MB Başkanı Erkan: 2025'te istikrar dönemine gireceğiz, 2026'da enflasyonu yeniden tek haneye indirmiş olacağız

MB Başkanı Erkan: 2025'te istikrar dönemine gireceğiz, 2026'da enflasyonu yeniden tek haneye indirmiş olacağız
Gazete Pencere Haber MerkeziTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, 2024 yılının dezenflasyon dönemi olduğunu; tek haneli enflasyonu 2026 yılında sağlayacaklarını...

Gazete Pencere Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, 2024 yılının dezenflasyon dönemi olduğunu; tek haneli enflasyonu 2026 yılında sağlayacaklarını ifade etti.

TBMM'nin 28'inci Dönem 2'nci Yasama Yılı'nın ilk Plan ve Bütçe Komisyonu, bugün Komisyon Başkanı Mehmet Muş'un başkanlığında toplandı. Komisyonun gündeminde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politikaları ve faaliyetlerine ilişkin bilgilendirmesi vardı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. 

"Parasal sıkılaştırmayı sürdürmekte kararlıyız"

Sunumunda Erkan, enflasyon beklentilerine ilişkin bilgiler de verdi. Erkan, tek haneli enflasyon için "2026 yılını" işaret etti. 

Erkan, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanıncaya kadar parasal sıkılaştırmayı sürdürmekte kararlıyız. Faiz kararlarımızı miktarsal sıkılaştırma, seçici kredi sıkılaştırması ve makro ihtiyati çerçevede sadeleşmeye daha verimli ve etkili hale getiriyoruz. Para politikasının enflasyon üzerindeki etkisi, beklentiler, finansal piyasalar, kredi ve talep gibi birçok kanalın etkileşimiyle belirlenmektedir. Belirtmek gerekir ki parasal aktarım birkaç çeyreği içerin bir süreç boyunca gerçekleşir. Bu çerçevede haziran ayından bugüne süregelen parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini belirgin şekilde 2024 yılında görmeye başlayacağız" dedi. 

"Enflasyonda düşüşü baz etkileriyle birlikte mayıs ayından sonra görmeye başlayacağız"

Merkez Bankası Başkanı Erkan, 2024 yılını dezenflasyon dönemi olarak tanımladıklarını ifade ederken, "2024 yılında aylık bazda dağılımlı rakamlar kaydedecek olsak da yıllık enflasyonda düşüşü baz etkileriyle birlikte mayıs ayından sonra görmeye başlayacağız. Böylece önümüzdeki yıl başlayacak dezenflasyonun sürekliliğini sağlayarak 2025 yılında istikrar dönemine gireceğiz. Bu dönemde enflasyondaki gerileme hızlanırken öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon tek haneye yeniden indirmiş olacağız" diyerek tarih verdi. 

"Gece gündüz özverili bir şekilde çalışıyoruz"

Erkan, "Toplumsal refaha azami katkıyı sağlayabilmek için bütün ekibimizle gece gündüz özverili bir şekilde çalışıyoruz. Bu bir süreç, bunun çabuk, kolaycı bir çözümü yok. Bununla birlikte, toplumun geniş kesimlerinin desteği ve politikamızın benimsenmesi bu süreci hızlandırır. Ağır bir sorumluluğumuz var, bunun bilincinde olarak ve ülkemize hizmet etmenin kararlılığıyla ve onuruyla siz milletin temsilcilerine, Gazi Meclis’in kıymetli mensuplarına, Türkiye ekonomisinin mevcut görünümünü ve şu ana kadar aldığımız kararları detaylarıyla, nedenleriyle arz etmeye çalıştık" dedi. 

"KKM’de gerileme varken TL mevduata geçiş daha da fazla"

Erkan, Kur Kormalı Mevduat'la (KKM) ilgili, "KKM’nin ilk 6 ayda bağlayıcı olmayacak şekilde yaklaşık 90 milyar lira olduğu, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na ise 60 milyar lira olduğunu ama bu rakamların bağlayıcı olmadığını da belirtmek isterim. Son dört haftada aylık enflasyonda düşüşlerin olduğunu görmekteyiz. KKM’de gerileme varken, rezervlerde artış, TL mevduata geçiş daha da fazla bir şekilde. Aynı şekilde yabancı para döviz mevduatlarında düşüş var. Bu çok iyi bir gelişme. KKM çıkışı da zaman içinde sakin kararlı bir şekilde rezervler güçlendikçe, TL enstrümanları geliştirdikçe dengeli bir şekilde yapacağız" şeklinde konuştu.

Erkan, gündemlerinde ne paradan sıfır atma ne de 500 TL’lik banknotun olduğunu söyledi.