Zincir marketlere 'glütensiz ürün' bulundurma zorunluluğu

Zincir marketlere 'glütensiz ürün' bulundurma zorunluluğu
Ticaret Bakanlığı, glüten intoleransı olanların tıbbi beslenme tedavisi için gereksinim duyduğu glütensiz ürünlere erişimi kolaylaştırmak amacıyla önemli bir adım attı. Buna göre, 200'den fazla şube sayısına sahip zincir...
Ticaret Bakanlığı, glüten intoleransı olanların tıbbi beslenme tedavisi için gereksinim duyduğu glütensiz ürünlere erişimi kolaylaştırmak amacıyla önemli bir adım attı. Buna göre, 200'den fazla şube sayısına sahip zincir marketler belirli şartlar altında glütensiz ürün bulundurma zorunluluğu getirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Glütensiz Gıda Ürünü Satış Yükümlülüğü Getirilmesine İlişkin Tebliğ'e göre, gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren ve şube sayısı 200'den fazla olan zincir mağazalar, glütensiz olmak üzere çeşitli gıda ürünlerini satışa sunmakla yükümlü kılındı.

Bu kapsamda, 250 metrekareden fazla satış alanına sahip şubelerinde un, tatlı ve tuzlu atıştırmalıkları, 400 metrekareden fazla satış alanına sahip şubelerinde ise ekmek, un, makarna, tatlı ve tuzlu atıştırmalıkları glütensiz olarak bulundurmaları gerekecek. Ürünlerin sürekli olarak stoklanması ve talebi karşılayacak miktarda bulundurulması da önem taşıyacak.

Bu düzenleme ile glüten intoleransı yaşayanların glütensiz gıda ürünlerine daha kolay erişim sağlanması hedefleniyor. Bazı hükümleri 1 Haziran'da yürürlüğe girecek olan düzenleme, bazılarının ise 1 Eylül 2024'te hayata geçecek. Bu adımın glüten intoleransı olan bireyler için önemli bir destek olduğu belirtiliyor.