Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Manisa iptal Gölcük devam

Alman Volkswagen, pandeminin yarattığı belirsizlik nedeniyle Manisa’ya kurmayı planlandığı fabrikadan vazgeçerken, Ford ile birlikte Gölcük’te üreteceği yeni nesil ticari araç projesinden ise vazgeçmedi. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Bizim proje sekteye uğramadı” dedi.

FORD Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Alman otomotiv devi Volkswagen’in Manisa yatırımından vazgeçmesine çok üzüldüklerini belirterek, “Her ne kadar rakip

marka olsa da Türkiye için çok önemli bir projeydi. Türkiye’nin sanayisinin güçlenmesi açısından, tedarik sanayisinin gelişmesi ve Türkiye’nin dünyadaki pozisyonunun daha yukarı çıkması açısından, oldukça önemliydi. Tüm olumsuzluklara rağmen son ana kadar olacağını düşünüyordum ama pandemi bütün oyunları bozdu ve böyle bir karar verildi” dedi.

VW İÇİN ÜRETECEK

VW’nin kapasite artışı ile ilgili yapmayı planladığı bütün projeleri erteleme kararının, Gölcük’te devreye girecek projeyi etkilemediğini de kaydeden Yenigün şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi Ford ve Volkswagen geçtiğimiz yıl ortak araç geliştirme ve üretimiyle ilgili işbirliği yaptı. Bu bağlamda Ford Otosan da Gölcük’te VW’nin yeni nesil Transporter modelini üretecek. Ben, VW ve Ford’un özellikle ticari araç alanında uluslararası işbirliğini çok doğru bir proje olarak görüyorum ve ne kadar haklı oldukları pandemi döneminde daha da ortaya çıktı.

SEKTEYE UĞRAMADI

Bu projenin, Manisa projesi gibi sekteye uğramaması bunun en güzel göstergesi. Avrupa’da ürün geliştirme ve üretim aşamasındaki ortaklığın sürdüğü yönünde açıklama yapıldı. Biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz ama proje asıl olarak Ford ve VW arasında ilerliyor. Önümüzdeki aylarda daha net bir açıklama yapabileceğimizi düşünüyorum ama şu anda proje sağlıklı bir şekilde Ford ve VW arasında devam ediyor.”

Sürdürülebilir bir ekonomi istiyoruz

FORD Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, temmuz ayında 85-90 bin adet arasında satış yapıldığını belirterek, “Hatta bazı bayilerle konuşuyorum; ‘araç olsa 120-130 bin olur’ diye telaffuz edilen rakamlar var. Tabii bu normal bir durum değil. Sürekli, “İşleriniz çok iyiymiş, çok iyi araç satıyormuşsunuz” diye aranıyoruz. Biz bunu istemiyoruz. Biz otomotivciler sürdürülebilir şeyler isteriz. Sürdürülebilir bir ekonomi isteriz. Biz, ‘bu sene 550 bin araç satılır’ derken, bugün neredeyse 800-850 bin araç telaffuz ediliyor. Umarım yılsonuna kadar artık bir değişiklik olmaz ve bu öngörülebilir süreç bir miktar daha devam eder. Ama belirsizlik her türlü noktada (ekonomideki belirsizlik, siyasal belirsizlik, otomotiv ekonomisindeki belirsizlik…) önümüzdeki döneme damgasını vuracak. Belirsizliği doğru yöneten şirket kazanacak. Belirsizliği doğru yönetemeyen şirketler bu yarışta geri kalacaklar” dedi.

Sağlık hasarı yok para hasarı çok

PANDEMİ sürecinin ciddi ve beklenmedik bir süreç olduğunu belirten Haydar Yenigün, “Ancak, bu süreçten en az hasarla, hatta hasarsız çıktığımızı söyleyebilirim. Hasardan kastım insan sağlığı, herhangi bir üretim tesisinde sıkıntı yaşanmaması. Ama tabii ki bunun ciddi maliyetleri var. Nedir bu maliyetler; biz üreticiler 300-400 bin araç üretiriz yılda. Bir araç için harcadığınız bir Euro bile 400 bin araçta yılda 400 bin Euro eder yılda. Büyük bir para. Böyle bir durumda, kişi başı 4-5 maske, dezenfeksiyon vs gibi parasının hesabını tutamadığınız bir masrafın içine giriyorsunuz mecburen. Bu maliyetlere baktığınızda tabii ki hasarsızlık diye bir şey söz konusu değil.  Bütün şirketler ciddi maliyetlerin altına girdi. Biz hasarsız atlattık dediğimizde; sistemler çalıştı, mekanizmalar çalıştı çalışanlarımızda çok şükür hiç olumsuz bir şey yaşanmadı gibi unsurları hasarsızlık olarak kast ettik. Maliyet ve kaçırdığımız satışlar, onlar işin finansal tarafı” diye konuştu. 

Teşviksiz hibrit araç satamayız

FORD’un Meksika’da ürettiği yüzde 100 elektrikli modeli Mustang Mach-E’nin 2021 yılının ilk yarısında Türkiye’de satışa sunulacağını kaydeden Haydar Yenigün, “Elektrikli araçların hayatımızdaki yeri, elektrifikasyon önümüzdeki yıllarda artacak. Teşvik mekanizmaları bunu artıracak. Biliyorsunuz hemen her ülke bu konuda teşvik veriyor. Türkiye’de de özellikle hibrit araçlar konusunda teşvik var ama tek bir marka ve otomobil özelinde bir teşvik var. Bunun genişlemesi lazım. Örneğin, Türkiye’de ürettiğimiz hem içten yanmalı hem elektrikli Custom PHEV’in Türkiye’de satışı maalesef mevcut vergi sistemleri yüzünden çok mümkün gözükmüyor. Bizim, hem OSD hem de kendi firmamız adına bu konuda girişimlerimiz var. Önümüzdeki dönemdeki belirsizliklerden birisi de bu” açıklamasını yaptı.

Kuga ve Puma ile yüzde 30 büyürüz

FORD Otosan Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk, ilk 6 ayda kabaca yüzde 10 civarı bir Pazar yapları olduğunu belirterek, “Her ne kadar arz talebin arkasından geliyor olsa da, biz kalan 6 aylık dönemde performansımızı artırmayı öngörüyoruz. Amacımız, ticari araçlarda var olan performansımızı net bir şekilde devam ettirmek, otomobil tarafında da Kuga ve Puma gibi yeni devreye giren iki SUV ürünümüzle bugüne kadar gördüğümüz performansın daha da ilerisinde bir performansla gideceğiz. Dolayısıyla, sene sonunu daha iyi bir noktada kapatma hedefimiz var. Özellikle otomobilde performansımızı yeni modellerle yüzde 20-30 geliştireceğiz” dedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi