SDG lideri Mazlum Abdi: ‘Uyuşturucu kaçakçılığına engel olamadık’
Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri Mazlum Abdi, Suriye hükümetiyle geçen yıl imzalanan kritik Mart anlaşmasının ardından ilk kapsamlı röportajında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
GAZETE PENCERE - Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri Mazlum Abdi, 'Şam saatiyle' adlı podcast programına verdiği röportajda, Şam yönetiminin geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara tarafından kendisine doğrudan herhangi bir üst düzey görev teklif edilmediğini söyledi. Ancak dolaylı bir teklif olup olmadığı sorusuna net yanıt vermemesi, bu ihtimali güçlendirdi.
Abdi, Haseke’de düzenlenen ve bazı dini liderlerin de katıldığı konferansa ilişkin sorulara da yanıt verdi. Söz konusu toplantının gerçekleşmesinin 'zorunlu olmadığını' ifade eden Abdi, bu temasların Şam ile yapılan görüşmelerin ardından geldiğini belirtti.
"IŞİD'E KARŞI SADECE BİZ SAVAŞMADIK..."
SDG’nin Suriye savaşındaki rolüne değinen Abdi, örgütün IŞİD’le mücadelede tek başına hareket etmediğini kabul etti. Ayrıca, kontrol ettikleri bölgelerde uyuşturucu kaçakçılığı ve yayılımını engellemede başarılı olamadıklarını da ifade etti.
'ÖZERK YÖNETİM' FİİLEN SONA ERDİ
Hatırlanacağı üzere, SDG ile Şam yönetimi 10 Mart 2025’te önemli bir anlaşmaya imza atmıştı. Bu anlaşma kapsamında SDG’nin Suriye ordusuna entegre edilmesi ve kuzeydoğudaki tüm sivil-askeri yapıların Şam yönetimine devredilmesi öngörülüyordu.
Ancak anlaşmanın uygulanmaması, taraflar arasında yeni gerilimlere ve çatışmalara yol açtı. Son olarak Ocak 2026’da sağlanan ateşkesle birlikte SDG’nin kontrol noktalarını Suriye ordusuna devretmesiyle, bölgedeki sözde 'özerk yönetim' fiilen sona erdi.
MAZLUM ABDİ KİMDİR?
Mazlum Abdi, Suriye’nin kuzeydoğusunda faaliyet gösteren Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) lideridir. 1960’ların sonlarında Suriye’de doğan Abdi, uzun yıllar PKK içinde yer aldıktan sonra Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte adından söz ettirmeye başladı. ABD öncülüğündeki koalisyonla birlikte IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlarda kritik rol oynayan Abdi, özellikle Rakka’nın işgali gibi önemli olaylarda öne çıktı.
Suriye iç savaşının ilerleyen dönemlerinde yalnızca askeri değil, siyasi bir aktör olarak da ön plana çıkan Abdi, SDG’nin kontrol ettiği bölgelerde kurulan sözde özerk yönetimin en önemli temsilcilerinden biri oldu. Abdi, son yıllarda Şam yönetimiyle yapılan müzakerelerde de aktif rol oynadı.
Kaynak:Haber Merkezi