TAHIL KRİZİNE ÇÖZÜM: Koordinasyon merkezi

TAHIL KRİZİNE ÇÖZÜM: Koordinasyon merkezi
Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler'den (BM) heyetler Ukrayna'daki tahılın güvenli bir şekilde sevkiyatının sağlanması amacıyla bugün İstanbul'da bir araya geldi.Görüşmeden sonra Twitter'dan sonra açıklama yapan...

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler'den (BM) heyetler Ukrayna'daki tahılın güvenli bir şekilde sevkiyatının sağlanması amacıyla bugün İstanbul'da bir araya geldi.

Görüşmeden sonra Twitter'dan sonra açıklama yapan Rusya'nın Türkiye Büyükelçiliği "Heyetimiz, mümkün olan en hızlı pratik çözüm için bir teklif paketi hazırlayıp sunmuştur" dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, toplantıya ilişkin, "Ukrayna tahılına ilişkin dörtlü toplantıda İstanbul'da tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezi oluşturulması konusunda mutabık kalındı" açıklaması yaptı.


Akar şöyle devam etti:
"Önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetleri yeniden Türkiye'de toplanacak, toplantıda hem bütün detaylar gözden geçirilecek hem yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak. Dörtlü toplantıda liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontroller yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi teknik konularda mutabakat sağlandı."

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba görüşme öncesi yaptığı açıklamada gemi sahiplerine ve bağımsız bir ulus olarak Ukrayna'ya güvenlik garantileri verilmediği sürece ülkelerinden tahıl sevkiyatının başlayamayacağını söylemişti.

Reuters ajansının haberini dayandırdığı diplomatlara göre olası plan, Ukrayna araçlarının tahıl taşıyan gemileri mayın döşenmiş liman sularından rehberlik yaparak çıkarmasını, BM'nin desteğiyle Türkiye'nin de gemileri Rusya'nın silah kaçakçılığı yapılacağı endişelerine karşın teftiş etmesini içeriyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, krizin çözülmesi için çok uğraştıklarını ancak halen çalışmaları gerektiğinin altını çizdi.