Yönetmen Sibel Tekin beraat etti

Yönetmen Sibel Tekin beraat etti
Belgesel yönetmeni Sibel Tekin, Karanlıkta Başlayan Hayat" belgeseli için çektiği görüntüler gerekçe gösterilerek 'terör örgütü üyesi olmak' iddiasıyla yargılanan davada beraat etti.  Belgesel yönetmeni Sibel Tekin hakkında,...
Belgesel yönetmeni Sibel Tekin, Karanlıkta Başlayan Hayat" belgeseli için çektiği görüntüler gerekçe gösterilerek 'terör örgütü üyesi olmak' iddiasıyla yargılanan davada beraat etti.  

Belgesel yönetmeni Sibel Tekin hakkında, "Karanlıkta Başlayan Hayat" belgeseli için çektiği görüntüler gerekçe gösterilerek 'terör örgütü üyesi olmak' iddiasıyla açılan davanın karar duruşması Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tekin ve avukatları, duruşmaya katıldı. Sivil toplum örgütü temsilcileri de duruşmayı izledi.

Tekin ve avukatı Mehtap Sakinci, gelen evraklara dair beyanlarının olmadığını söyledi. İddia makamı, beraat kararı verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, beraat kararı verdi.

Ne olmuştu?

Belgesel yönetmeni Sibel Tekin, “Karanlıkta Başlayan Hayat” belgeseli için 15 Aralık 2022'de sabah saatlerinde Ankara’nın Tuzluçayır semtinde yaptığı çekimi tamamladıktan sonra ihbar edilmiş, 16 Aralık’ta ev baskınıyla gözaltına alınarak 17 Aralık’ta da tutuklanmıştı.

İddianamede, “belgesel adı altında örgüt talimatıyla keşif yaptığı” öne sürülen Tekin’in hangi örgüte üye olduğu belirtilmemiş; buna rağmen Tekin’in örgüt üyeliği”nden cezalandırılması istenmişti. 30 Ocak’tan bu yana tutuksuz yargılanan Tekin’in ilk duruşması 23 Şubat’ta görülmüştü.

24 Mayıs tarihinde hazırlanan 17 sayfalık ilk bilirkişi raporunda, görüntülerde park ve seyir halinde bulunan sivil araçlar, okul servisi, özel halk otobüsü, dolmuş gibi diğer toplu taşıma araçları ile çevrede bulunan şahısların olduğuna dikkat çekilmişti. Bir polis aracının kayıt sırasında sadece 9 saniye kamera açısına girdiği aktarılan raporda, ihbara konu cezaevi aracı için de resmi araç olduklarına ilişkin herhangi bir yazı, resmi plaka veya sticker bulunmaması nedeniyle özellikle kayda alınıp alınmadığının tespit edilemediği belirtilmişti.

Mahkemenin talep ettiği ikinci bilirkişi raporunda da, ilk raporda yer alan bulguya paralel biçimde, ikinci raporda da Tekin’in polis ve cezaevi araçlarını özellikle çektiğine yönelik bir bulgu bulunmadığı kaydedilmişti. (MA)