M. Kıvanç Önder

M. Kıvanç Önder

ALMA-SATMA ZANAATI

Gayrimenkul almak da satmak da incelikli iş.

Kaba saba, kıra döke yapılmaması gereken bir iş fakat piyasada çoğunlukla görüyoruz ki çoğu insan, bu işi bu şekilde yürütmekte.

Gelin biraz inceliklerine girelim…

 

Öncelikle…

Mülkünüzü satan ya da satmasını istediğiniz emlakçı, eğer nitelikli bir emlakçı ise yüksek ihtimalle sizin mülkünüzün satışından elde edeceği kazanca “muhtaç” değildir. O parayı cebine koyarsa, mutlu olur ancak o parayı kazanmadığı zaman da ölmeyecek kadar iyi para kazanıyordur. Dolayısıyla şunu lütfen aklınızdan çıkarmayın:

İyi bir emlak danışmanı, yüksek ihtimalle iyi para kazanıyordur ve sizin onu çok zorlamanız durumunda sizinle çalışmamayı seçme hakkına, lüksüne sahiptir.

Biz çok yaptık bunu.

Dolayısıyla limitleri, adab-ı muaşeret sınırlarını zorlamak her ki taraf için de istenmeyecek bir şey olabilir. Mülkünüzü satabilmek için, tam da “o” emlak danışmanına ihtiyacınız vardır belki ve fakat siz bunun farkında olmayabilirsiniz.

Sonra…

Taraflar olarak saygı çerçevesini her daim korumak çok ama çok önemli. Lütfen sırf arkadaşınız, ahbabınız diye emlakçı dostunuzdan hovardaca, hoyratça indirim “talep etmeyin”, topu ona yuvarlayın.

İNİSİYATİF VE HAKKANİYET

Emin olun ki siz talep etmezseniz, daha fazla indirimi zaten o size yapacak. Talep ettiğinizde ise bilin ki alamayacaksınız. İnisiyatifi karşıya bırakırsanız, ilişkiyi yumuşak ve hakkaniyet prensipleri içerisinde yürütürseniz, daha kazançlı çıkacağınızı lütfen unutmayın. Kaldı ki bir emlak alım satım işleminde tasarruf edeceğiniz yegane yer, emlakçıya %2+KDV verme/vermeme noktası değildir. Doğru emlak danışmanı ile çalışmanız durumunda, emlakçınız alıcı ya da satıcı ile pazarlık sürecini doğru bir şekilde yöneterek size satarken daha az indirim, alırken ise daha çok indirim “kopartarak”, çok daha yüksek bir kazanım sağlayabilir…

Eğer ki siz ondan hovarda bir şekilde “Bize de mi %2+KDV?” diyerek indirim talep etmediyseniz…

Bir mesleğin gelir modelinin nisbi (oransal) olması ve oranlandığı şeyin de sizin sahibi olduğunuz bir ev olması, gelir modeli “maktu” olan mesleklere kıyasla daha fazla talepkar olabileceğiniz anlamına gelmez.

Komisyon bazlı ölçeklenen işler, ölçeklendikleri şeyin ortağı değildir.

BİR HİZMETİN FİYATI

Yani ne diyoruz?

Nasıl ki kasabınızdan haftalık et alışverişi yaptığınızda, hesap kesilirken kasabınıza “Ne yani, kıyma bize de mi X lira?” diyemiyorsanız, turşucuya “Lahana turşusu bize de mi Z lira?” diye sormayı aklınızdan geçirmiyorsanız, avukatınıza (muhtemelen zaten bir sebepten onun hizmetine muhtaç duruma düşmüş olduğunuz için) “Bize de mi Y lira?” diyemiyorsanız, emlakçınıza da “Nasıl ya, bize de mi %2+KDV?” dememelisiniz, çünkü “Evet size de %2+KDV”, bu kadar basit.

Bu hizmetin fiyatı bu.

İnsanlar bu işten, tıpkı diğer herkes gibi, geçimini sağlıyor.

Belki en sonda bir jest indirimi gelir ki bu da sizin talebinize değil, karşı tarafın gönlünden kopmasına tabidir.

Her hizmetin hakkını vermek çok önemli…

[caption id="attachment_579170" align="alignnone" width="800"] Two people holding a small model house, the home salesman handing over the house to the customer after signing the contract and inspecting the house. Real estate trading ideas.[/caption]

KAZANÇ BEKLERKEN...

“Sert pazarlık yaptım, kazançlı çıktım” denilen/sanılan nice vaka, hüsran ile de sonuçlanabiliyor. Sürecin başında kazanç gibi görünen nice tavır, süreç içerisinde ya da sonunda, kazandırdığı ya da kazandırmış gibi göründüğünden daha fazlasını kaybettiriyor. Dip toplam negatif çıkıveriyor.

Fakat yukarıda bahsettiklerimizin tamamı, doğru kişi ile çalışmayı seçmeniz durumunda anlamlı ve geçerli. Hangi marka, firma ya da emlakçı ile çalışırsanız çalışın, (bu tamamen sizin seçiminiz) alıcı ya da satıcı olarak sadece şunu göz ardı etmeyin:

Danışmanınız olan kişi, sizinle kol kola yürüyen bir kişi olmalı. O kişiyi bulduysanız da zaten yüksek ihtimalle doğru hizmeti alacaksınız demektir.

KALİTEDEN TAVİZ VERMEYİN

Günün sonunda gayrimenkul almak ve satmak bir zanaat.

Ya mülk sizde ya da para.

Ya satacaksınız, ya da alacaksınız.

Emlak danışmanınız ise süreci yönetecek olan kişi.

Her ne kadar genellikle süreçler değil sonuçlar düşünülerek yola çıkılsa da güzel ve pozitif deneyimlerin ardından genellikle sonuçtan da çok süreçler akılda kalır.

Ve emin olun ki sonuç kadar süreç de önemli. Bu yüzden hizmet sektörünün hangi tarafından, hangi hizmeti alıyor olursanız olun, ister sabit fiyatlı, ister oransal fiyatlanan bir hizmet alıyor olun, kendi konforunuz açısından “pazarlık” yapıyor olmak adına, alacağınız hizmetin kalitesinden taviz vermeyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Kıvanç Önder Arşivi