Ruhsatsız turizm tesislerine büyük denetim: Kapadokya’da 125 işletme kapatıldı
Nevşehir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Ürgüp Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde otellere yönelik geniş çaplı bir denetim gerçekleştirdi. Yapılan incelemelerde, ruhsatsız ve kayıt dışı faaliyet gösteren 125 işletmenin faaliyeti durduruldu.
Denetimlerde, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı bulunmadan faaliyet gösteren 93 işletmenin ruhsatları iptal edilerek kapatıldığı öğrenildi. Ayrıca, Turizm işletme belgesi almadan kayıt dışı çalışan 32 konaklama tesisinin ruhsatları da iptal edilerek faaliyetlerine son verildi.
Denetimlerde 58 konaklama tesisi incelendi, bu tesislerden 32’si kapatılırken, kalan 26 işletme için Valilik tarafından takip sürecinin devam ettiği ve yasal süresi içinde belgelendirilemeyen tesislere idari yaptırım uygulanacağı belirtildi.
Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamında ceza uygulandı
Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı çerçevesinde Nevşehir merkez ve ilçelerinde, gerekli belgeleri almayan ya da yenileme yükümlülüklerini yerine getirmeyen tesislere yönelik de inceleme yapıldı. 2024’te 19, 2025’te ise 323 konaklama tesisi denetlendi. Turizm Teşvik Kanunu’nun 33. Maddesini ihlal eden 13 işletmeye idari yaptırım uygulandığı açıklandı.
Yetkililer, bölgedeki kaçak ve ruhsatsız işletmelere yönelik denetimlerin devam edeceğini, turizm sektöründe yasal çerçevede hizmet verilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Kaynak:Haber Merkezi