Trump, Erdoğan'ın misafirperverliğine hayran kaldı: 'Bizim için yeni bir terminal inşa etmişler'

Ankara'daki NATO Liderler Zirvesi'nin ardından kameralar karşısına geçen ABD Başkanı Donald Trump, planlanandan iki saat gecikmeli başlayan açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türkiye’ye övgüler yağdırdı.

Trump, Erdoğan'ın misafirperverliğine hayran kaldı: 'Bizim için yeni bir terminal inşa etmişler'

ABD Başkanı Donald Trump, NATO Zirvesi’nin ardından açıklamalarda bulunuyor. Trump’ın açıklaması planlanandan 2 saat gecikmeli olarak başladı.

Trump'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Erdoğan harika bir lider. Uçaktan indiğimiz andan itibaren bakıyorsunuz havalimanı muhteşem. Bizim için yeni bir terminal inşa etmişler. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum. Harika bir iş çıkarmış Türkiye'de.

O salonda gerçekten büyük bir sevgi vardı. Basın mensuplarının görememesi kötü oldu. Herkes kısa süre konuştu. Ben de biraz konuştum. Konuşmalarımızı kısa tuttuk. Gerçekten basının görmemiş olması gerçekten üzücü. Çok zeki insanlar ve yüreklerinde iyilik olan insanlar.

"YÜZLERCE UÇAKLARI VARDI HEPSİ GİTTİ"

Petrol fiyatları düşüyor. Bunun düşük kalmasını sağlayacağız. (İran) Yüzlerce uçakları vardı hepsi gitti. Liderleri de gitti. Savaş kapasiteleri tamamen düşmüş durumda. Düşük bir yüzdesi kaldı ellerinde füzelerinin. Dünyanın en güçlü ordusuna sahibiz. Herkes bunu kabul ediyor.

Yıllık savunma harcamasını, hedefimiz yüzde 2'den yüzde 5'e çıkarmayı kabul etmiştik. Şimdi herkes bana teşekkür ediyor. Bir iki tanesi haricinde herkes bunu yapmaya çalışıyor. Çok iyi takım oyuncusu olmadığını düşündüğüm ülke bugün çok iyi takım oyunculuğu gösterdi. ABD'nin NATO'ya en güçlü orduyla en fazla katkıyı yapan ülke olduğunun farkındalar. Tüm dünya bize saygı duyuyor. İki yıl önce NATO da bize gülüyordu artık kimse gülmüyor.

Sabahki çalışma oturumunda diğer üyelerin gösterdiği ilerlemeleri görüştük. Yüzde 5 yolunda ilerleme sağlıyorlar. Hepsi çok zengin, onlar için üzülecek değiliz.

1 trilyon dolardan daha fazlasını savunmaya ayırmış olacağız biz de. Yüzde 2'lik bir orandaydılar, hatta yüzde 1'deydiler. Ben onu 2'ye çıkardım, hatta yüzde 5'e çıkarmasını sağladım.

Ülkemize yönelik bir sevgi var ve yaptığım işi seviyorlar. Belki de beni etkilemeye çalışıyorlardır.

Dünyanın en iyi ekipmanları olarak değerlendiriliyor. Herkes bunları istiyor. Biliyorsunuz Lockhead ve diğer şirketlerin hepsi şu anda daha da büyük fabrikalar inşa ediyorlar. Daha fazla fabrika inşa etmeniz lazım dedim. Fazla mesaiden vergi almıyoruz. Onlar da mutlular. Venezuela'da bunları gördünüz. Onların da çok iyi ekipmanları vardı, bizim ekipmanlarımız değildi ve işe yaramadı.

Paranın büyük bir kısmı Amerikan üretimi ekiipmanlar için kullanılacak. Avrupalılar ve Kanada da paralarını bu sistemleri almak için harcıyor. Amerikan malı silahlar, mühimmatlar ve binlerce işçiye istihdam sağlanıyor. ABD tarihinde en fazla istihdama, en fazla yatırıma sahibiz.

NATO ülkeleri Hürmüz Boğazı'na mayın temizleme gemileri gönderecek.

Böylesine bir büyüme, böylesine bir üretim sektöründe, inşaat ve böylesine bir girişim başka hiçbir ülkede görülmedi. Yapay zeka konusunda şirketlerin kendi enerjilerini üretmeleri için kendi enerji tesislerini üretmelerini zorunlu kılıyoruz. ABD'nin ürettiği tüm enerjiyi düşünün, yapay zeka endüstrisinin bunun iki katı enerjiye ihtiyacı olduğunu söylüyorlar. Enerji ağını böyle zorlayamazsınız dedim.

TiktTok anlaşması şöyle kötü böyle kötü dediler. Anlaşma muhteşemdi ancak ortaya çıkan ifadeler kötü diyorlar. TikTok'ta komünizmi kötülüyorum ama TikTok'ta bir numarayım. Önemli olan sözlerinizin insanlara ulaşması. TikTok'ta da en zirvede ben varım. Tüm fenomenler 27, 28'inci sırada.

Avrupa ülkeleri silahlı kuvvetlerini inşa ederken ABD tabii ki bundan en fazla fayda sağlayan olacak. Ekipmanları biz üretiyor olacağız. ABD en iyi dron teknolojisine sahip.

Toyota dün açıklama yaptığında şaşırmadım. Dünyanın en büyük otomotiv fabrikası ABD'ye geliyor. Bunu ne için yapıyorlar? Gümrük vergisi ödememek için.

Suriye Cumhurbaşkanı Şara biliyorsunuz, ülkeyi birleştirmek için muazzam bir iş çıkarıyor. Suriye gerçekten kötü bir durumdaydı. Ülke bir araya gelmiş vaziyette.

Görüşmelerimizde açık olan bir şey vardı: ABD artık geri döndü. Her zamankinden daha büyük ve daha iyiyiz. Geçmişte hiç olmadığı kadar saygı görüyoruz.

Yuvarlak masada konuşulanları tüm dünya duymalıydı. Gerçekten harikaydı. O odadaki birlik hissi muazzamdı. Çılgınca bir atmosfer vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum. Diğer liderlerin hepsi buradaydı, NATO ülkelerinden buraya geldiler. Genel Sekreter Rutte'ye de teşekkür etmek istiyorum. Herkesi birlik hâline getiren bir kişi.

SORU-CEVAP KISMI

(İran savaşı stratejik bir çıkmaza dönüştü.) Neden hâlâ bitmedi?:

Bence burada tam tersini yapıyoruz. İran Savaşı muazzam bir askeri başarıydı. Soruyu ancak nükleer silahları olmayacak diye yanıtlayabilirim. İran'ın nükleersizleştirilmesini başardık. Asla nükleer silahları olmayacak. Biliyorsunuz, orduları kalmadı. 159 tane gemi denizin dibinde. Yalan haberci İran'ın başarılı olduğunu söylüyor. Biraz çılgınlar, deliler sanırım, çünkü cenazeye gitmek istediklerini söylediler. Çok fazla öldürmüş birinin cenazesine gitmek istiyorlar. Orta Doğu'nun kabadayısıydı. Bir gün içinde bütün hava savunma sistemleri ortadan kaldırıldı. Liderleri de ortadan kaldırıldı. Ben de gitmiş olabilirdim. Biliyorsunuz, ben de onların hedef listesinin başındayım. Pislikler ve 47 yıldır bu şekilde davranıyorlar. Durdurulmaları gerekiyor.

(ABD sınır politikası) Biden'ın açık sınır politikasından Kamala Harris sorumluydu. Sınıra bir kere bile gitmemişti. Sınırlar korkunç vaziyetteydi. Şu anda bir kişi bile güney sınırımızdan girmiyor. 25 milyon kişi Biden döneminde ülkemize girdi. Bunlar ülkenizde isteyeceğiniz insanlar değildi.

"LENİN'DEN İYİ KOMÜNİST OLURDUM"

Komünizm konusunda ABD'lilere komünizmin tehliklelerinden bahsediyorsunuz. İnsanlara komünist ve sosyalist rejimlerde yaşayanlara mesajınız nedir?:

Harika bir soru. Biliyorsunuz, komünizmi satmak çok kolay insanlara. Belki dünyanın en iyi komünisti olurdum. Lenin'den iyi olurdum. Düşünün, hayatınız boyunca kira ödemiyorsunuz. Evinizi bedava alıyorsunuz ama etrafta cinayetler işleniyor. Hispanik insanlar konusunda başarılı olma sebebim bu. Bir kez komünist olursanız geri dönemezsiniz. Berbat bir biçimde ölürsünüz.

İranlıları tanıdım. Onlarla anlaşmak istediğimi düşünmüyorum. Ne olacağını söyleyeyim. İran asla nükleer silaha sahip olmayacak. Petrol fiyatları düştü, birazcık yükselecek ve çok çabuk bir biçimde bitecek. Şu an muazzam miktarda petrolümüz var. Her konuda haklıydım. Petrol fiyatı da düşüyor. Tek bir şeyden emin olmam gerekiyor: Akıl hastalarının nükleer silaha sahip olmamalarını sağlamam gerekiyor. Hiçbir şekilde nükleer silaha sahip olamayacaklar. Her yerde kameramız var.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar