Türkiye'nin tarihi seçimi: Dakika dakika neler yaşanıyor?

Türkiye'nin tarihi seçimi: Dakika dakika neler yaşanıyor?
Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında, 13. Cumhurbaşkanı'nı ve TBMM 28. Dönem Milletvekillerini belirlemek için bugün (14 Mayıs 2023 Pazar) sandık başına gitti. Saat 17.00 itibarıyla oy verme işlemi ülke genelinde sona erdi. Resmi...

Türkiye, Cumhuriyet'in 100. yılında, 13. Cumhurbaşkanı'nı ve TBMM 28. Dönem Milletvekillerini belirlemek için bugün (14 Mayıs 2023 Pazar) sandık başına gitti. Saat 17.00 itibarıyla oy verme işlemi ülke genelinde sona erdi. Resmi olmayan sonuçlara göre TBMM'de Cumhur İttifakı çoğunluk sağladı, Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı.

Dakika dakika yaşananlar canlı blog sayfamızda...

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk sonuçlar…

TIKLAYIN - İşte milletvekilliği seçiminde ilk sonuçla

05: 20 | CHP, Yüksek Seçim Kurulu'na gitti

CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan ve Muharrem Erkek ile Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gitti.

CHP heyeti ziyaret sonrası açıklama yapacak.

05.17 | Muharrem Erkek, YSK ziyareti sonrası açıklama yaptı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek: Seçim sonucu kesinleşene kadar biz CHP ve Millet İttifakı olarak görevimizin başındayız. Her seçmenin her oyuna sahip çıkıyoruz.

04: 55 l Kılıçdaroğlu, Sinan Oğan'ı arayarak tebrik etti

Gazeteci Barış Pehlivan, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ATA İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan'ı arayarak, aldığı oy oranından dolayı tebrik ettiğini dile getirdi.

Barış Pehlivan, Halk TV'de katıldığı yayında "Kılıçdaroğlu, Sinan Oğan'ı aradı. Kendisini aldığı oy oranından dolayı kutladı. Büyük ihtimalle bir görüşme gerçekleşecek aralarında" dedi. Pehlivan, bunun bir ittifak anlamına gelmeyeceğini de ekledi.

03.35 l Sinan Oğan'dan açıklama

Sinan Oğan, canlı yayında özetle şu açıklamayı yaptı:

Türkiye'yi asla bir krize düşmesine müsaade etmeyeceğiz. Önümüzdeki günlerde yol haritamızı belirleyeceğiz. Bu seçim göstermiştir ki en istikrarlı davranan biz olduk, en doğru yöneten biz olduk. Milletimizin hayrına neyse bir karar alacağız. Seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecek noktadayız.

Tabanımızla görüşmeler yapacağım. Bunlara göre bir netice belirleyeceğiz ve bu neticenin durumuna göre de yol haritamızı ortaya çıkaracağız. 

03.08 l Fahrettin Altun: Hayırlı olsun, mübarek olsun

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun: 14 Mayıs bir kere daha bu Aziz Milletin iradesinin tecelli ettiği gün oldu. Milletimiz sözünü söyledi, gidilecek yolu işaret etti. Hayırlı olsun, mübarek olsun, Rabbimize hamdolsun. Birlikte, bölüşerek, dayanışarak ve huzur içinde büyüyeceğiz, dünyaya örnek olacağız…

03.07 l Sinan Oğan: Hayırdır Der Spiegel

Ata İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan, Der Spiegel'e tepki gösterdi.

Oğan'ın paylaşımı şöyle:

Atta İttifakı Hayırdır Der Spiegel, size verdiğim röportajda Türk basınına dediğimiz genel şartlardan farklı bir şey demedik. Bunu nereden uydurdunuz?

02.52 l YSK Başkanı Yener'in açıkladığı son veriler

Yüksek Seçim Kurulu  (YSK) Başkanı Ahmet Yener, veri girişiyle ilgili olarak yeni bir açıklama yaptı. YSK verilerine göre açılan sandık sayısı  %91,93.

Yener’in açıklaması şöyle:

"Toplam sandıklarda açılma oranı yüzde 91,93. Yurt içi sandıklarda açılma oranı yüzde 94.68, yurt dışı sandıklarda açılma oranı ise yüzde 36, 85’tir. Bu verilere göre sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,49, Kılıçdaroğlu yüzde 44,79, Sinan Oğan yüzde 5,29, Muharrem İnce yüzde 0.43 oy oranına sahiptir.

02.05 l Erdoğan balkon konuşması yaptı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Ankara’daki genel merkezinin balkonunda bir konuşma gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun yüzde 50’inin üzerinde bitireceklerine inandıklarını söyleyen Erdoğan, “Milletimiz tercihini seçimin ikinci tura kalmasından yana yaptıysa, onun da başımızın üstünde yeri var” dedi.

01.35 l YSK Başkanı Ahmet Yener: An itibariyle yurt içinde açılan oy oranı yüzde 89.97, yurt dışı 30.8, genel yüzde 87.13'dür.

01: 13 l AKP: Balkon hazır, millet liderini bekliyor

AKP’den yeni paylaşım yapıldı. Paylaşımda, “Balkon hazır. Millet liderini bekliyor” denildi.

01: 08 l Sinan Oğan, YSK’yı uyardı

Sinan Oğan yeni paylaşım yaptı ve YSK’yı uyardı. Oğan, “YSK’yı uyarıyorum. Derhal gerekli tedbirleri alın ve oy sayım işlemlerinin hızlı bir biçimde yapılmasını sağlayın” dedi.

Oğan’ın paylaşımı şöyle: 

Yurtdışı oy sayım işlemlerinde birtakım manipülasyonların yapıldığı duyumunu alıyoruz. Oy sayım işlemleri sağlıklı bir ortamda yapılmıyor. YSK’yı uyarıyorum. Derhal gerekli tedbirleri alın ve oy sayım işlemlerinin hızlı bir biçimde yapılmasını sağlayın. Ayrıca yurt dışı oylarda yapılacak bir manipülasyon ile bir oldu bittiye müsaade etmeyiz. Ortamı germeyin. Bu iş ikinci tura kalmıştır.

00: 08 l Oğan: Hiç bir taraf seçimleri bir oldu bittiye getirip “korsan” balkon konuşması yapmaya kalkışmasın

Ata İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan yeni paylaşım yaptı. Oğan, "Buradan tüm taraflara çağrıda bulunmak istiyorum. Hiç bir taraf seçimleri bir oldu bittiye getirip “korsan” balkon konuşması yapmaya kalkışmasın. Tüm sandıklar açılıp netice net bir şekilde ortaya konmalıdır. Toplumu germeye kimsenin. Hakkı yoktur" dedi.

Oğan'ın paylaşımı şöyle:

00: 05 l Davutoğlu:  Hep beraber büyük bir demokrasi hikayesi yazıyoruz

Deva Partisi Genel Başkanı  Ali Babacan, “Millet iradesinin net şekilde sonuçlara yansıması için tüm kadrolarımızla beraber sahadayız. Sandık başındaki arkadaşlarım: Son ana dek sandıkları terk etmeyin, hep beraber büyük bir demokrasi hikayesi yazıyoruz. İlgili kurumlara da sesleniyorum: Vatandaşlarımızın doğru haber alma hakkını geciktirmeyin” dedi.

Babacan’ın paylaşımı şöyle: 

23.59 l Millet İttifakı liderlerinin CHP’de ortak açıklama yapması bekleniyor

23:40 l YSK Başkanı'ndan yeni açıklama

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, veri girişiyle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Yener, "Sisteme veri girişi devam etmektedir. Siyasi partilerle paylaşılmaktadır Veri girişinde aksama veya gecikme söz konusu değildir. Şu anda sistemimizdeki veri girişi oranı %68,12'dir" dedi.

23 l 46: Mansur Yavaş: İkinci tura kalma ihtimali de yüksek

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Sayın genel başkanımız birinci olarak bu turu tamamlayacak. Büyük ihtimalle birinci turda kazanacak, ikinci tura kalma ihtimali de yüksek. Islak imzalı 42 milyon oy var .19, 997 oy Kemal Kılıçdaroğlu %47,7 Kemal Kılıçdaroğlu; 19,286 oy Erdo ğan %45,80 Erdoğan 60 bin sandığın verisi gelmedi" dedi.

23 l 40: İmamoğlu: 7,5 milyon oy var, bunlar bizim güçlü olduğumuz sandıklar

İstanbul Büyük şehir Belediye Başkanı İmamoğlu yeni açıklama yaptı. İmamoğlu, “İstanbul seçiminde yaşananlardan dolayı Size karşı şerbetliyiz” dedi.

İmamoğlu'nun açıklaması şöyle:

iktidar partisi sözcüsü benim 13. cumhurbaşkanımız sayın Kemal Kılıçdaoğlu sözüme alınganlık gösterdi ve eleştirdi. Saygı duyuyorum ama bu tarif benim inancımla, başkanımızın inancıyla ilgilidir. Bir atama süreci yoktur. İstanbul seçiminde yaşananlardan dolayı Size karşı şerbetliyiz. 7,5 milyon oy var, bunlar bizim güçlü olduğumuz sandıklar. Bu sürecin sistematik işlediği ortada.

23. 30 l Davutoğlu: Milletin oyuna sahip çıkın

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu seçimler ilgili  paylaşımda bulundu.

Davutoğlu’nun paylaşımı şöyle:

Demokratik olgunluk içinde geçen seçimin sonucunu hiç kimse manipülasyonlarla, algı oyunlarıyla değiştiremez. Seçimin kesin sonucu ıslak imzalı tutanakların işlenmesiyle Yüksek Seçim Kurulu verileriyle ortaya çıkacak. Tüm kardeşlerimize sesleniyorum: Sandığımıza sahip çıkın, Milletin oyuna sahip çıkın.

23.15 l AKP Sözcüsü Çelik: CHP sürece saygı göstermedi

İmamoğlu ve Yavaş konuşmalarına başlarken 13. Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu adına konuşuyoruz dediler. Daha seçim sonuçları belli olmadan Cumhurbaşkanı'nı ilan ettiler. Tabloya baktığımızda Erdoğan açık ara önde. Cumhur İttifakı'nın da Meclis'te güçlü bir şekilde olduğu görülüyor. CHP sürece saygı göstermiyor.

23. 20 l Erdoğan İstanbul'dan Ankara'ya döndü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'dan Ankara'ya geldi.

23. 19 l Demirtaş: Er geç gerçek sonuçlara ulaşacağız

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş sosyal medya hesabı üzerinde paylaşım yaptı.

Demirtaş, "Değerli arkadaşlarım, Elinizde ıslak imzalı tutanak olduğu sürece, er geç gerçek sonuçlara ulaşacağız. O oylar büyük çabalarla sandığa girdi. Gerekirse günlerce uyumadan hukuk mücadelesi yürüteceğiz, oyların çalınmasına asla izin vermeyeceğiz. Ha gayret gençler "dedi.

23. 01 l Karamollaoğlu: İnanın değişim yakındır!

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu açıklama yaptı. Karamollaoğlu, “Her seçim izlediğimiz bayat senaryoları bir kez daha sergilemeye çalışıyorlar. Milletimiz müsterih olsun! Algı oyunlarına, manipülasyonlara takılmadan bu zorlu süreci de tamamlayacağız. Yeter ki sandıklara sahip çıkalım, inanın değişim yakındır!” dedi.

23: 00 l Akşener: Sabaha kadar  buradayız, kazanıyoruz

İyi Parti Genel Başkanı  Meral Akçer, “Yine ve yeniden algı çalışmalarından beslenen bir seçim gecesindeyiz... Ama yemezler, çünkü biz bu filmi daha önce çok izledik.  Milletimizin verdiği her bir oyun sonuna kadar peşindeyiz! Sabaha kadar buradayız! Merak etmeyin; güneş yerinde her şey yolunda! KAZANIYORUZ” dedi.

22. 51 l Erdoğan, Anadolu Ajansı'nda yüzde 50'nin altına düştü

Anadolu Ajansı'ndaki yeni veriye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 50'nin altında.

22.48 l Sinan Oğan: Seçim ikinci tura kalmış gözüküyor

“Seçimlerin zaten ikinci tura kalacağı öngördüğümüz bir şeydi” diyen Ata İttifakı'nın cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan, “Bizim ikinci tura kalmamızın çok kolay olmadığının farkındaydık. Seçimlerin zaten ikinci tura kalacağı öngördüğümüz bir şeydi” dedi.

Oğan’ın  açıklaması şöyle:

Görüyoruz ki seçimler ikinci tura kalmış gözüküyor. Sandıkların daha yüzde 50'sinin sisteme girdiğini söyledi YSK Başkanı. Türk milliyetçileri ikinci turun belirleyeni olacak. Önümüzde zorlu bir 15 gün daha olacak. Bu süreçte memleketimize hayırlı bir sonuç olması için elimizden geleni yapacağız. Şu an şunu veya bunu destekliyoruz demeyeceğiz.

22.44 l YSK Başkanı Ahmet Yener'den açıklama

YSK'nın veri girişinde aksama, gecikme söz konusu değildir. Veriler anlık olarak paylaşılıyor. Yurt içinde yüzde 47,08, yurt dışında ise yüzde 12,60 oy girişi gerçekleşmiştir.

22.40 l İstanbul'da bir grup kamyon konvoy yaptı

İstanbul'da bir grup kamyonun konvoy yaptığı görüldü. Beşiktaş'ta görüntülenen konvoyun, AK Parti'nin İstanbul il teşkilatına gittiği iddia ediliyor.

22: 38 l Ekrem İmamoğlu'ndan yeni açıklama

İmamoğlu; “Sevinmesi gereken biri olursa millet ittifakı tarafı olabilir. 10 milyon oy henüz sayılmadı. Yüzde 20 demek. Şu anda sayın Genel Başkanımızın oyu yüzde 49, sayın Erdoğan'ın oyu yüzde 45. net" dedi.

22.37 l Sözcü: Sunucularımıza siber saldırı gerçekleşti, sitemize erişilemiyor

Sozcu.com.tr'ye siber saldırı! Türkiye'nin en etkili haber sitesi Sozcu.com.tr sunucularına siber saldırı başlatılmıştır. Bu nedenle web sitemize erişilememektedir. Okurlarımızın dikkatine sunarız.

22: 30 | Anadolu Ajansı'ndan açıklama

Anadolu Ajansı sosyal medya hesabı üzerinden yeni bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada; "Anadolu Ajansı olarak Türkiye genelindeki sandıklarından 2500 çalışma arkadaşımız ve iş birliği yaptığımız araştırma aracılığıyla sandık sonuç tutanaklarını alıyoruz" denildi.

23.01 | Akşener: Sabaha kadar buradayız!

Meral Akşener : Yine ve yeniden algı çalışmalarından beslenen bir seçim gecesindeyiz... Ama yemezler, çünkü biz bu filmi daha önce çok izledik. Milletimizin verdiği her bir oyun sonuna kadar peşindeyiz! Sabaha kadar buradayız! Merak etmeyin; güneş yerinde her şey yolunda! KAZANIYORUZ!

22.28 | Ümit Uysal: 1046 sandıktan henüz sadece 149 sandığın verileri sisteme girildi

Uysal: Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal: 38 ilden büyük Muratpaşa’mızda 82 okulda yer alan 1046 sandıktan henüz sadece 149 sandığın verileri sisteme girildi. İtirazlarla sonuç geciktiriliyor. Kimse endişe etmesin biz bu oyunu İstanbul seçimlerinden biliyoruz. Sandık başında görev alan, emek veren, halkın iradesine sahip çıkan tüm yurttaşlarımıza teşekkür ediyorum. Biraz daha sabır. Her şey çok güzel olacak.

22: 20 | CHP'li Nazlıaka: Kılıçdaroğlu yüzde 51,5 puanla önde

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, "Sevgili yurttaşlarımız ıslak imzalı tutanakları tek tek işliyoruz. Bizim verilerimize göre Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 51.5 puanla öndedir. Lütfen sandıklara sahip çıkalım, sakin olalım" dedi.

Cumhuriyet'e açıklama yapan Nazlıaka, CHP'nin elindeki ıslak imzalara dayanarak, Kılıçdaroğlu'nun yüzde 51,5 oy oranıyla önde olduğunu açıkladı, "Her şey çok güzel olacak, sakin olalım" ifade etti.

"Biz ıslak imzalı tutanakları tek tek veri olarak işliyoruz ve şu anda bizim verilerimize göre Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 51,5 puanla öndedir. Dolayısıyla lütfen sandıklara sahip çıkmaya devam edelim, bu gece çok daha güzel haberler alacağız. Sakin olalım, sandıklarımıza sahip çıkalım, her şey çok güzel olacak."

22.11 | Kılıçdaroğlu: YSK'yı uyarıyorum, illerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız.

22.03 | Erdoğan: Oy sayımı da halen sürerken, alelacele sonuçlar açıklamaya kalkmak, milli iradenin gaspı anlamını taşır

21.54 l Sinan Oğan: Seçimlerin ikinci tura kalmasını yüksek bir ihtimal olarak görüyoruz

21.52 | AKP'li Ali İhsan Yavuz: Hem TBMM'de hem de Cumhurbaşkanlığı'nda açık ara öndeyiz

21.20 | AA'nın güncel verilerine göre, Hatay'da Can Atalay seçiliyor.

21.19 | CHP'li Bakan: Zayıf oldukları sandıkları toplu götüreceğiz diyerek seçim kuruluna teslimini geciktiriyorlar

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Zayıf oldukları sandıkları toplu götüreceğiz diyerek seçim kuruluna teslimini geciktiriyorlar. Yine zayıf sonuç çıkan sandıklara itiraz ederek sisteme girmesini geciktiriyorlar. Şu an alınan sonuçlar kendi güçlü oldukları sandıkların sonuçları o yüzden sakın endişe etmeyin bu seçim ilk turda bitecek 2. tura kalmayacak" ifadesini kullandı.

21.47 | AA'nın güncel verilerine göre 2018 seçimlerine kıyasla AKP'nin çıkardığı vekil sayısı düştü, CHP'nin arttı

AA'nın güncel verilere göre 2018 seçimlerinde 295 milletvekili çıkartan AKP'nin milletvekili sayısı 271'e düşmüş durumda. CHP ise 146 olan milletvekili sayısını 168'e yükseltmiş durumda.

21.42 | Ferit Demir: Diyarbakır seçim sonuç verileri YSK sistemine yüklenmiyor

Gazeteci Ferit Demir: Diyarbakır'da Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 72 civarında oy aldı. Diyarbakır seçim sonuç verileri YSK sistemine yüklenmiyor. Yüzlerce sandık görevlisi YSK önünde uzun kuyruklar oluşturmuş durumda ve kuyruk giderek uzuyor....

21.03 | Murat Yetkin: Erdoğan, Anadolu Ajansı'na talimat verdi

Gazeteci Murat Yetkin, Fox canlı yayınında dikkat çeken bir kulis bilgisi paylaştı. Yetkin, "Erdoğan seçimleri İstanbul'dan izleyecekti. Karar değiştirip Ankara'ya geçti. Münipülasyon yapan Anadolu Ajansı'na 'Ben açıklama yapana kadar yüzde 10 fark korunsun' talimatı verdi" dedi.

21.04 | Elimize ulaşan ilk veriler gösteriyor ki cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda bitebiliriz

TİĞ Genel Başkanı Erkan Baş: Sevgili yurttaşlar, Elimize ulaşan ilk veriler gösteriyor ki cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda bitebiliriz. Partimiz de beklentilerimizin de üstünde oy alıyor, heyecanımız yüksek! Lütfen tüm sandıklara, her oya sahip çıkalım. Islak imzalı tutanakları almadan okullardan kesinlikle ayrılmayalım. TİP’i meclise daha güçlü göndereceğiz. Erdoğan’ı da tarihin çöplüğüne göndereceğiz!

20.59 | Mansur Yavaş, elindeki son sonuçları paylaştı

"91 bin 913 sandığın sonucu geldi. Buna göre Kılıçdaroğlu 47,42 oy aldı. Erdoğan yüzde 46,80 oy aldı"

20.56 | İmamoğlu: Önde olduğumuz sandıklara yoğun bir itiraz metodu var

Ekrem İmamoğlu: Moralinizi bozmayın. Elde ettiğimiz veriler ciddi bir düşüşü sergileyen iktidar tablosu sunuyor. Bu net. Bu saatten sonra bütün kurumları sağlıklı verileri açıklamaya davet ediyoruz. Kimsenin milletimizi aldatmaya hakkı yoktur.

Biz özellikle rakip ittifakın itirazıyla engellenen sandık verileri bizim öne çıkmamızı engelleyen sandıklar. Önde olduğumuz sandıklara yoğun bir itiraz var.

20.52 | Demirtaş: Muhalefet kesinlikle önde ve ilk turda bitti, bitecek.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Sonuçların kesinleşmesi günlerce sürse bile sandıkları ve seçim kurullarını asla terk etmeyin. Muhalefet kesinlikle önde ve ilk turda bitti, bitecek. Oylarınıza sahip çıkın, bütün Türkiye kazansın.

20.35 | Kaftancıoğlu, Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'da önde olduğunu açıkladı

Kaftancıoğlu: Bizim kendi sistemimizdeki ıslak imzalı tutanaklara göre sandıkların yüzde 40'ının sonucuna ulaştık. Kılıçdaroğlu yüzde 51,42, RTE yüzde 43,91, Oğan yüzde 4,37, İnce yüzde 0,29. Türkiye geneline dair, cumhurbaşkanı adayımız yüzde 50'yi zorluyor.

20.34 l İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş birazdan Basın Toplantısı yapacak.

20.30 | Hamza Dağ: bomba ihbarı durumu söz konusu değildir

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ: Rutin güvenlik tedbiri gerekçesiyle yalnızca balkon konuşmasının yapılacağı ikinci katta arama gerçekleşmektedir. Bazı basın kuruluşlarında ifade edildiği gibi bir bomba ihbarı durumu söz konusu değildir.

20.27 | AKP Sözcüsü Çelik: Konuşmak için çok erken, yapılması gereken tek şey beklemek

Çelik: Yapılması gereken tek şey beklemek. Sandıklar sayılmaya devam ediyor. Verilerde kendi kanallarına baksınlar, Cumhurbaşkanımız açık ara önde gidiyor. Biz buna rağmen sonuç ilan etmiyoruz. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ilkesine saygılıyız. Sayım sürecine, YSK'nın yetkisine saygı gösteriyoruz

20.10 | Alper Taşdelen: Çankaya’da neredeyse her sandığa itiraz ediliyor

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen: Çankaya’da neredeyse her sandığa itiraz ediliyor. Bu sayede sandıklar tekrar sayıldığı için sonuçların sisteme girilmesi geciktiriliyor. Öndeyiz ve arayı açacağız.

20.03 | BBC: AKP Genel Merkezi, bomba araması nedeniyle boşaltılıyor.

Genel merkezdeki gazetecilerden de dışarı çıkmaları istendi. BBC Türkçe'ye konuşan bir güvenlik yetkilisi, tüm binada bomba araması yapıldıktan sonra binaya yeniden girişe izin verileceğini söyledi. Arama köpekleri binaya girdi.

19.55 | Muharrem İnce'nin oy kullandığı sandıktan Kılıçdaroğlu çıktı

İnce'nin de oy verdiği sandıktan Kemal Kılıçdaroğlu'na 296, Recep Tayyip Erdoğan'a 50, Sinan Oğan'a 12 ve Muharrem İnce'ye ise 3 oy çıktı.

19.54 | Kılıçdaroğlu'ndan paylaşım: "Öndeyiz."

19.53 | Sinan Oğan'dan "Payız is coming…" paylaşımı

Ata İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, "sonbahar" anlamına gelen "payız" kelimesini kullanarak "Payız is coming…" şeklinde bir tweet attı.

19.42 | Yavaş: Şu andaki sonuçlara göre Kılıçdaroğlu önde.

Yavaş: Açılan sandık oranı, yüzde 23.87. Bize gelen sonuçlara göre Kemal Kılıçdaroğlu öndedir. İnşallah birinci turda da tamamlayacağız. İstanbul ve Ankara'da da öndeyiz.

19.38 | Ekrem İmamoğlu: Yine Anadolu Ajansı vakası gündemde

Ekrem İmamoğlu: Yine Anadolu Ajansı vakası gündemde. Halbuki AA, 2019 itibarıyla bitkisel hayata girmiştir. Ve o bitkisel hayattan çıkması için bizim iktidarımızı beklemektedir. AA'nın itibarı sıfırın altındadır. Vatandaşlarımız itibar etmesin.

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ülkemizin cumhurbaşkanı olarak ilan edilecektir diyebiliriz.

19.33 l Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş birazdan ortak açıklama yapacak.

19.29 l Sinan Oğan'ın oy kullandığı sandıktan Kılıçdaroğlu çıktı

ATA İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28'inci Dönem Milletvekili Seçimi için Çankaya ilçesindeki Kocatepe Mimar Kemal Anadolu Lisesi'nde oy kullandı.

Oğan'ın da oy verdiği 1276 nolu sandıkta 331 seçmen oy kullandı. Oyların 328'i geçerli, 3'ü geçersiz sayıldı. Sandıktan Kemal Kılıçdaroğlu'na 278, Recep Tayyip Erdoğan'a 36, Sinan Oğan'a 14 oy çıktı.

19.23 | Gazeteci Fatih Altaylı: Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu sandıklara itiraz dilekçesi veriliyor

Gazeteci Fatih Altaylı seçim sonuçlarına ilişkin olarak Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu sandıklara itiraz dilekçesi verildiği ve yeniden sayım yaptırıldığını belirtti. Altaylı, "Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu sandıklara itiraz dilekçesi verilince tekrar sayılıncaya kadar veriler girilemiyor. Bu yüzden şu anda yanıltıcı bir durum var" dedi.

19.20 | Kemal Kılıçdaroğlu'nun sandığından çıkan sonuç belli oldu

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy kullandığı sandıktan Kılıçdaroğlu'na 229 oy, Erdoğan'a 90 oy, ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'a 6 oy çıktı. 331 seçmenin oy kullandığı sandıktan 5 oy boş çıkarken 1 oy geçersiz sayıldı.

19.17 | Canan Kaftancıoğlu, Kılıçdaroğlu'nun oy oranını yüzde 51,33 olarak duyurdu

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: İstanbul’da saat 19.17 itibarıyla sandıkların yüzde 15'i sisteme girdi. Yüzde 15 veriye göre: Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 51.33, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 43.94

19.17 | Recep Tayyip Erdoğan'ın sandığından çıkan sonuç belli oldu

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy kullandığı sandıkta; Erdoğan 212, Kemal Kılıçdaroğlu 132 oy, Sinan Oğan ise 12 oy aldı. Sandıkta kayıtlı 380 seçmenden 364'ü oy kullandı, 7 oy geçersiz sayılırken 1 oy da zarfta işaret olduğu için açmadan geçersiz sayıldı.

19.15 | CHP Sözcüsü Faik Öztrak, gelen ilk seçim sonuçlarına yönelik açıklama yaptı.

Öztrak " Anadolu Ajansı geleneksel manipülasyonunu son defa yapıyor. Şu anda bize ulaşan verilere göre tabloyu son derece olumlu görüyoruz. Açılan sandık sayısı anlamlı bir seviyeye ulaştığında daha farklı rakamları açıklamaya başlayacağız. " dedi.

18.47 l AKP Sözcüsü Çelik'in sandığından Kılıçdaroğlu çıktı

Adana'da Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'nde AK Parti Sözcüsü ve milletvekili adayı Ömer Çelik'in oyunu kullandığı 1066 No'lu 380 seçmeni olan  sandıkta 293 oy kullanıldı. Sandıktan Kemal Kılıçdaroğlu'na 162, Recep Tayyip Erdoğan'a 116, Sinan Oğan'a 6 oy çıktı. Seçimlerden çekildiğini açıklayan Muharrem İnce'ye 1 oyun çıktığı sandıkta, 8 oy da geçersiz sayıldı.

18.30 l YSK Başkanı Yener açıkladı: Yayın yasağı kalktı

Seçim yasağı saat 18.30 itibarıyla kalktı.

18.13 l İsmail Saymaz: Anadolu Ajansı verileri vermiyor, onay bekliyormuş

Gazeteci İsmail Saymaz, "Anadolu Ajansı verileri vermiyor, onay bekliyormuş. Nereden onay beklediğini biz biliyoruz. 2019’da gece yarısı ‘Veri akışını durdur’ diyen hangi iradeyse bugün de veri akışını vermeyen o irade. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Kemal Kılıçdaroğlu’nun açık ara önde olduğunu biliyorlar ve bunu yansıtmak istemiyorlar" dedi.

18.11 l Demirtaş: Şimdi, oylara sahip çıkma zamanı

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Çok uzun zamanların emeğini ve kararlılığını sandığa attınız. Hepinizi tebrik ediyorum. Şimdi, oylara sahip çıkma zamanı” dedi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan Selahattin Demirtaş, avukatları aracılığıyla kullandığı Twitter hesabında, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde oy verme işlemlerinin sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, seçmenleri sandığa sahip çıkmaya çağırdı.

Demirtaş, “Çok uzun zamanların emeğini ve kararlılığını sandığa attınız. Hepinizi tebrik ediyorum. Şimdi, oylara sahip çıkma zamanı” dedi.

17.57 l Kılıçdaroğlu: İmzalı son sandık tutanağı teslim edilene kadar, ne olursa olsun asla sandıkların başından ayrılmayın

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, "Demokrasi kahramanlarımıza seslenmek istiyorum. İmzalı son sandık tutanağı teslim edilene kadar, ne olursa olsun asla sandıkların başından ayrılmayın. Millet iradesinin tam ve doğru biçimde tecelli etmesi sizin kararlılığınıza bağlı. Göreceksiniz, yorgunluğunuza değecek" açıklamasını yaptı.

17.30 l Şanlıurfa Valiliği: Toplu oy kullanımı söz konusu değil

Şanlıurfa Valiliği, sosyal medyada paylaşılan ve Harran ilçesine bağlı Minare köyünde çekildiği öne sürülen toplu oy kullanım videosu üzerine açıklama yaptı. Açıklamada, sosyal medyada paylaşılan görüntülerin ardından İlçe Seçim Kurulu ve siyasi parti temsilcileri ile söz konusu 1113 nolu sandığa gidildiği belirtilerek, "Harran ilçesi, Minare köyünde toplu oy kullanıldığı ve sandık kurulu üyelerinin darp edildiği iddialarına istinaden açıklama gereği duyulmuştur. Sosyal medyadaki paylaşımlar üzerine, Minare köyündeki 1113 sayılı seçim sandığına İlçe Seçim Kurulu Başkanı ve siyasi parti temsilcileri ile gidilerek yapılan tahkikatta toplu oy kullanılmadığı ve sandık görevlilerinin darp edilmediği ekteki tutanakla tespit edilmiştir. Sosyal medyadan paylaşım yapan kişiler ile ilgili adli işlemler başlatılmıştır" denildi.

17.17 l Erkan Baş: Emin olun, biz kazandık

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sevgili dostlarım, Emin olun, biz kazandık. Şimdi kazandığımızı korumak için ayaktayız. Sonuçlar kesinleşene ve zafer kutlamaları başlayana kadar tek bir oyu bile sahipsiz bırakmıyor, irademize ve sandıklara sahip çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.

17.15 l Sandıkların kapanmasıyla Millet İttakı’ndaki partilerin kurmayları da CHP Genel Merkezi’ne gelmeye başladı. İlk gelen isim DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin.

17.10 | YSK Başkanı Yener: Şu ana kadar yansıyan olumsuz bir durum söz konusu değil

YSK Başkanı Ahmet Yener, ülke genelinde oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yazılı bir açıklama yayımladı. Yener, seçimlerin sorunsuz şekilde geçtiğini belirtti.

Yener'in açıklaması şöyle:

"14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonuçlanmıştır. Kurulumuza şu ana kadar yansıyan olumsuz bir durum söz konusu olmamıştır.

Yurt genelinde oy verme işlemleri sırasında 1 Parti müşahidi ile 2 vatandaşımızın kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği öğrenilmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Seçimde emeği geçen siyasi partilerimize, merkez teşkilatımıza, il ve ilçe seçim kurumlarımıza, sandık görevlileri ile çeşitli kademelerde görev alanlara, desteklerini esirgemeyen Bakanlıklarımıza, ilgili kurumlarımıza, güvenlik güçlerimize ve süreci başından bu yana takip eden siz değerli basın mensuplarına en içten teşekkürlerimi sunuyor. Seçimin ülkemize, milletimize, Cumhurbaşkanı adaylarına ve siyasi partilere hayırlı olmasını diliyorum."

17.08 | Gazeteci Mehmet Sümer: Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, aldığı bir kararla medya mensuplarını dışarı çıkardı

VOA muhabiri Mehmet Sümer, "Önceki seçimlerin aksine Yurt dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, aldığı bir kararla medya mensuplarını dışarı çıkardı. Bizler burada sayımı takip etmek için dilekçe vermiş ve akredite olmuştuk ancak şu an tüm basın mensupları kapının önünde bekliyoruz" dedi.

17.00 | Erdoğan: Sandıklara sıkı sıkıya sahip çıkma vakti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, oy verme işleminin bitmesinin ardından Twitter hesabından mesaj yayımladı. Erdoğan "Oy verme işlemi ülkemiz genelinde, hamdolsun, demokrasimize yakışır bir şekilde tamamlandı. Şimdi, her zaman olduğu gibi sandıklara sıkı sıkıya sahip çıkma vakti" dedi.

Erdoğan'ın paylaşımı şu şekilde:

"Değerli dava ve yol arkadaşlarım… Oy verme işlemi ülkemiz genelinde, hamdolsun, demokrasimize yakışır bir şekilde tamamlandı. Şimdi, her zaman olduğu gibi sandıklara sıkı sıkıya sahip çıkma vakti. Sonuçlar kesinleşinceye kadar milletimizin iradesini korumaya devam!.."

17.00 | Oy verme işlemi ülke genelinde sona erdi

16.50 | CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu konuştu

Kaftancıoğlu “Şu ana kadar İstanbul’da oy kullanma esnasında münferit diyebileceğimiz bir kaç olayı saymazsak tamamen sorunsuz, bahar havasında geçti diyebiliriz. İstanbul’da sandıklar kapanmak üzere. Şimdi biz vatandaşlarımızı oy verdikleri gibi, oylarına sahip çıkmak için oy verdikleri okullara davet ediyoruz" dedi.

16.35 | Batman’da, “Kadınlar oy kullanmasını bilmiyor” diyen HÜDA PAR’lı grup sandığa müdahale etti, HDP’liler gözaltına alındı

AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir ve sandık başkanı, yetkileri olmamasına rağmen okuma yazması olmayan seçmene müdahale ederek, oyunu tekrar kullanmaya zorladı. Batman merkeze Bağlı Bıçakçı Köyü’nde HÜDA-PAR’lı avukat görevli olmadığı halde içeri girmeye çalışınca HDP’li sandık görevlileri tarafından dışarı çıkarıldı.

Karpuzlu Köyü’nde 5 kişilik HÜDA-PAR’lı grup “Kadınlar oy kullanmasını bilmiyor. Oylar geçersiz olacak” deyip sandığa müdahalede etmeye çalıştı. Olay üzerine jandarma, usulsüzlüğe itiraz eden HDP’lileri gözaltına aldı.

16.30 | Rize’de sandıklar kapanmadan itiraz

CHP 37. Dönem Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, AKP Rize İl Yönetimi’nin daha sandıklar açılmadan, oy sayımı başlamadan sonuçlara itiraz ettiğini duyurdu. Deniz’in paylaştığı itiraz dilekçesinde itiraz konusu “Zarfların ve Oy Pusulalarının Sayımına İlişkin Şikayetlerimizden ibarettir” olarak belirtildi.

Durumu Twiiter üzerinden duyuran Deniz, “Seçimi kaybedeceğini anlayan AKP Rize İl Yönetimi sandıklar açılmadan itiraz dilekçelerini sandık kurullarına vermeye başladılar. Böylelikle sandıklar açılmadan sandıklara itiraz eden bir parti oldular. Bu da hayaldi gerçek oldu. Gerekli itirazlar yapılmıştır” paylaşımında bulundu.

16.25 | Berat Albayrak hakkında annesiyle birlikte oy kabinine girdiği için tutanak tutuldu

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı ve eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul’un Ümraniye ilçesindeki bir okulda oy kullanan annesi Kıymet Albayrak ile birlikte oy kabinine girdi. Avukatların şikayetleri üzerine tutanak tutuldu.

16.19 | 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Demokrasilerin en önemli anı millet iradesine başvurulduğu zamanlardır

İstanbul Beykoz’da oyunu kullanan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Demokrasilerin en önemli anı millet iradesine başvurulduğu zamanlardır” dedi.

15.45 l İmamoğlu, CHP Genel Merkezi'nde

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim sonuçlarını takip etmek üzere CHP Genel Merkezi'ne geçti.

15.58 | İzmir Konak’ta AKP'lilerin dağıttığı ve içerisinde propaganda içeren notlar çıkan kumanyalarla ilgili tutanak tutuldu.

15.40 l Bakan Yanık'ın Özel Kalem Müdürü Volkan Işıklı, oy kullanma kabinine 18 yaşından küçük çocukla girerek oy kullandırdı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın Özel Kalem Müdürü Volkan Işıklı, oy kullanma kabinine 18 yaşından küçük bir çocukla girerek oy kullandırdı. Işıklı bu anları, yasak olmasına rağmen cep telefonu ile çekerek sosyal medyadan paylaştı.

15.38 | AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, silahlı korumalarıyla seçim sandıklarını gezdi.

15.35 l Halk TV: Birçok platformdan seyredilemiyoruz

Halk TV, birçok platformda izlenemediklerini duyurdu. Kanal durumu "Halk TV'ye karartma mı" diyerek duyurdu.

15.32 | Erzurum'da okuma yazma bilmeyen vatandaşın oy kullanması için müşahit ve görevliler de kabine girdi, CHP itiraz etti

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Erzurum’un Palandöken ilçesi Maksutefendi İlkokulu'nda okuma yazma bilmeyen bir yurttaşın müşahitler tarafından oy kabininde yönlendirilmesine ilişkin tutanak tutulduğunu belirterek, “Arkadaşlarımız gerekli tutanağı tuttular, deftere de geçirildi. Onunla ilgili süreci takip ediyoruz” dedi.

Erzurum Maksutefendi İlkokulu'nda okuma yazma bilmeyen bir yurttaşın oyunu kullandığı sırada müşahitlerin kabine girerek yönlendirme yaptığı ihbarı üzerine bölgede seçim güvenliğinden sorumlu CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay okula gitti. Gaytancıoğlu, okulun önünde şu açıklamayı yaptı:

“Erzurum Palandöken ilçesi Maksutefendi İlkokulu’ndaki görüntüler bütün Türkiye’ye yansıdı. Burada bir yönlendirme olmuş, ancak gereken de yapılmış. Bizler de burada il başkanımız, Muğla milletvekilimiz, parti avukatımız hep beraber buradayız. Gereken yapılmış, vatandaşa rahat olmasını söylüyoruz.”

Burak Erbay da “Arkadaşlarımız gerekli tutanağı tuttular, deftere de geçirildi. Onunla ilgili itiraz sürecini takip ediyoruz, sonuna kadar da takipçisi olacağız” dedi.

15.30 | Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, oyunu İstanbul'da kullandıktan sonra seçimleri takip etmek için Ankara'ya geçti

15.28 | Blok oya karşı çıkan sandık görevlisinin üzerine kaynar su döküldü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı Şanlıurfa Akçakale'de blok oy kullanılmasına karşı çıkan sandık görevlisi Fetullah Işıkakdoğan'ın üstüne kaynar su döküldüğünü ve ardından darp edildiğini duyurdu. Twitter'dan açıklama yapan Salıcı, "Tüm bu saldırılara rağmen canla başla sandıkları korumaya devam edeceğiz. Demokrasi mücadelemizden geri adım atmayacağız!" dedi.

15.22 | AKP’li başkandan sandık görevlilerine baskı

Mardin Nusaybin'deki Süleyman Bölünmez Lisesi’nde AKP İlçe Başkanı Latif Özel ile silahlı korumaları, sandık başkanı ve sandık görevlileri üzerinde baskı kurmak istedi. Olayla ilgili tutanak tutuldu.

15.19 | CHP'li Salıcı: Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak WhatsApp grubundan talimatla seçmen iradesine baskı yapmaya çalışıyor

Salıcı, şu mesajı paylaştı:

15.17 | Vatan Partisi, 4 bini aşkın kişinin vatandaşlık hakkını kullanmasını engelledi

HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Vatan Partisi’nin Gaziantep'te bilgileri olmadan sandık görevlisi olarak gösterildiği için oy kullanamayan seçmen sayısını 4 bin 83 kişi olduğunu bildirdi. Vatan Partisi hakkında suç duyurusu yapılacak.

15.15 | HDP YSK temsilcisi: AKP’lilerin jandarma eşliğinde açık oy kullandırdığını tespit ettik

HDP YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, “Kahta'ya bağlı Eskitaş köyünde AKP Adıyaman İl Başkanı’nın kardeşleri jandarma görevlilerinin eşliğinde köye açık oy kullandırdığını tespit ettik. Hakimin köye gidip sandık kurulu üyeleriyle ilgili işlem yaptığı yönünde de duyumumuz var. Bunu da yakından takip ediyoruz. Yine Mardin Kızıltepe İlçesi’ne bağlı kırsal Eşme Mahallesi’nde oy kullanma işlemi sırasında AKP adayının yakınları topluca oy kullanmak istedi, duruma karşı çıkan müşahitlerimiz yaşananları telefonla kayıt altına almak istedi. Bu sırada AKP adayının yakınlarından oluşan onlarca kişilik grup müşahitlerimize fiili saldırıda bulundu. Saldırı esnasında iki arkadaşımız yaralandı ve arkadaşlarımızın tedavisi Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde devam ediyor” dedi.

15.00 | Kocaeli'de oy kullanılan bir okulun önüne AKP'liler tarafından TOGG getirildi

Kocaeli Gölcük'te, vatandaşların oy kullandığı bir okula AKP'liler tarafından TOGG getirildi. Vatandaşların oy kullandıktan sonra TOGG'a binerek fotoğraf çekildiği görüldü.

14.56 | Gaziantep’in ardından Diyarbakır’da da seçmenler bilgileri olmadan görevli yapılmış

Diyarbakır’da 200’e yakın kişi, sandık kurulu üyesi gösterilmelerinden kaynaklı oy kullanamadı. Diyarbakır Barosu ve ÖHD’den yapılan açıklamada, durumu tutanak altına aldıklarını belirtildi.

14.50 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Ankara'da oyunu kullandı.

Oktay daha sonrasında kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Oktay, seçimlere katılımın çok yoğun olduğunun altını çizdi. Tüm dünyanın Türkiye seçimlerini takip ettiğini belirten Oktay "Dünyada, Türkiye gibi seçimlerini şeffaf ve bu kadar katılımla yapan başka bir ülke yok" dedi.

14.34 l Davutoğlu çifti, İstanbul'da oy kullandı

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte İstanbul Eyüpsultan Göktürk’te bulunan Nejat Sabuncu İlkokulu’nda oyunu kullandı. Şehit ve depremzede anneler başta olmak üzere bütün annelerin Anneler Günü'nü kutlayan Davutoğlu, “Bugün hem Anneler günü hem seçim bayramını birlikte kutluyoruz. Seçim bayramı, çünkü seçim bir milletin kendi kaderini tayin etmek üzere kullandığı bir haktır. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına bir seçimle girdik. Bundan sonra nice seçimler yapılacak. 1950’den bu yana girilen çok partili sistemde milletin kullandığı iradeyle seçilen, ülkeyi devralan iktidarlar, süreleri boyunca bu emanete sadık kalarak çalışmak zorundadırlar. Kampanya sürecinde biz siyasiler olarak çok konuştuk. Bugün halkın konuşma vakti. Halk ne konuşursa doğru düşünmemiz, halkın kararı ne olursa ona saygı göstermemiz gerekir. Bu Türkiye’de demokratik bilincin olgunlaşmasının yansıması olacak” dedi.

16.15 | AKP rozetli sandık başkanı görevden alındı

İstanbul’da AKP rozeti takan sandık görevlisi, müşahitlerin uyarılara rağmen rozetini çıkarmayınca görevden aldı.

İstanbul Kadıköy Zühtüpaşa İlkokulu'nda AKP rozeti takan sandık görevlisi okulun TKP'li müşahitlerince uyarıldı. Yapılan uyarının üzerine rozetini çıkarmayan sandık görevlisi okuldaki kolluk kuvvetine şikayet edildi.

Sol Haber’in aktardığına göre, müşahitlerin olayın yanlışlığını birkaç defa hatırlatması üzerine, AKP rozeti takan sandık görevlisi yapılan itirazlar sonucu sandık başkanı üyeyi görevden almak zorunda kaldı. Sandık Başkanı, sandık görevlisini görevden çıkardı, konuya ilişkin tutanak tutuldu.

14.15 | Uluslararası heyete yasak

Şırnak’ın Uludere ilçesinde bulunan Almanya’dan gelen Sol Parti Milletvekili Hakan Taş ve beraberindeki heyet, polis tarafından “Yasak” denilerek okulun bahçesine dahi alınmadı.

14.10 l Karamollaoğlu oyunu kullandı

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Ankara'da Çankaya Lisesi'nde oyunu kullandı.

Daha sonra açıklama yapan Karamollaoğlu, şunları söyledi: "Milletimiz son tercihini bugün belirleyerek, öyle ümit ediyoruz ki gece yarısına doğru bütün sandıklar açılmış olacak. Sayımlar hemen hemen tamamlanmış olacak. Ufak tefek ihtilaflı konular olursa onlar da yarın sabaha kadar çözülecek. Ayrım yapmadan, aynı veya farklı kanaatlerde olabiliriz, mühim olan memleketimizin huzur içinde hayatını devam ettirebilmesi. Bugüne kadar varsa sıkıntılar onlardan kurtulması. Bugün karar günü. Sonucun hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum."

14.00 | Adana’da CHP ve Yeşil Sol Parti müşahitlerine saldırı: Bir kişi boynundan yaralandı

Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan Anafartalar Anadolu Lisesi’nde blok oy kullanmak isteyen AKP'liler ile CHP'liler arasında gerginlik yaşandı. Etrafa hakaretler savuran AKP'liler, CHP'lilere saldırdı. Polislerin müdahalesi sonucunda olaylar sona erdi. Seyhan ilçesinde bulunan Mekan Ortaokulu’nda da AKP'liler, müşahit kartı olmayan kişilerin sandıkları gezmesine itiraz eden Yeşil Sol Parti müşahitlerine saldırdı. Yeşil Sol Parti müşahiti Ferhat Genç, saldırıda boynunda yaralandı.

Oy kullanılan okulların bazılarında uzun namlu silahlarla polislerin beklediği görüldü. Bazı okullarda Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği için oy pusulalarının ayrı zarflara konulmasının istendiği yapılan itirazlarla usulsüzlüğün önüne geçildiği belirtildi.

Seyhan ilçesinin Küçükdikili Mahallesi'nde bulunan Büyüksaat Ortaokulu’nda sandık başkanının yaşlılardan "Akıl sağlıklarının yerinde olup olmadığına" dair rapor istediği ve sandık görevlilerinin buna itiraz ettiği yine Uçak Mahallesi'nde bulunan Nilüfer Hatun Ortaokulu’nda polislerin, Yeşil Sol Partili müşahit ve okul sorumlularının okula girişlerine engel olduğu itiraz üzerine görevlilerin okullara alındığı kaydedildi.

13.57 | CHP'li Salıcı'dan, Şanlıurfa'da bir kişinin Erdoğan'a çok sayıda oy kullandığı görüntülere ilişkin açıklama: Sandık kurulu üyelerimiz darp edildi, vali ile emniyet müdürüne ulaşılamıyor

Şanlıurfa’da, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a toplu şekilde oy kullanılan görüntülerin ortaya çıkmasının ardından CHP Genel Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, sandık kurulu üyelerinin darp edildiğini ve vali ile emniyet müdürüne ulaşamadıklarını söyledi.

Salıcı görüntülerin Minare köyünde çekildiğini söyleyerek, "Önce sandık kurulu üyelerimiz darp edilmiş sonra bu görüntüler ortaya çıkmıştır. Yetkili avukat arkadaşlarımız ilgili köye yönlendirilmiş ve İlçe Seçim Kuruluna itiraz edilmiştir. Bu arada Şanlıurfa Valisi ve Emniyet Müdürüne ulaşılamamaktadır. Zatıalileri toplantıdadır" dedi.

13.52 | Adıyaman'da sandık görevlileri zorla uzaklaştırılıp, toplu oy kullanıldı

Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlı Körgüden Köyü'nde, 1036 nolu sandık başkanı ve görevliler zorla sandıktan uzaklaştırıldı.

Birden fazla kişi kabine girerek toplu oy kullandı. CHP, olayla ilgili tutanak tuttu.

13.45 l Urfa'da usulsüzlük iddiası

Şanlıurfa'da, bir kişinin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a peş peşe oy kullandığı görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

13.39 l Demirtaş oyunu kullandı

Edirne cezaevinde tutuklu bulunan HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Twitter üzerinden oy kullandığını duyurdu. Demirtaş paylaşımında "Ben oyumu kullandım, yaz siz?" ifadelerini kullandı.

13.35 | Uzun namlulu silahla okula giren korucu, YSP’nin itirazıyla çıkarıldı

Ağrı Diyadin'de uzun namlulu silahıyla okula giren korucu, Yeşil Sol Partili görevlilerin itirazıyla dışarı çıkarıldı.

13:25 l CHP İstanbul'dan açıklama

CHP İstanbul'dan yapılan açıklamada "Sabah saatlerinde İstanbul Ataşehir’de bazı okullarda kolluk kuvvetlerinin sandık kurulu başkanlarının isim ve telefon bilgilerini topladığına çeşitli telkinlerde bulunduğuna yönelik aldığımız ihbarlar sonrası İl Başkanımız Kaftancıoğlu’nun talimatı doğrultusunda tutanak tutulmuş ve Ataşehir ilçe seçim kurullarına itirazda bulunulmuştur. Yapılan itirazlar sonrası verilen kararda 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri kanunu’un 82. maddesine göre karar verilmiş ve sandık çevresine sandık kurulu başkanının çağrısı üzerine gelebilecek kolluk güçlerinin “başkanın taleplerine veya kurulun kararına uymak zorunda olup, çağrı ve ihbar sebebi ortadan kalkınca sandık çevresinden ayrılır” kararı verilmiştir." denildi.

13.18 l MHP lideri Bahçeli oyunu kullandı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Ankara'da oyunu kullandı. Oy verme işleminin ardından açıklamalarda bulunan Bahçeli, "Bugün oyumuzu verme görevimizi yerine getirdik. Önemli bir seçim. Seçime yüksek bir katılım olduğu görülmekte. Milletimize hayırlı uğurlu olsun. Siyasi partilerimize başarılar diliyorum. Seçimi partimizden takip edeceğim." dedi.

Bahçeli oy kullanırken arkasında bir gencin kalp işareti yaptığı görüldü.

Fotoğrafı Sözcü gazetesinden Zekeriya Albayrak çekti.

13.08 | Mansur Yavaş, oyunu kullandı: Değişim ihtiyacı belli

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, oyunu Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan Ümitköy Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu’nda kullandı.

Eşi Nursen Yavaş ile 4089 numaralı sandıkta oy veren Mansur Yavaş, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Anneler Günü'nü kutladı.
Seçim sonuçlarının Türkiye için güzel sonuçlar doğurmasını dileyen Yavaş, "Takdir milletimizin. Vatanımıza, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Katılım çok yüksek, değişim ihtiyacı belli. İnşallah çok güzel olacak" ifadelerini kullandı. Yavaş, açıklamasının ardından kendisini bekleyen vatandaşlarla fotoğraf çektirdi.

12.56 | Oy verdikten sonra kalp krizi geçiren bir kişi daha yaşamını yitirdi

Giresun'da bir kişi daha sandık başında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Toplam vefat sayısı 3'e yükseldi

Sandık başında hayatını kaybedenlerin kimlikleri şöyle:

Giresun'da İsmail Yıldız (85), Trabzon'da Aysel Ulusoy (75) ve Rize'de de Şeref Kurt (64).

12.55 | 17 yaşındaki vatandaşın seçmen kağıdı ortaya çıktı: Tutunak tutuldu

İstanbul'da Selahaddin Eyyubi İlkokulu'nda 17 yaşında oy kullanma hakkı olmayan bir kişinin seçmen kağıdı olduğu tespit edildi. Olayla ilgili tutanak tutuldu.

12.54 | Üsküdar'da mühürsüz sandık

Üsküdar Selimiye İlköğretim Okulu'nda 1201 numaralı sandığın mühürsüz olduğu ortaya çıktı. Yapılan itirazların ardından sandık mühürlenerek tutanak tutuldu

12.45 l Erkan Baş, İstanbul'da oy kullandı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, oyunu İstanbul’da Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kullandı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, eşi Gülçin Baş ile birlikte Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için oyunu; Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 1094 numaralı sandıkta kullandı.

12:40 l Mustafa Destici oyunu kullandı

Cumhur İttifakı ortaklarından BBP Genel Başkanı Mustafa Destici İstanbul'da oyunu kullandı. 

12.34 | Yeşil Sol Parti’nin müşahitlerine saldırı

Mardin’de AKP’li aday Faruk Kılıç’ın akrabaları toplu oy kullanımını kayıt altına almak isteyen Yeşil Sol Parti’nin müşahitlerine saldırdı.

12.25 | HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Oyumuzu demokratik dönüşüm ve barış için kullandık

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara'da Ayten Şaban Diri İlkokulu’nda oyunu kullandı. Eşi Ceren Sancar ve kızları ile sandığa gelen Sancar, burada oy kullanan seçmenlerden yoğun ilgi gördü. Sancar, oy kullandıktan sonra okulun bahçesinde kısa bir açıklama yaptı.

Sancar, Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinin yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Oyumuzu demokratik dönüşüm ve barış için kullandık. Bütün yurttaşlarımızın demokratik sorumluluk bilinci ile hareket edeceğine inanıyorum. Bu seçimler sadece Türkiye için değil dünya için de önemli. Türkiye, otoriter yönetimin halk iradesi ile ve seçimlerle durdurulabileceğine dair çok önemli örnek oluşturacak başka ülkelere de ilham olacaktır.”

12.16 | İkinci kez oy kullanan polis yakalandı

Feridun Tınaztepe ilköğretim okulu 1004 No'lu sandıkta sivil polis, görev kağıdı ile ikinci defa oy kullandı. Sivil polisin oyu iptal edilip tutanak tutuldu.

12.00 | Sandık görevlisi yardım bahanesiyle AKP'ye oy verdirdi

İstanbul Mehmet Akif Ersoy ilköğretim Okulunda CHP'ye oy vermek isteyen yaşlı bir kadına yardım eden sandık görevlisi oyu AKP'ye bastı. Olayla ilgili tutanak tutuldu.

12.00 | Oy kullanmaya Erdoğan Engeli

Adıyaman'da bir vatandaş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan posteriyle oy kullanmaya gelmesi nedeniyle oy kabinine alınmadı.

11.58 | Oy kullanmaya at üstünde kovboy kıyafetiyle gelen vatandaş amacının gerginliği azaltmak olduğunu söyledi

İzmir’in Bornova ilçesinde at eğitmeni Faruk Ceren, oy kullanmaya at üstünde kovboy kıyafeti ile geldi.

Okul bahçesindeki bir ağaca atını bağlayan Ceren, oyunu kullandı. Oy kullanma işlemi için okula gelen bazı ailelerin çocukları ise ata bindi. Faruk Ceren, "Demokrasinin gereğini yerine getirip, oy kullanmak için bugün sandığa atımla geldim. Gergin bir dönemden geçiyoruz. Bu gerginliği üzerimden atmak için araç yerine atımı tercih ettim. Hem keyifli bir yolculuk oldu hem de vatandaşlardan olumlu tepkiler aldım. Evime tekrar atımla döneceğim" dedi.

11.55 | AKP'nin parti amblemli kumanya dağıtımı engellendi

Adana'nın Yüreğir ilçesindeki Karacaoğlan Ortaokulu'nda parti amblemli kumanya dağıtma girişimi, diğer parti görevlilerinin itirazıyla engellendi.

11.45 l Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Üsküdar'da oy kullandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekilliği Seçimi için oyunu, Üsküdar'daki Saffet Çebi Ortaokulu'nda kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy kullanacağı sandığa giderken yürüdüğü koridorda vatandaşlarla sohbet etti. Cebinden bir tomar para çıkaran Erdoğan, çocuklara 200 TL dağıttı

Erdoğan, 'Oyumuzu kullandıktan sonra tabii söylenecek en önemli şey, Türk demokrasisi için inşallah bugün sabah itibarıyla takipteyim. İçişleri Bakanımdan aldığım bilgiye göre olaysız herhangi bir sıkıntı yaşanmadan şu ana kadar süreç devam etti, ediyor. En önemlisi deprem bölgesindeki oyların kullanımıydı. O bölgede de vatandaşlarımız büyük bir aşk ile oylarını kullanıyorlar." açıklamasını yaptı.

Erdoğan, oy kullanmayı beklerken bir çocuğu "sevdi"

11.43 | Canan Kaftancıoğlu oyunu kullandı

Siyasi yasak nedeniyle CHP İstanbul İl Başkanlığı görevinden ayrılan ve parti çalışmalarına devam eden Canan Kaftancıoğlu, İstanbul'da şu ana kadar önemli bir olumsuzluk yaşanmadığını belirterek, “Çok güzel başladı. Akşam da göreceksiniz her şey çok güzel olacak. Memlekete baharın geldiğini biz zaten hissediyorduk. Akşam vatandaşlarımız oylarını verdikten sonra o baharın gelişini 86 milyonla birlikte tescilleyeceğiz" dedi.

11.42: Erdoğan oy kullanacağı okula ulaştı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile İstanbul'da oyunu kullanacağı Saffet Çebi Ortaokulu'na ulaştı.

11.40 | Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilen İnce, oyunu kullandı

Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Ankara'daki Yaşamkent Şener Çakmak Anadolu Lisesi'nde oyunu kullandı.

11.37 l Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da oyunu kullandı

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Ankara'daki Arjantin İlkokulu'nda oyunu kullandı.

Kılıçdaroğlu, "Bütün yurttaşlarıma teşekkür ederim. Sandığa gidip oy kullanan bütün yurttaşlarıma en işten sevgi ve saygılarımı duyarım. Hepimiz demokrasiyi, bir arada olmayı, kucaklaşmayı çok özlemişiz. Bundan sonra göreceksiniz bundan sonra bu ülkeye baharlar gelecek" diye konuştu.

11.37 | HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu: Üslup tabana yansımadı

HÜR Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı ve AKP İstanbul 3. Bölge AK Parti Milletvekili adayı Zekeriya Yapıcıoğlu Başakşehir'deki Kayaşehir Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu'nda oyunu kullandıktan sonra, "Memleketimize, milletimize hayırlı olsun. İnşallah bu seçim kazasız belasız bir şekilde sonuçlanır. Vatandaşımızın iradesi, milletimizin iradesi sağlıklı bir şekilde sandığa yansır ve sandığa yansıdığı şekilde olduğu gibi sandıktan çıkar diye temenni ediyorum. Malum biraz gergin bir seçim süreci geçirdik. Özellikle kullanılan dilden çok şikayet ettik. Çok sert bir üslup vardı. Şükür ki, o sert üslup tabana seçmene çok yansımadı. İnşallah bu saatten sonra da yansımaz. Neticede sandıktan ne çıkarsa çıksın herkesin bunu olgunlukla karşılaması gerekir. Sonuçlar milletimizin huzuruna, refahına, birliğine ülkemizin inşallah tam bağımsız bir yol için en hayırlı sonuç neyse o sandıktan çıkacaktır" dedi.

11.30 | İstanbul’un Fatih ilçesindeki Neslişah İmam Hatip Ortaokulu’nda AKP’li müşahitler, Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesine saldırdı.

AKP’li görevlilerin seçmenlerle birlikte oy kabinine girmek istediği ve salondaki diğer görevlilerin buna karşı çıktığı bildirildi. Konuya ilişkin tutanak tutturan TİP üyesi, AKP’li müşahitler tarafından tehdit edildi ardından da darp edildi

11.27 | Sandık kurulu başkanı seçmene verdiği pusulaya kendisi oy kullanmaya çalışırken yakalandı

İstanbul’da bir sandık kurulu başkanı seçmene verdiği pusulaya kendisi oy kullanmaya çalışırken yakalandı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından "İstanbul’da bir sandık kurulu başkanı seçmene verdiği pusulaya kendisi oy kullanmaya kalktığı için sandık kurulu başkanlığı iptal edildi. Canavarsın CHP örgütü:) İlçe seçim kurulu ve emniyet güçlerimize teşekkür ederiz. Gözaltında… Şimdi o düşünsün…" ifadelerini kullandı.

11.25 l Sinan Oğan oyunu kullandı: Heyecanlıyız

Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, Ankara’da oyunu kullandı. Oğan oyunu verdikten sonra, "Milletimize hayırlı olsun. Buradan bütün vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum lütfen herkes oy kullansın sükûnetle, suhuletle bu seçimi bayram havasında geçirelim hayırlı olsun. Heyecanlıyız" ifadelerini kullandı.

11.25 | Kabinde mühürlü oy bulundu

Mersin’in Akdeniz ilçesinde bulunan Zeytinlibahçe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 1103 nolu sınıfta bulunan kabinlerin bir tanesinde Sandık Kurulu Başkanı tarafından biri mühürlü 3 oy pusulası bulundu

11.15 l CHP Genel Merkezi'nde seçim sonuçları için hazırlık

Sonuçların muhalefet lehine olması durumunda Millet İttifakı liderlerinin CHP Genel Merkezi’ne gelmesiyle birlikte yapılacak Zafer konuşması için hazırlıklar sürüyor.

CHP Genel Merkezi önüne platform kurulurken, büyük bir otopark da boşaltılarak miting alanına dönüştürüldü.

11.06 | Canan Kaftancıoğlu: İstanbul’da şu ana kadar tek bir kişi mükerrer oy kullanmaya kalktı. O da yakalandı.

Yakalayan sandık görevlimizi “seni yazdım” diye tehdit etmeseydi iyiydi. Şimdi o düşünsün…

11.05 | İmamoğlu oyunu kullandı

Millet ittifakının cumhurbaşkanı yardımcısı adayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, oyunu kullandı.

Ekrem İmamoğlu, "Bütün yetkililerin milletimizin namusu olan oyuna sonuna kadar sahip çıkacağına inanıyorum. Kimsenin kimseye kötü söz söylemeden sandıklara atılan her oyun tek tek ahlaklı bir şekilde sayılıp ve sonucun demokratik bir şekilde karşılandığı akşam diliyorum." dedi.

11.00 | Bakan Ersoy: Demokrasi çarkları tıkır tıkır işliyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy oyunu Ortaköy Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde kullandı.
Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy oyunu kullanmaya eşi Pervin Ersoy ve oğluyla geldi. Ersoy ve eşi saat 11.00'de Beşiktaş Ortaköy Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde oyunu kullandı.

Bakan Ersoy "Çok güzel günlük güneşlik bir seçim sabahı. Türkiye için huzurlu ve güvenli bir seçim ortamı oluştu ve başladı. Türkiye’de demokrasinin çarklarının tıkır tıkır işlediğinin tüm dünyaya görülmesi açısından da çok çok önemli bir etkinlik. O açıdan çok çok önemsiyoruz. Bu seçimlerin huzurlu ve güvenli bir ortamda tamamlanmasını. Şimdiden vatanımıza milletimize hayırlı olsun" dedi.

10.46 l AKP logolu kalem dağıttılar: Polis müdahale etti

İzmir Ahmet Ragıp İlkokulu'nda AKP logolu kalem dağıtıldı. Seçim yasağına uymayan şahıs, sandık görevlileri ve polisler tarafından uzaklaştırıldı.

10.45 l Çavuşoğlu: Pusula çok uzundu, katla katla bitmedi

Antalya'dan AK Parti milletvekili adayı olan Çavuşoğlu, eşi Hülya Çavuşoğlu ile oyunu kullanmak için Alanya ilçesi Türkler Mahallesi'ndeki Ayşen Cengiz Urfalıoğlu İlkokulu'na geldi. Mevlüt Çavuşoğlu, bir soru üzerine, milletvekili seçimi pusulasının çok uzun olduğunu belirterek, "Zarfa zor sığdı. Katla katla bitmedi. Tabii demokratik bir ülkeyiz. Birçok siyasi parti var. Birçok siyasi parti seçim öncesi gerekli kriterleri yerine getirerek seçime katılma hakkı elde etmiş. Dolayısıyla liste bayağı uzundu. Gelecek sefere herhalde daha büyük bir zarf ayarlanması gerekir." diye konuştu.

10.40 l Bakan Soylu, oyunu kullandı: 601 bin güvenlik görevlimiz görev başında

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gaziosmanpaşa Dobruca Ortaokulu'nda, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu kullandı. Seçim güvenliği ile ilgili açıklama yapan Bakan Soylu, "YSK'nın yönetiminde olan bu seçimle ilgili güvenlikle alakalı önlemlerin 3 aşamada bugüne kadar almaya çalıştık. Birincisi seçim öncesi, ikincisi seçim anı yani bugün, üçüncüsü seçim sonrası. Seçim öncesinde, 2018 seçiminde toplam 311 olay oldu, 2023 seçimlerinde ise 280 olay oldu. Yani 2018 seçimlerinden daha az bir olayla seçim öncesi olay sayısını kapatmış olduk. 1833'ten itibaren Türkiye büyük bir seçim tecrübesine, muhtarlık seçimlerinden itibaren seçim tecrübesine sahip.  Biz de bu seçimler için YSK ile birlikte özellikle hem 8 ayrı bölgede ayrım yaptık. Bunların her birinde toplantılar yaptık. Bugün 601 bin güvenlik görevlimiz şu anda görevlerinin başındadır, seçimin sonuna kadar. Hem okulların iç güvenliği hem okulların dış güvenliği hem seçim kurullarının iç güvenliği konusunda ilçe seçim kurullarının herhangi bir olayda güvenlik görevlilerini çağırması neticesinde görevlerimizin başındayız. Yaklaşık 601 bin güvenlik görevlisinin yanı sıra 79 helikopterimiz 8 uçağımızla olaylar için ve görev için görevinin başındadır. Hem okulların jeneratör, kamera, ışıklandırma bütün tertibatı içerisinde günler öncesinden gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Deprem bölgesiyle ilgili de oy kullanmada herhangi bir sorun söz konusu değildir. Seçim konteynerlerindeki oy verme işlemi sorunsuz olarak başlamıştır. Sabahın erkeninden itibaren geçen seçimlere nazaran daha yoğun oy kullanma var. Hayırlı ve uğurlu olsun." dedi.

10.38 l Meral Akşener oyunu kullandı

İYİ Parti Lideri Akşener oyunu İstanbul Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi'nde kullandı. Akşener, "Bu seçimin öncelikle milletimiz için sonra ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Millet İttifakı olarak çok güzel bir çalışma yürütüldü. Uyumlu, birbirine yol veren, birbiriyle dostluk içerisinde… İddia ediyorum en fazla seçmene ulaşan bir organizasyonun içerisinde yer aldık. Sordum arkadaşlarımıza, ben 45 yerde miting yapmışım. 54 noktada da program yapmışım sadece ben. 66 noktada İmamoğlu, Mansur Yavaş da aynı şekilde. Kılıçdaroğlu aynı şekilde. Hepimiz çok çalıştık. En önemlisi de kutuplaştırmadan çalıştık. Sandıktan çıkan sonuçlarına hepimizin saygı göstermemiz gerekiyor. Ve çıkan sonuca başüstüne demesi kısmına geçiyoruz. Aziz milletin vereceği karar başımızın üzerindedir. Seçimi Ankara'da takip edeceğim." dedi.

10.30 l YSK Başkanı Yener'den Muharrem İnce açıklaması

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, müşahitlerin pusulada adaylıktan çekilen Muharrem İnce'nin olduğu kısmı karaladıklarına dair iddiaya "Bu iddianın doğruluğunu teyit edemedik. Sandık başkanlarımıza gerekli ikaz ve uyarılar yapılmıştır. Dün de kurulumuz açıkladı, şu anda cumhurbaşkanı aday pusulasında bir değişiklik mümkün değil. 4 aday yer almaktadır. Buradan yeniliyoruz, herhangi bir adayın pusulada üzerinin çizilmemesi gerekiyor" dedi.

10.25 | İstanbul’da AKP’li sandık görevlisi, görevli olmadığı başka bir sandıkta oy kullandı

İstanbul Kartal’da Şehit Teğmen Burak Evirgen İlkokulu’nda AKP’li sandık görevlisi, görevli olmadığı başka bir sandıkta oy kullandı.

10.20 | Ordu’da CHP gözlemcileri, gözlemci kartları olmasına rağmen sandık çevresine alınmadı

sendika.org’un aktardığına göre Ordu Korgan’da Mahmut Esat Coşkun İlköğretim Okulu’ndaki 1063 numaralı sandıkta, CHP gözlemcileri gözlemci kartları olmasına rağmen sandık çevresine alınmadı.

10.19 l Deva Partisi Başkanı Ali Babacan oyunu kullandı

Millet İttifakı ortaklarından DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, oyunu kullandı.

10.06 I Gaziantep’te oy kullanımına “Vatan Partisi engeli”

Gaziantep’te oy vermek için sandığa gitmek isteyen vatandaşların bir kısmı Vatan Partisi’nden sandık kurulu üyesi oldukları için oy kullanamıyor.

Ağırlığı Yeşil Sol Parti’den olan seçmenlerin bilgilerinin dışında üye yapıldığı öğrenildi. Vatandaşlara gönderilen mesajda görevli oldukları sandıkta oy kullanabileceklerine dair ifadeler yer aldı.

09:53 l TKP müşahidine engelleme

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bir TKP müşahidi, müşahit kartında TKP logosu bulunduğu gerekçesiyle okula alınmadı, polis tarafından tutanak tutulmaya çalışıldı.

09.34 I Oy pusulalarına mühürler Erdoğan’a gelecek şekilde basıldı

Giresun’da pusulalara mühürlerin Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’a gelecek şekilde vurulduğu tespit edildi.
SoL’un haberine göre Giresun’da 100 tane pusulaya mühürlerin Erdoğan’a gelecek şekilde vurulduğu görüldü. Olayın ardından avukatların sayım sürecinde dikkat edilmesi için gerekli itiraz ve uyarıyı yaptığı aktarıldı.

09.24 | Bekir Bozdağ oyunu kullandı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçim bölgesi Şanlıurfa’da, 1075 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Bozdağ, huzur içerisinde seçim sürecinin geride bırakıldığını ve bundan sonra halkın kararının bekleneceğini belirterek şöyle dedi: "Hayırlı uğurlu olsun. Bugün milletimiz, evlatlarımızın, ailemizin, milletimizin ve devletimizin geleceği için karar verecektir. Verecekleri kararın şimdiden hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Şanlıurfa'da seçim, büyük bir demokratik olgunluk içinde geçiyor. Ülkemizin dört bir yanında da seçimlerin demokratik bir olgunluk içinde geçeceğinden şüphem yoktur. Türkiye ve aziz milletimiz bu konuda geçmişten bugüne demokratik olgunluğun en güzel örneklerini vermiştir, bu seçimde de aynı şekilde gidip iradesini sandığa yansıtacaktır  ve demokratik olgunluğun en güzelini göstereceklerdir. Seçimlerimiz Şanlıurfa'mıza, Türkiye'mize, aziz milletimize tekrar hayırlı olsun."

09.20 | Pervin Buldan oyunu kullandı

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Seyit Fehim Arvasi Mahallesi’nde bulunan Cumhuriyet Lisesi’ndeki 1106 nolu sandıkta oyunu kullandı.

Okul kapısında açıklama yapan Buldan, “Herkesin emeğinin karşılığını alma zamanı geldi. Türkiye’nin her yerinden insanlar oy kullanacak. Bu oylarımızın bu ülkenin huzuruna, barışına, sevgisine, adaletine, demokrasisine vesile olmasını umuyorum. Bu ülke, uzun bir süredir çok büyük haksızlıklar ve hukuksuzlukların yaşandığı bir ülke haline geldi. Ancak bugün yapılan seçimlerle birlikte değişim ve dönüşümün artık kaçınılmaz olduğunu bekliyoruz, tüm Türkiye halkları bekliyor. 82 milyon insanın umudu var bugünkü seçimlerden. Biz de bugün oyumuzu kullanarak barış, kardeşliğe ama aynı zamanda demokrasiye vesile olması temennisiyle tüm Türkiye’ye bu çağrıyı yapıyoruz” diye konuştu.

Akşam saatlerinde büyük bir umutla sonuçları bekleyeceklerini ifade eden Buldan, “Bu akşam büyük bir umutla, Türkiye’nin kaderinin değişeceği umuduyla hepimizin gözleri açılan sandıklarda olacak. Büyük bir umut ve heyecan var hepimizde. Bu umut ve heyecanının Türkiye’deki her insanın yaşaması gerekiyor. Çünkü uzun süredir insanlarda karamsarlık var. Bir kötülük düzeni var ve bu düzenin bugün bitmesi gerekiyor. Herkese başarılar diliyorum ve mutlaka kazanacağımıza yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.

09.00 |Polis sandık kurulu başkanlarının telefon numaralarını topladı, YSK mührü yerine evet mührü

İstanbul 1’inci Bölge’de yer alan Tuzla'da Yıldız Has Oğlu İlkokulu 1290 No’lu sandıkta seçim pusulalarının Tayyip Erdoğan fotoğrafı üzerine mühür basılı halde geldiği belirtildi. Olayın ardından tutanak tutuldu.

İstanbu’da Kaptanoğlu İlkokulu’ndaki 2020 No’lu sandıkta da Erdoğan fotoğrafının üzerine “evet” mührünün basıldığı pusulalar ortaya çıktı. İtirazların ardından pusulaların kullanımı engellendi. İlçe bazında birçok okulun karşısında AKP ve Erdoğan fotoğraflarının asılı olması dikkat çekti. Fotoğraflar yapılan başvuru sonucu kaldırıldığı görüldü.

Sultanbeyli ilçesindeki İto Şehit Dursun İlkokulu ve Kadıköy ilçesindeki Marmara Üniversitesi ile Melahat Şefizade Ortaokulu’nda polisler, sandık kurulu başkanlarının iletişim numaralarını topladı. Olay, tutanak altına alındı. Aynı olay Çekmeköy ilçesindeki İmam Hatip Anadolu Lisesi ve İsmet İsmihan Süzer İlköğretim Okulu’nda da yaşandı. İlçe seçim kuruluna başvuruda bulunulacağı öğrenildi.

Adalar ilçesindeki Kınalıada İlkokulu’nda zarflara Yüksek Seçim Kurulu (YSK) mührü yerine “Evet” mührü basıldığı öğrenildi.

Ataşehir ve Üsküdar’da da birçok okulda AKP amblemini andıran turuncu rozet takan kişiler olduğu görüldü. İtiraz üzerine çıkartılan rozetlerle ilgili İlçe Seçim Kurulu’ndan karar çıkartıldı.

İkinci Bölge’de yer alan Zeytinburnu’nda ise Abdulhak Hamit Ortaokul’unda AKP ve CHP’liler arasında tartışma çıktı. Yeşil ve Sol Parti görevlilerinin de araya girmesiyle olaya polis müdahale etti. Polisin biber gazıyla müdahale ettiği belirtildi.

OKUL ÖNÜNDE ARAÇLA AKP PROPAGANDASI

Bağcılar Evren Mahallesi İsa Yusuf İlköğretim okulunun kapısından iki genç bulundukları araçta AKP, müziği çalarak propaganda yaptı. Diğer partilerin müdahalesi sonucu araç okul önünden uzaklaştırıldı.

Bakırköy’de bulunan Halil Bedii Yönetken Ortaokulu 1433 No’lu sandıkta AKP’li bir üye geç kaldığı için yemin edemedi. Bu nedenle sandık kuruluna dahil olamayan üye, müşahit olarak oturtuldu. Üye kurula dahil olmakta ısrar edince avukatlar olaya müdahale etti.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde ise sandık kurulu başkanlarının ismi listede olmayanlara oy kullandırttığı belirtildi. Şaibeli durumların sıklıkla yaşandığı tutanaklara yansıyan Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi’nde de “oy Kullanamaz” ibaresi bulunan kişilerin de oy kullandığı kaydedildi.

09.00 | Savcı Sayan propaganda yasağını ihlal etti

AKP İzmir 1. Bölge milletvekili adayı Savcı Sayan, seçim günü yasaklarının başlamasına karşın seçmenlere SMS atarak oy istedi.

Sayan’ın, bu sabah seçmenlere “Değerli İzmirliler, AK Parti 1. Bölge Milletvekili adayı ola-rak desteklerinizi bekliyorum. Saygılarımla” şeklinde bir mesaj attığı görüldü.

08:57 l Mühürsüz zarf pusulaları için tutanak tutuldu

Dokuz8 Haber'in aktardığına göre Ankara'da Sümer Deniz İlkokulu, Teğmen Kalmaz İlkokulu, Kütükçü Alibey Ortaokulu, Kavaklıdere Ortaokulu ve Mimar Kemal Ortaokulu'nda oy kullanma işlemi başlamadan önce mühürsüz zarf ve oy pusulaları için tutanak tutuldu. 

08:28 l Tutanak defterine itiraz

Muğla, Marmaris’teki okullardaki tutanak defterlerinde “Cumhurbaşkanı seçimi ikinci oylama ve referandum” yazılı olduğu fark edildi. Tutanak defterine itiraz edilerek, yenisi talep edildi.

Edinilen bilgiye göre tutanak defterinin yenisinin gelmemesi durumunda oylama işlemine bu defter ile devam edilecek.

08.30 l Sezen Aksu oyunu kullandı

Sanatçı Sezen Aksu, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu kullanmak üzere 08.30 sıralarında Beykoz'da bulunan Sedat Simavi Orta Okulu'na geldi. Sırada bekleyenler Aksu'yla fotoğraf çektirip imza aldı.

Aksu 1275 nolu sandıkta oyunu kullandı. Oy kullandıktan sonra basın mensuplarına açıklama yapan Aksu, "Vatana millete hayırlı olsun, hep öyle denir ben de öyle diyeyim. Gerçekten öyle olsun “diye konuştu. Oy kullanmak için okula gelen bir kişi sanatçıya çiçek vererek anneler gününü kutladı. Hayranına sarılarak öpen Aksu daha sonra okuldan ayrıldı.

08.00 l Oy verme işlemi başladı

Türkiye genelinde oy verme işlemi saat 08:00 itibarıyla başladı.

Oy kullanma işlemi sırasında iki pusula tek zarfa konulacak.

Saat 17:00’ye dek sürecek oy verme işleminin ardından sandıklar kapanacak. Bununla birlikte sayıma geçilecek.

Sayımda ilk olarak cumhurbaşkanlığı oy pusulaları sayılacak. Daha sonra da milletvekili seçimlerinin sayımına geçilecek.

07:00 Sandık görevlileri yemin ederek görevlerine başladı

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde görev alan sandık başkanları ve memurlar ile parti gözlemcileri, sabah erken saatlerde görev yapacakları okullara geldi. Oy verme işlemini başlatmadan önce hazırlıklarını yapan görevliler, sandık başkanları tarafından söylenen kelimeleri tekrar ederek yeminlerini etti.