Türkiye için kritik 10 gün: Hangi bölgede yangın riski var?

OGM, önümüzdeki 10 gün boyunca etkili olması beklenen sıcak ve kurak hava nedeniyle orman yangını riskine karşı uyardı. Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun güneyi ve Güneydoğu Anadolu’da sıcaklık, kuraklık ve rüzgâr riski artıracak.

Türkiye için kritik 10 gün: Hangi bölgede yangın riski var?

GAZETE PENCERE- Türkiye, orman yangınları açısından kritik bir 10 günlük döneme giriyor. Orman Genel Müdürlüğü (OGM), meteorolojik tahminlere göre sıcak ve kurak havanın etkisini artıracağını belirterek vatandaşlara yangınlara karşı dikkatli olma çağrısında bulundu.

Özellikle Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun güney kesimleri ile Güneydoğu Anadolu’da yüksek sıcaklıkların yağışsız havayla birleşmesi bekleniyor. Bazı bölgelerde etkili olacak kuvvetli rüzgârın da olası bir yangının kısa sürede büyümesine ve geniş alanlara yayılmasına neden olabileceği belirtiliyor.

30+30+30 KURALINA DİKKAT

OGM, yangın riskinin yükseldiği meteorolojik koşulları anlatmak için “30+30+30” kuralına dikkat çekti.

Buna göre hava sıcaklığının 30 derecenin üzerine çıkması, nem oranının yüzde 30’un altına düşmesi ve rüzgâr hızının saatte 30 kilometreyi aşması durumunda yangın riski önemli ölçüde yükseliyor.

Üç koşulun aynı anda yaşandığı günlerde özellikle ormanlık alanlarda ateş yakılmaması ve yangına yol açabilecek faaliyetlerden kaçınılması isteniyor.

1787225943-ogm-sicaklik-uyari-2

ORMANLAR 7/24 İZLENECEK

OGM, kritik 10 günlük süreçte erken tespit ve hızlı müdahale kapasitesinin yüksek seviyede tutulacağını açıkladı. Ormanlık alanlar İHA’lar, gözetleme kuleleri ve sahadaki devriye ekipleriyle 24 saat takip edilecek. Yangın riskinin yükseldiği bölgelerde ekiplerin konuşlanma ve devriye faaliyetleri de artırılacak.

Amaç, çıkabilecek bir yangını mümkün olan en kısa sürede tespit ederek büyümeden müdahale etmek.

DUMAN VEYA ATEŞ GÖRENLERE 112 ÇAĞRISI

Yangınlarla mücadelede ilk dakikaların kritik olduğuna dikkat çeken OGM, vatandaşlardan ormanlık alanlarda duman veya ateş görmeleri halinde zaman kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber vermelerini istedi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar