Sağlık Bakanı Koca, depremzedelerden helâllik istedi

Sağlık Bakanı Koca, depremzedelerden helâllik istedi
TBMM'deki bütçe görüşmelerinde konuşan Bakan Koca, 6 Şubat depreminde eksikleri olduğunu söyleyerek, depremzedelerden helâllik istedi.İçişleri ve Sağlık bakanlıklarının bütçeleri, TBMM'de görüşülmeye başlandı. Sağlık...

TBMM'deki bütçe görüşmelerinde konuşan Bakan Koca, 6 Şubat depreminde eksikleri olduğunu söyleyerek, depremzedelerden helâllik istedi.

İçişleri ve Sağlık bakanlıklarının bütçeleri, TBMM'de görüşülmeye başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Genel Kurulu’na hitap etti. Bakan Koca, Bakanlık faaliyetlerini değerlendirdi.

Koca, 6 Şubat depreminde devletin bütün imkânlarıyla depremzedelerin yaralarını sarmaya çalıştığını ve bu yöndeki çabasını sürdürdüğünü dile getirdi. “Milletimiz, devletinin yanında dağ gibi durdu” diyen Koca, Bakanlığın eksikleri olduğunu kaydetti. Her ihtiyaca yetişemediğini söyleyerek, vatandaşlardan helallik istedi. Koca, “Bunlar için sizlerin huzurunda vatandaşlarımızdan helâllik isterim. 50 bini aşkın yaralıyı deprem bölgesinden hava, kara ve deniz yoluyla güvenli alanlardaki hastanelerimize sevk ettik. Bu operasyon, dünyada ikinci bir örneği olmayan bir acil sağlık müdahalesi operasyonuydu. Dünya Sağlık Teşkilatı Genel Direktörü Sayın Tedros’un deprem bölgesini ziyaretinde hayretini ve şaşkınlığını saklayamadığı bir konuydu.” diye konuştu.

Koca: Daha çok yara sarabiliriz

Türkiye’nin Filistin’e gönderdiği yardımlara da değindi. Bugüne kadar Gazze’ye 13 uçak ve iki gemi dolusu yardım malzemesi gönderildiğini hatırlattı. İsrail ve Mısır’la kurdukları üçlü koordinasyon ekibiyle Gazze’den Türkiye’ye getirilen hasta çocuklar ve kanser hastalarından söz etti. Koca, “Daha çok yara sarabiliriz. Bunun için, taraflarla olan diyaloğumuzu canlı tutarak erişebildiğimiz kadar mazluma erişip, onları tedavi etmeye çalışıyoruz. Evet, insanlığın onurunu tek başımıza koruyamayız ama yapabileceğimiz ne varsa yapmakta çok kararlıyız." ifadelerini kullandı.

“Tüm aşılar, 2028’de yüzde yüz Türkiye'de üretiliyor olacak”

Bakan Koca, Hıfzıssıhha Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Üretim Merkezi’nin inşaatını tamamlayarak pilot üretimlere 2025 yılında başlayacaklarını açıkladı. Türkiye’nin ihtiyacı olan aşıların tamamını Türkiye'de üretmeyi amaçladıklarını ifade eden Koca, buna ilişkin şöyle konuştu:

“Çocukluk çağı bağışıklık programımızdaki 3 aşımız (Kuduz, Hepatit A ve Suçiçeği) teknoloji transferi ile ülkemizde üretilecek. Bağışıklık programındaki diğer tüm aşılar Hıfzıssıhha'da üretilecek. Tüm aşılar, 2028’de yüzde yüz Türkiye'de üretiliyor olacak.”

Koca, Sağlık Bakanlığı'nın gelecek çalışmalarından bazılarını şöyle sıraladı:

-Sağlık Vadisi’ni kurma çalışmaları başlatıldı,

-Nadir hastalıklar için Hücre ve Gen Terapisi Hastanesi kurulacak,

-Aile Diş Hekimliği uygulaması 81 ilde yaygınlaşacak,

-Ankara'da 480 diş üniteli Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi bu yıl hizmete alınacak. (ANKA)