ile yürütülen temaslar ve kamuoyundan gelecek tepkilere göre şekillenecek.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar