Sağanak kâbus oldu: Sele kapılan bir kişi öldü

Sağanak kâbus oldu: Sele kapılan bir kişi öldü
Türkiye’nin birçok ilinde önceki gece saatlerinden itibaren etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi.Bilecik’te de etkili olan şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle evleri su bastı, ağaçlar devrildi, bazı otomobiller sular...

Türkiye’nin birçok ilinde önceki gece saatlerinden itibaren etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi.

Bilecik’te de etkili olan şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle evleri su bastı, ağaçlar devrildi, bazı otomobiller sular altında kaldı. Bilecik’in Gölpazarı ilçesi Türkmen köyünde yaşayan 68 yaşındaki Asiye Bikmen ile 41 yaşındaki oğlu Sinan Bikmen, aşırı yağışın ardından oluşan selin evlerinin çevresindeki duvarı yıkması sebebiyle suya kapıldı.

Evin yakınında bulunan vatandaşlar, Sinan Bikmen’i sudan çıkarttı. Asiye Bikmen ise sel sularıyla sürüklendi. Jandarma, AFAD, 112 Acil Servis ve UMKE ekipleri ve vatandaşlar tarafından yapılan aramada Asiye Bikmen’in cansız bedenine ulaşıldı.


Bursa’da da öğleden sonra etkili olan fırtına ve sağanak nedeniyle ağaçlar devrildi, cadde ve sokaklar suyla doldu. Yeniceköy Mahallesi’nde sürücüler zor anlar yaşadı, Mahmudiye Mahallesi’nde ise çöp konteynerleri suya kapıldı. Cerrah Mahallesi’nde bazı ağaçlar devrilirken, vatandaşlar, baltalar ve testerelerle devrilen ağaçları parçalara ayırarak yolu trafiğe açtı.

Ankara’da gün içerisinde etkili olan sağanak ve kuvvetli rüzgar günlük yaşamı olumsuz etkilerken, bazı ilçelerde sel meydana geldi. Ankara’da Nallıhan, Güdül ve çevre ilçelerinde etkili olan kuvvetli rüzgar ve yağış, akşam saatlerinde şiddetini artırarak devam etti. Şiddetli sağanak, köy yollarında sel sularının oluşmasına neden olurken, kuvvetli rüzgar ise günlük yaşamı olumsuz etkiledi.

İSTANBUL’A GECE BOYUNCA YAĞDI
Son 4 yılın temmuz ayındaki en şiddetli yağışla karşı karşıya kalan İstanbul’da en çok etkilenen ilçe Esenyurt oldu, Haramidere taştı. Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, “Geçmiş yıllarda yapılan yanlış uygulamalar yüzünden bu iş buraya kadar geldi” dedi. Başkan Bozkurt, yağış uyarısıyla birlikte aldıkları önlemler sonucunda herhangi bir can ve mal kaybının olmadığını bildirdi.

İBB, yağış boyunca 3 bin 179 personelin görev yaptığını duyurdu. 6 mobil büfe vatandaşlara destek için kritik noktalara yerleştirildi.

İBB’YE 1100 İHBAR
İstanbul’da gece saat 01.30’dan 14.30’a kadar Alo 153 Çözüm Merkezi’ne 1.100 ihbar ulaştı. Bu ihbarlar yoğun olarak Esenyurt, Sarıyer, Başakşehir, Şişli, Kağıthane ilçelerinden geldi. İhbarları ağırlıklı olarak giriş katlardaki su baskınları, yollarda meydana gelen su birikintileri, oluşturdu. İBB ekipleri, İstanbul İtfaiyesi, İSKİ ve AKOM ihbarlara müdahale etti.

ESENYURT’TA 3 KATI YAĞIŞ
İSKİ’nin dere ıslah çalışmalarını gerçekleştirdiği Esenyurt bölgesinde metrekare başına 123 kilo yağış kaydedildi. Yağışın en şiddetli olduğu anda 30 dakika gibi kısa
bir sürede 35 kg yağış ölçüldü. Bölge, temmuz normaline göre metrekare başına 3 katı fazla yağış aldı.

Gün boyunca yer yer şiddetini artıran yağmur, Başakşehir, Büyükçekmece, Esenyurt, Beykoz, Beylikdüzü, Sarıyer ilçelerinde etkili oldu. Unkapanı, Aksaray, İkitelli Yenibosna’daki alt geçitlerdeki ufak çaplı göllenmelere müdahale edildi.

İSTANBUL'DA 7 BİNDEN FAZLA ŞİMŞEK
AFAD’ın İstanbul için yaptığı sel uyarısı sonrasında yağış başladı. Gece boyunca gök gürledi, şimşekler bitmek bilmedi, saat 05.15 itibarıyla İstanbul’da çakan şimşek sayısı yaklaşık 7 bin olarak tespit edildi. Gece boyunca kenti aydınlatan şimşek görüntüleri sosyal medyada gündem oldu.

SAYIN VALİ BU FOTOĞRAF NE ALLAH AŞKINA
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın sel bölgesinde AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile birlikte basın açıklaması yapması tepki çekti. Fotoğrafta İBB
Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt yoktu.

İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “Devletimizin valisine her zaman saygımız sonsuz ama bu fotoğraf nedir Allah aşkına? Sayın İstanbul Valimiz yanında AKP’nin il başkanıyla birlikte yoğun yağıştan etkilenen bölgede basın toplantısı düzenliyor. Şimdi bu görüntü kabul edilebilir mi?” diye sordu.

İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı, “AKP İl Başkanı, partisinin İBB’de iktidarda olduğu 25 yıldır yapılmayan su taşkını mücadelesine, Sayın İstanbul Valisinin basın açıklamasında yer alarak katıldı” diyerek görüntülere tepki gösterdi.

İYİ PARTİ’DEN TEPKİ
İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan “Devlet bu değil! Devri iktidarımızda parti valisi ile değil, devletin valisi olduğunu bilen valilerle çalışacağız” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

İBB İYİ Parti Grup Sekreteri Ali Kıdık da “Sel felaketi gezisinde AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve İstanbul Valisinin ayaklarına giydikleri pırıl pırıl, yanlarında bulunan boynu bükük kardeşimizin ayakkabıları ise çamurlu. Nasıl bir gezi ki ayakkabılar kirlenmedi?” mesajını paylaştı.

İKİNDİDE İL DIŞINDAYDIM
İBB Başkanı İmamoğlu bayram günü ikindide ailesiyle il dışında olduğunu, 03.30’dan itibaren yağışı takip edip gereken talimatı verdiğini paylaştı, “3 binden fazla emekçi koordine olduk. Sıra dışı bir yağışı az sorunla atlattık” dedi.