İşte AKP’nin İstanbul raporu: İmamoğlu önde, aday Kurum gibi

İktidar Partisi’nde yerel seçimler dendiğinde laf İstanbul’dan açılıyor. Tüm analizlerde önce İstanbul var. Son hazırlanan raporlar kendileri açısından pek iç açıcı değil. Ekrem İmamoğlu, AKP’nin potansiyel aday adaylarıyla kıyaslandığında önde görünüyor. AKP tabanı, Fahrettin Koca’yı daha tanınır bulmasına karşın, eski Çevre Bakanı Murat Kurum’u aday olarak görmek istiyor. AKP yönetimi, neredeyse umudunu Kemal Kılıçdaroğlu’nun kongreyi kazanmasına bağlamış gibi.

Aday adayları soruldu

AKP’de son haftalarda kapalı kapılar ardında ‘güçlü ve etkin aday’ bulma çalışmaları hız kazandı. İstanbul’da konuşulan iki isimden Kurum’un ön plana çıktığı, seçmene sorulan isimlerden Tevfik Göksu ve Adil Karaismailoğlu’nun geride kaldığı belirtiliyor. Ancak Göksu’nun kulis faaliyetlerini sürdürdüğü kulağımıza gelen bilgiler arasında.

İmamoğlu önde

AKP’lileri şaşırtan esas sonuç İmamoğlu ile ilgili olan. İstanbulluların henüz İmamoğlu’ndan vazgeçmediği görülüyor. Şu anda İmamoğlu’nu tercih edenlerin oranı yüzde 41 çıkıyor. İddiaya göre, AKP’den 4 puan önde. İşin ilginci, İYİ Parti ve HEDEP’liler de İmamoğlu’ndan henüz kopuş yok. Geçen seçimde İmamoğlu’na oy veren bu partilerin seçmeninin büyük bölümü arkasında duruyor. Kopmanın yüzde 2-3 civarında görüldüğü öne sürülüyor.

Kılıçdaroğlu’na umut bağladılar

AKP kurmayları, İmamoğlu’nun potansiyeli kadar, CHP’deki kongre sürecini yakından izliyor. Değişimi isteyen ekibin son günlerdeki başarısı pek hoşlarına gitmemiş gibi. CHP kongresinde genel başkanlık yarışını Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanmasının yerel seçimlerde şanslarını arttıracağı, küskün seçmenin CHP adaylarını cezalandıracağı, bunun da kendilerine avantaj sağlayacağı yorumu yapıyorlar.

Değişim rüzgarı korkusu

 “Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanmasını isteyeceğimiz aklımıza gelmezdi” diyenler var. Çünkü CHP’de değişimin başlamasının küskün tabana umut aşılayacağı, bunun CHP adayları açısından avantaja dönüşeceği, esen rüzgarın seçim sonuçlarını etkileyeceği dile getiriliyor.

AKP’de Ankara adayı konusunda ise kafalar hala karışık. Turgut Altınok çok konuşulsa da içlerine pek sinmiş gibi değil. Ankara’da işlerinin çok zor olduğu dile getiriliyor.

Süslü sloganlar

Bunun dışında kampanya hazırlıkları da tam gaz sürüyor. Her şehre her adaya göre alt metin oluşturulacak. Örneğin, İstanbul için ‘yorgun şehir’ mantığından yola çıkılarak, hayatı kolaylaştıran, pratik çözümlerle ilgili projeler hazırlanacak. Türkiye genelinde de benzer bir politika izlenecek. Genel olarak yaşam kalitesi ve vatandaşın mutluluğuna vurgu yapılacak. ‘Ekol belediyeciliği’, ‘marka belediyeciliği’ gibi kavramlar kullanılarak, AKP belediyeciliğinin yarattığı kötü his kapatılmaya çalışacak. “Kent rantı, imar yolsuzlukları, adam kayırma, rüşvet, haksız zenginleşme” gibi iddialardan dikkati uzaklaştırmak için yeni imaj çalışmaları yapılacak.

MHP ile pazarlık

AKP ve MHP arasında hangi il veya ilçelerde işbirliği yapılacağına yönelik görüşmeler de sürüyor. Örneğin, Adana, Mersin, Muğla ve Aydın gibi iller üzerinden planlama yapılmaya çalışıldığı aktarılıyor. Bu tür illerde de hangi ilçenin kimde kalacağı sıkıntısı yaşandığı anlatılıyor. Anketler, aday profil araştırmaları derken yerel seçim faaliyetleri devam ediyor.

Kasım yoğun ay

Sonuç olarak, 15 Kasım’a kadar 30 büyükşehir adayının açıklanması planlanıyor.

İsimler üzerindeki çalışmalar tamamlanmak üzere. Yakında Cumhurbaşkanına sunulacak. İstanbul dışında bir çiftlikte dinlenmeye çekilen Cumhurbaşkanının bir yandan da bunlara kafa yorduğu iddia ediliyor. Erdoğan’ın sık sık dinlenme molası almaya ihtiyaç hissetmesi de ayrı bir konu…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi