Tuncer Bakırhan’dan İBB’ye yönelik operasyonlara tepki: Demokrasiye müdahaleyi kabul etmiyoruz

Tuncer Bakırhan’dan İBB’ye yönelik operasyonlara tepki: Demokrasiye müdahaleyi kabul etmiyoruz
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'ne yönelik 5. dalga operasyona ilişkin açıklama yaptı

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve bazı CHP'li ilçe belediyeleriyle birlikte Adana'da Seyhan ve Ceyhan belediye başkanlarına yönelik düzenlenen 5. dalga gözaltı operasyonuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Bakırhan açıklamasında, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine, Adana’da Seyhan ve Ceyhan belediye başkanlarına yönelik gözaltı operasyonlarını kınıyoruz, bu müdahaleleri kabul edilemez buluyoruz” ifadelerini kullandı.

“Halk iradesine darbe”

Seçilmiş belediye başkanlarına yönelik yargı yoluyla yapılan müdahalelerin demokratik siyaseti hedef aldığını vurgulayan Bakırhan, şöyle devam etti:

“Demokrasinin temel ilkelerinden biri, halkın sandıkta ortaya koyduğu iradeye saygıdır. Seçilmiş belediye başkanlarına yönelik yargı eliyle yürütülen bu tür operasyonlar, toplumsal barışı zedelemektedir.”

“Demokratik siyaseti dışlayan her müdahalenin karşısındayız”

DEM Parti Eş Genel Başkanı, siyasi sorunların çözüm yolunun müzakere ve diyalog olduğunu vurgulayarak açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Siyasi meselelerin çözüm yolu, müzakere ve diyalogdur; demokratik siyaseti dışlayan her müdahalenin karşısında olmaya devam edeceğiz.”

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu: Atılan adımlar, içinden geçtiğimiz tarihi dönemin hassasiyetine aykırı bir şekilde, demokratik siyaset alanını da daraltmaktadır

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın CHP'li belediyelere yönelik dört ayrı soruşturma kapsamında başlattığı operasyona ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye'sine yönelik 19 Mart'ta başlayan yargı müdahalesinin genişleyerek devam ettiği, operasyonların ileri sürülen iddiaların kapsamını fazlasıyla aşarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere muhalefet belediyelerine yönelik bir tür "kuşatmaya" dönüştürüldüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yargı süreci muhalif belediyeleri etkisizleştirmeyi, belediye hizmetlerini aksatmayı, halkın hizmet almasını engellemeyi hedefler hale gelmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ile çok sayıda alt kademe belediye başkanının, neredeyse tüm bürokratların ve şirket yöneticilerinin gözaltına alınıp tutuklanması ve belediye şirketlerine kayyım atanması başka şekilde açıklanamaz. Bu gelişmeler, belediye hizmeti alan milyonlarca vatandaşı mağdur etmekte ve muhalefetin yönetimde olduğu belediyelerde halkı adeta cezalandırmaktadır. Çağrıldıklarında ifade verebilecek insanların, hukuki açıdan meşruiyeti olmayan bir yöntemle ve bir itirafçının beyanlarına dayanılarak bu şekilde gözaltı ve tutuklamaya maruz bırakılması, hukuk ve demokrasiye yönelik ağır bir ihlaldir. Atılan adımlar, içinden geçtiğimiz tarihi dönemin hassasiyetine aykırı bir şekilde, demokratik siyaset alanını da daraltmaktadır.

"Muhalefete yönelik bir siyasi operasyona dönüştüğüne dair Türkiye’nin tamamında ciddi kaygılar oluşturmaktadır"

Elbette partimiz, yerel yönetimler başta olmak üzere siyasetin rant, yolsuzluk ve rüşvetten arındırılmasını ve temiz siyaseti savunmaktadır. Ancak bu yöndeki iddialarla yapılanların sadece muhalefet belediyeleriyle sınırlı tutulması, iktidar belediyelerindeki yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ise koruma kalkanı oluşturulması söz konusu bu iddiaları da çürütmektedir. Muhalefete yönelik bir siyasi operasyona dönüştüğüne dair Türkiye’nin tamamında ciddi kaygılar oluşturmaktadır. Kutuplaşmayı artıracak, hukuk ve demokrasi inancını tamamen ortadan kaldıracak, barış ve demokratik toplum özlemini zedeleyecek bu operasyonlara son verilmelidir. Hukuk herkes için ve tarafsız şekilde uygulanmalıdır. Belediyeler halkındır, yerel demokrasinin bel kemiğidir. Belediyeler üzerindeki yargı kıskacı ve kuşatması kaldırılmalıdır."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar