Uzmanlar maskesiz olmaz diyor istanbul niye maskesiz

Uzmanlar maskesiz olmaz diyor istanbul niye maskesiz
Mart ayından beri koronavirüsle mücadele eden Türkiye, 1 Haziran itibarıyla normalleşme sürecine girdi. Vaka sayılarında yükselme de normalleşmeyle paralel olarak artışa geçti. Birçok ilde önlemler kapsamında maske takma zorunluluğu...

Mart ayından beri koronavirüsle mücadele eden Türkiye, 1 Haziran itibarıyla normalleşme sürecine girdi. Vaka sayılarında yükselme de normalleşmeyle paralel olarak artışa geçti. Birçok ilde önlemler kapsamında maske takma zorunluluğu getirilmesine rağmen, 15 milyon nüfuslu ve vakaların büyük bir kısmını barındıran İstanbul›da maske zorunluluğu olmaması soru işaretlerine neden oldu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gece Twitter’dan yaptığı paylaşımla ‘maske takılması zorunlu iller’ listesine Diyarbakır, Erzurum, Rize, Şanlıurfa, Kayseri‘nin de eklendiğini duyurdu. Dün yapılan açıklamayla bu illere Yalova da eklenerek maske yasağı olan il sayısı 43’e çıktı.
Tam bu noktada 81 ilin yarısınddan fazlasında maske zorunluluğu uygulanırken, en çok vaka ve ölümün yaşandığı İstanbul’un liste dışı tutulması tepkilere neden oldu. İstanbul ile birlikte Ankara ve İzmir gibi kalabalık şehirlerin de olmaması tepkiye neden oldu.
KÜÇÜK İLLER Mİ VİRÜS YAYIYOR?
Sosyal medyada Bakan Koca’nın açıklamasının ardından, “Vakaların yüzde 60’ı İstanbul’da. Neden İstanbul’da maske takmak zorunlu değil?”, “İstanbul’un yüzde 99’u maskesiz sokağa çıkıyor”, “İstanbul, Ankara gibi büyük illerde neden maske zorunlu değil? Küçük iller mi koronavirüs yayıyor?” gibi yorumlar yapıldı.
YALNIZCA TAKSİM MEYDANI VE İSTİKLAL’DE
İstanbul genelinde sadece 8 Mayıs’ta Beyoğlu Kaymakamlığı’nın aldığı karar doğrultusunda, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’nde maske zorunluluğu getirildi. Karara uymayanlara 1593 sayılı Hıfzısıhha Kanunu’nun 282 maddesi gereğince 1000-3150 TL arasında idari yaptırım uygulanacağı açıklandı.