Saraçhane eylemlerinde gözaltına alınan gençlerin yargılaması sürüyor: "Hak, hukuk, adalet" sloganı suç sayıldı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan ve günlerce süren Saraçhane protestolarında binlerce kişi gözaltına alınmış, 301 genç tutuklanmıştı. O eylemlerde gözaltına alınanların yargı süreci başladı.
Geçtiğimiz Cuma günü 189 kişi hâkim karşısına çıkarken, bugün de aralarında 14’ü tutuklu toplam 49 kişi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde mahkemeye çıkarıldı. Davaya, sanık sayısının fazlalığı nedeniyle 70. Asliye Ceza Mahkemesi yerine 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bakılıyor.
Kelepçeli getirildiler, sloganlar "kanunsuz" sayıldı
Tutuklu bulunan 14 kişi elleri kelepçeli şekilde salona getirildi. Duruşma başlamadan önce kelepçeleri çıkarıldı. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin paylaştığı bilgilere göre, duruşmayı Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyalar Sorumlusu Milena Buyum da takip etti.
Gazeteci Fırat Fıstık’ın aktardığına göre, savcılık iddianamesinde “Hak, hukuk, adalet” ve “Her yer Taksim, her yer direniş” gibi sloganlar “kanunsuz” olarak değerlendirildi.
Avukatlardan iddianameye tepki
Avukat Berat Tanrıverdi, duruşmada yaptığı savunmada, iddianamede “suç yeri” olarak Şişli yazılmasına rağmen gözaltıların Fatih’te gerçekleştiğini belirterek, “Bu durum iddianamenin genel niteliği hakkında şüphe oluşturuyor. İddianamenin iadesini ve tüm sanıkların beraatini talep ediyoruz” dedi.
Bir başka avukat ise “Somut olarak müvekkillerimizin neyle suçlandığını bilmiyoruz. Restorandan çıkarken, eve dönerken gözaltına alındılar. Sloganlar bile suç sayılıyor” ifadelerini kullandı.
Mahkemeden beraat taleplerine ret
Savcı, hem iddianamenin iadesi hem de derhal beraat taleplerinin reddini istedi. Mahkeme de, henüz delillerin toplanmadığını ve bilirkişi raporunun hazırlanmadığını belirterek bu talepleri reddetti.
189 kişi hâkim karşısındaydı, duruşmalar bölündü
Cuma günü görülen duruşmalarda 189 kişi yargılandı. İstanbul 65. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dosya ikiye ayrıldı. 45 kişi hakkında tefrik kararı verilirken, duruşma 4 Temmuz’a ertelendi. Diğer 45 kişi içinse yeni esas numarası verilerek duruşma tarihi belirlenecek.
İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen 99 kişilik dosyada ise 8 gazeteci ve 4 avukatın dosyaları ayrıldı. Kalan 87 kişinin duruşması ise 3 Ekim saat 10.00'a ertelendi.
Kaynak:Haber Merkezi