Ortak Akıl-Antakya’dan ANTAKYA için TOPLAM İYİLEŞME kitabı
Kitap, mimarlık, şehir planlama, sosyoloji, psikoloji ve arkeoloji gibi çeşitli alanlardan uzmanların katkılarıyla oluşturuldu.
Antakya’nın yeniden ayağa kaldırılması için izlenmesi gereken adımlar
Türkiye’nin dünyaca tanınmış mimar, şehir ve bölge planlama uzmanlarının, sosyolog, psikolog ve arkeologlarının, bürokrasi, hukuk, iletişim, televizyon ve yayıncılık dünyasından isimlerinin, kanaat önderlerinin gönüllülük esasıyla bir araya gelerek kurduğu Ortak Akıl-Antakya Platformu, iki yıllık çalışmasının sonucu olarak “Antakya için Toplam İyileşme” kitabını tamamladı.
Antakya’nın yeniden ayağa kaldırılması için izlenmesi gereken adımların, büyük afetler sonrası bütünsel bir yaklaşımla kentlerin nasıl “normal”e döneceğinin tüm detaylarıyla incelendiği “Antakya İçin Toplam İyileşme” kitabı, açık kaynak olarak, Ortak Akıl-Antakya Platformu web sitesi üzerinden herkesin erişimine açıldı. Ortak Akıl-Antakya çalışmalarının başlangıcından bugüne içerisinde yer alan sosyal bilimci, şehir ve bölge plancısı, sosyolog Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin “Açık Kent Planı Nasıl Yapılır” makalesiyle yer aldığı kitap, yıkımlar sonrası kentlerin yeniden inşası için disiplinler arası bir rehber niteliği taşıyor.
Tüm Türkiye’de üniversitelere, kütüphanelere, konuyla ilgilenen kamu kurumlarına, özel kuruluş ve sivil inisiyatiflere basılı olarak da ulaştırılacak kitapta Ortak Akıl-Antakya Platformu kurucu ve destekçilerinin yazı, görüş ve deneyimleri yer alıyor. Deprem ve büyük afetlere dair bilgi, belge ve araştırmaları içeren hem bilimsel hem de toplumsal bir anlayışla ele alınan kitap, Türkiye İş Bankası’nın katkılarıyla, mimar Şerif Süveydan’ın yazar ve editörlüğünde hazırlandı.
İki yıllık titiz çalışma kitaba dönüştü
Ülkemizi derinden etkileyen 6-20 Şubat 2023 tarihlerinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 il içerisinde yer alan Antakya özelinde, afetler sonrası kentlerin nasıl yeniden ayağa kaldırılacağını toplumsal, ekonomik, mimari başta olmak üzere, farklı disiplinler açısından ele alan “Antakya İçin Toplam İyileşme” kitabı, depremin yıldönümü olan 6 Şubat 2025 tarihi itibariyle Ortak Akıl-Antakya web sitesinden açık kaynak olarak yayımlanıyor.
Bir sivil platform olarak çalışmalarına depremin hemen ertesinde başlayan, Temmuz 2023’te dernek statüsü alan Ortak Akıl-Antakya’nın yaklaşık iki yıl süren titiz çalışmasının sonucu olan “Antakya İçin Toplam İyileşme” kitabında ele alınan başlıklar, Hafıza, Kamu, Toplum, Ekonomi, Ulaşım, Ekoloji, Mekân, Miras ve Stratejik İyileşme olarak belirlendi. Her bölüm içerisinde alanında uzman isimler ve akademisyenler, öncelikle Türkiye ve dünyada yaşanan emsal süreçleri inceleniyor, ardından da bu süreçleri Türkiye koşulları içerisinde ele aldıkları bir yaklaşım geliştiriyor.
Çözüm odaklı önermeler
Çözüm odaklı önermelerle zenginleşen çalışmada, Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin “Açık Kent Planı Nasıl Yapılır?” başlıklı makalesi kitabın ana çerçevesini oluşturan bir rehber niteliğinde konumlanıyor. Kitabın ortaya çıkma sürecinde, Ortak Akıl-Antakya çatısı altında 200’den fazla kendi alanında uzman ve gönüllü bir araya geldi, fiziki ve çevrimiçi ortamlarda birçok toplantıda fikir alışverişinde bulundu. Antakya’daki koşullara ilişkin tespitler, güncel uygulamaları yönlendirebilecek standart ve normlar, alternatif süreç önerileri gibi pek çok genel ve öznel çalışma Antakya için kapsamlı bir strateji oluşturmak üzere kitapta bir araya getirildi.
Depremden etkilenen veya etkilenme ihtimali olan bölgelere yönelik çalışmalar yapan meslek uzmanları, mimarlar, şehir plancıları, mühendisler, iktisatçıların yanı sıra konuyla ilgili görev alan kamu kuruluşları çalışanları, yerel idari birimler, meslek odaları, sivil inisiyatifler için kılavuz niteliği taşıyan kitap, Antakya’yı deprem gerçeği üzerinden okumak ve anlamak isteyen herkesin faydalanabileceği bir kaynak niteliğinde.
Ortak Akıl-Antakya kimdir?
Ortak Akıl-Antakya Platformu, 6 ve 20 Şubat 2023 tarihli depremlerin neden olduğu yıkımın akabinde afet bölgelerinde şehirlerimizin nasıl yeniden ayağa kaldırılacağı sorusunu Antakya için dile getirmiş ve Antakya’nın yeniden canlanması için gönüllülük esasına dayanarak kurulmuştur. Aralarında Emre Arolat, Murat Tabanlıoğlu, Ece Ceylan Baba, Levent Erden, Mithat Rende gibi Türkiye’nin önde gelen mimar, iletişimci ve kanaat önderlerinin yer aldığı kurucu ekip, ilk günden bu yana destekçilerini artırarak çalışmalarını sürdürüyor. Temmuz 2023’te dernek haline gelen Ortak Akıl-Antakya, kendi alanında uzman pek çok meslek profesyonelinin yanı sıra Antakyalı birçok katılımcı tarafından da desteklenmektedir.
Antakya İçin Toplam İyileşme
Hazırlayan: Ortak Akıl-Antakya
Kitap Editörü ve Metin Yazarı: Şerif Süveydan
Katkıda Bulunan Diğer Yazarlar: Ali Birvural, Aylin Sayek Beyazıt, Beste Selin Sürmeli, DS Mimarlık, Elif Esra Şahin, Emel Gönenç, Fatma Özdoğan, Gonzalo Lizarralde Benjamin Herazo, Hanne Kruthoff, Hasan Karaca, Herkes İçin Mimarlık, Ilga Cengiz Doğan, İlhan Tekeli, İsmail Zubari, Maleen Schrader, Özgür Deniz Emir, PDG Mimarlar, Renan Koen, SO? Mimarlık, Yüksel Türkili
Kitap Dağıtımı: Açık kaynak şeklinde online olarak www.ortakakilantakya.com adresinden yayınlanacak. 2.000 adet olarak basılan kitap, tüm üniversitelere, konuyla ilgilenen kamu kurumlarına, özel kuruluşlara ve sivil inisiyatiflere iletilecek, Türkiye İş Bankası ve Eczacıbaşı Holding katkılarıyla.
Bilgi ve iletişim için: [email protected]
Kaynak:Haber Merkezi