Trabzonspor - Fenerbahçe maçında neler yaşandı?

Trabzonspor - Fenerbahçe maçında neler yaşandı?
Dün akşam oynanan olaylı Trabzonspor - Fenerbahçe maçının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve kimliği tespit edilen 12 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.Gazete Pencere...
Dün akşam oynanan olaylı Trabzonspor - Fenerbahçe maçının ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve kimliği tespit edilen 12 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Gazete Pencere Haber Merkezi

Süper Lig'in 30. haftasında Fenerbahçe, Trabzonspor'a konuk oldu. 5 golün atıldığı karşılaşmayı Fenerbahçe 3-2 kazandı.

Trabzonspor 2-0 geriye düştüğü karşılaşmada skoru 78. dakikada 2-2'ye getirse de Fenerbahçe maçtan galip ayrılan taraf oldu.

Fenerbahçe'ye galibiyeti getiren 3'üncü golü 87. dakikada Mitch Batshuayi kaydederken, Fenerbahçe'nin ilk 2 golünü 13 ve 45'inci dakikada Fred kaydetti.

Trabzonspor'un gollerini ise 63'üncü dakikada Enis Bardhi ile 78'inci dakikada Trezeguet kaydetti.

Maça ise atılan karşılıklı goller değil, olaylar damgasını vurdu.

Maçın ilk dakikasından itibaren Trabzonsporlu taraftarlar, Fenerbahçeli oyunculara yabancı maddeler atmaya başladı.

Fenerbahçe'nin skoru 2-0'a getirmesiyle birlikte atılan yabancı maddelerin yoğunluğu da arttı. Su şişelerinin, meşalelerin ve patlayıcı maddeler, ardı ardına atılmaya başladı.

Olaylar nasıl başladı?

Trabzonsporlu futbolcuların attığı yabancı maddeler nedeniyle oyun da zaman zaman durdu. Maçın hakemi Halil Umut Meler, sahaya atılan maddeler nedeniyle yardımcılarını da yanına çağırarak oyunu durdurdu.

Daha sonra karşılaşma yeniden başladı.

Kale arkası tribününde bulunan Trabzonsporlular, Fenerbahçe kalesinin bulunduğu yere meşale attı. O esnada ceza sahası dışında Trabzonspor faul kazandı.

Oyunun durmasının ardından meşale saha dışına çıkarılırken Trabzonspor'da topun başına Enis Bardhi geçti.

Bardhi'nin doğrudan kaleye gönderdiği topu Livakovic çıkaramayınca fark 1'e indi.

Trabzonspor'un farkı 1'e indirmesiyle birlikte sahaya atılan yabancı cisimler de azalırken, Trabzonspor 75'inci dakikada penaltı kazandı.

Topun başına geçen Trezeguet, 78'inci dakikada topu ağlara göndermeyi başardı ve skora denge geldi.

Fenerbahçe'de oyuna sonradan giren Mitchy Batshuayi'nin 87. dakikada attığı golle Fenerbahçe yeniden öne geçti.

Maça 10 dakika uzatma dakikaları eklense de uzatmalarda da oyun sıklıkla durdu. Hakem Halil Umut Meler, 105'inci dakikada maçın son düdüğünü çaldı ve Fenerbahçe, şampiyonluk yarışında kritik bir galibiyet elde etti.

Galibiyetin ardından orta sahaya gidip galibiyet kutlaması yapan Fenerbahçeliler, taraftarın saldırısına uğradı.

Sahaya atlayan maskeli bir taraftar, Fenerbahçeli oyunculara saldırı girişiminde bulundu.

Fenerbahçeli Bright Osayi-Samuel'in taraftara müdahale etmesi üzerine şiddetin dozu arttı ve tribünlerdeki öfkeli taraftarlar, birer birer sahaya atlamaya başladı.

 

Korner direklerinin dahi kullanıldığı saldırıda Fenerbahçeli futbolcular güvenlik güçlerinin müdahalesiyle güçlükle soyunma odasına gidebildi. Olay anında bazı Fenerbahçeli futbolcular da Trabzonspor taraftarlarına yumruk ve tekmelerle karşılık verdi. Fenerbahçe'ye galibiyeti getiren golü atan Batshuayi'nin, kendisine saldıran bir taraftara döner tekme attığı görüldü.

Trabzonsporlu futbolcu Enis Bardhi karşılaşma sonrası yayıncı kuruluşa yaptığı açıklamada, "Bu, daha önce hiç yaşamadığım bir manzara. Maçın sonunda kutlama yaparken insanları provoke etmeye çalıştılar" dedi.

Eski Trabzonsporlu futbolcu ve futbol yorumcusu Tolga Zengin ise olaylara karışan Trabzonspor taraftarlarını, "Yanlış yapıyorsunuz, o çocukların kılına zarar gelse, ödeyemezsiniz. Kaleci yerde sakatlanmış, yüzüne madde atıyorsunuz. Böyle hak mı aranır?" diyerek eleştirdi.

Olayların ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Fenerbahçe'nin 3-2 kazandığı Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası yaşanan olaylarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Yerlikaya, sahaya giren seyircilerle ilgili kimlik belirleme çalışmalarının başlatıldığını duyurdu.

Olayla ilgili 12 kişi gözaltına alındı

Yerlikaya, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada "Spor, her şeyden önce centilmenliktir. Futbol sahalarında şiddet olaylarının yaşanması asla kabul edilemez. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir" dedi.

 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) da yaptığı açıklamada, maç sırasında ve maçtan sonra meydana gelen olaylarla ilgili olarak temsilcileriyle ve devlet yetkilileri ile iletişim halinde olduğunu duyurdu.

TFF'nin açıklamasında, "Dostluk, barış ve kardeşlik oyunu olan futbolda yaşananlar asla kabul edilemez. Bu olayların tekrarlanmaması için soruşturmalar tamamlandıktan sonra olayların sorumluları ile ilgili gerekli cezai müeyyide uygulanacağından kimsenin şüphesi olmasın” denildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bugün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sahaya atlayan 12 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan: Devletimizin tavsiyesi üzerine burada açıklama yapıyoruz

Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan, Trabzonspor maçı sonrası havalimanında yaptığı açıklamada, Sarı Lacivertli taraftarlara itidal çağrısı yaptı. Kızılhan, "Çok gergin bir akşam yaşıyoruz. Çok fazla konuşup gerginliğini artırmak istemiyorum. Devletimizin tavsiyesi üzerine burada açıklama yapıyoruz" dedi. Yaşananları hep beraber gördüklerini söyleyen Kızılhan, "Olayların başından beri Cumhurbaşkanımız, Bakanlarımız, Emniyet Müdürlerimiz, Trabzonsporlu yöneticiler hep bizle beraberdi. Taraftarımızın öfkesini, sinirini anlıyorum. Sakin olmamız gerekiyor. Şu an adli bir vaka. Gerekli açıklamaları, gereken zamanlarda yapacağız" diye konuştu.

Trabzonspor'dan 'Şapkadan çıkan tavşan paylaşımı'

Trabzonspor'un X hesabından yapılan maç sonucu paylaşımda ise Fenerbahçe'nin 3. golü öncesi faul beklenen bir pozisyonun ekran görüntüsünde hakem Halil Umut Meler'in yüzü büyütülerek "Şapkadan çıkan tavşan" ifadesi kullanıldı.

 

 

Teknik direktörlerden açıklama geldi

Karşılaşmanın ardından Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal "65’inci dakika benim oyuncumun kafasına bir madde geldi. Normal şartlarda bu maçın iptal edilmesi gerekirdi. Eğer oyuncunun kafasına bir madde geliyorsa yönetmeliğe göre, kurala göre hakemin maçı iptal etmesi gerekir. Hakem maalesef maçı iptal ettirmedi ve bu şartlarda devam ettirdi" dedi.

Kartal sözlerine şöyle devam etti:

"Kadıköy’de biz mağlup olduk. 21 maç üst üste kazanan bir Fenerbahçe takımı vardı, 22’nci maçta biz Trabzon’a mağlup olduk. Maçtan sonra Trabzonlu futbolcular, kendi oyuncularını ve Uğurcan’ı havaya attılar, kutladılar. Bu doğal hakları, ama ne tribünden ne antrenör ekibinden hiçbir tepki hiçbir şey olmadı. Alkışladık kendilerini tebrik ettik. Biz Kadıköy’de ilk mağlubiyetimizi Trabzon’dan aldık. Buna rağmen çok güzel bir şekilde stattan gittiler.

Sonuçta bu işte yenmek de var kaybetmek de var. Bu maç ilk değil son da olmayacak.

Maçtan önce Trabzonspor başkanı bizim yöneticilerimizi çok güzel ağırladı. İstanbul’da bizim başkanımız, Trabzon yöneticilerini çok güzel ağırladı hiç problem yok. Ama neden Trabzonspor ile Fenerbahçe sürekli karşı karşıya geliyor? Neden bu kadar ortam geriliyor? Ben burayı anlamış değilim."

 

Abdullah Avcı: Futbolun iyileştirici gücünü kullanamadık

Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı ise hem maçı kaybettikleri için hem de yaşanan olaylardan ötürü çok üzgün olduğunu söyledi.

Türk futbolunun artık tamamen kaostan beslendiğini ifade eden Avcı, "Bu durumdan ne çıkacak merak ediyorum. MHK'si, PFDK'sinden toplam ne çıkacak bilmiyorum" diyerek şöyle konuştu:

"Saha içinde kalacağım. Oyuna dönüş iyi. Lig üçüncüsüyüz, kupada yarı finaldeyiz. Oyuncularımız vazgeçmedi, geri döndü, kaybetmeyi hak etmedik."

 

Fenerbahçe maç sonrası saatlerce stadyumdan ayrılamadı

Olaylı maç ve sonunda yaşanan arbede nedeniyle Fenerbahçe oyuncuları ve teknik ekibi, karşılaşma sonrası güvenlik nedeniyle uzun süre soyunma odasında kaldı.

Maç sonrası çıkan olayların ardından bir grup Trabzonspor taraftarı Trabzon Havalimanı İç Hatlar Terminali’nin önüne giderek video çekti. Videoda küfürlü ifadeler kullanan Trabzonsporlu taraftarlar Fenerbahçeli futbolculara ölüm tehdidinde bulundu. Tüm Tabzonsporlu taraftarları havalimanına çağıran holiganlar, “Bunların anaları avratları bugün s…lecek” diye bağırdı.

Takım otobüsü maçtan yaklaşık 3 saat sonra Papara Park Stadyumu'ndan ayrıldı.

Emniyet, havalimanına giden güzergahta yol güvenliğini sağladıktan sonra Fenerbahçeli kafilenin çıkışına izin verdi.

İstanbul'a dönen kafileyi, çok sayıda Fenerbahçe taraftarı karşıladı

Ekip emniyet korteji eşliğinde Trabzon Havaalanı'na ulaştı.

Fenerbahçe kafilesi TSİ 04:00 civarında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptı.

Havalimanında takımı çok sayıda Fenerbahçe taraftarı karşıladı.

 

Fenerbahçe'nin diplomat bir aileden gelen Hırvat kalecisi Livakovic için Hırvatistan Dışişleri Bakanlığının bugün Türk Dışişleri nezdinde girişimde bulunacağı iddia edilirken, bir gelişme daha yaşandı. Hırvat mafyasına ait olduğu öne sürülen bir hesap, Livakovic'e saldırıda bulunan Trabzonsporlu taraftarı tehdit etti ve saldırganın "2025 yılını göremeyeceği" ifade edildi.

TIKLAYIN | Hırvat mafyasından Trabzonspor taraftarına ölüm tehdidi

 

Maçtaki olaylar dünya basınına yansıdı

Maçtaki olaylar yabancı basında da yer aldı.

İngiliz Guardian gazetesi, "Yenilen Trabzonspor'un taraftarları sahaya inerek Fenerbahçeli futbolcularla kavga etti" diye yazdı.

Daily Mail gazetesi ise haberinde, "Şok edici görüntüler: Trabzonspor taraftarları Fenerbahçeli futbolculara saldırdı" başlığını kullandı.

BBC Spor Servisi de haberi, "Mağlubiyet sonrası Trabzonsporlu taraftarlar Fenerbahçe oyuncularına saldırdı" manşetiyle duyurdu.

Hollanda basınından De Telegraaf "Türkiye’de işler yine ters gidiyor: Holiganların sahaya hücum etmesinden sonra Michy Batshuayi karate vuruşunu yapıyor" başlığını attı.

İtalyan La Gazetta ise "Batshuayi’den Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası taraftara dönen tekmeBatshuayi’den Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası taraftara dönen tekme" ifadelerini kullandı.