Saymaz: Şardan'ın bildiği ama teyit edemediği için yazmadıklarından mı rahatsız olundu?

Saymaz: Şardan'ın bildiği ama teyit edemediği için yazmadıklarından mı rahatsız olundu?
Gazeteci İsmail Saymaz, tutuklanan gazeteci Tolga Şardan'ın yazdıklarından değil, teyit edemediği için yazmadıklarından dolayı iktidarın rahatsızlık duyabileceğini öne sürdü.Gazeteci İsmail Saymaz, T24 yazarı Tolga Şardan'ın...

Gazeteci İsmail Saymaz, tutuklanan gazeteci Tolga Şardan'ın yazdıklarından değil, teyit edemediği için yazmadıklarından dolayı iktidarın rahatsızlık duyabileceğini öne sürdü.

Gazeteci İsmail Saymaz, T24 yazarı Tolga Şardan'ın tutuklanmasına neden olduğu ileri sürülen yazıda sözü geçen MİT raporunun gerçek olup olmadığı tartışmasını değerlendirdi, "MİT'in bir raporunun olduğu hangi vakit doğrulanmış ki!" diye yazdı. Şardan'ın yazısının halkta değil ama yargıda rüşvet alanlarda korku ve paniğe neden olduğunu ileri süren Saymaz, Şardan'ın yazdıklarından dolayı değil, yazmadığı bilgilerin soruşturulması için tutuklanmış olabileceğini belirtti.

İsmail Saymaz'ın Tolga Şardan'ın yazmadıkları… başlıklı yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

RAPORUN GERÇEK OLMADIĞINI KABUL ETSEK BİLE YAZIDAN NİÇİN RAHATSIZ OLUNUR?

"Şardan, İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar'ın iddialarıyla örtüşecek şekilde MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na rapor gönderdiğini savunuyor. İstanbul ve Anadolu adliyelerindeki dosyaların incelendiğini, çürümede ilk sırada Bakırköy Adliyesi'nin yer aldığını, ardından Çağlayan Adliyesi'nin geldiğini kaydediyor. Cumhurbaşkanı'nın üst düzey MİT'çileri çağırıp detaylı bilgi istediğini iddia ediyor.

Aslında bu, iktidar açısından olumlu bir yazı sayılmalı.

Raporun gerçek olmadığını kabul etsek bile yazıdan niçin rahatsız olunur?

BAŞSAVCININ ADI GEÇİYOR

Acaba Şardan'ın yazdıklarından değil, yazmadıklarından ötürü mü?

Çünkü Şardan, ifadesinde şöyle diyor: 'Ben TCK 217. maddeye (halkı yanıltıcı bilgiyi yayma) aykırı
hareket etmiş olsam, ulaştığım ama teyidini alamadığım bilgileri kullanabilirdim. Bu bilgiler içinde Çağlayan Başsavcısı Şaban Yılmaz'la ilgili de kimi iddialar bulunmaktadır. Çağlayan Adliyesi'nin kantin ve
yemekhanesini işleten F.S.'nin hakim ve savcılarla olan, kamu bürokrasisinde tepki çekebilecek ilişkileri ortaya koyabilirdim.'

Şardan'ın bildiği ama teyit edemediği için yazmadıkları nelerdi? Acaba bu operasyon Şardan'da neyi bildiğini ve kaynaklarının kimler olduğunu tespit için miydi? Olası bir sızmanın daha önüne geçebilmek için mi? Şardan'ın ifadesinde Yılmaz'ın adının geçmesi ve soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re'sen başlatılması, bu ihtimali akla getiriyor.

KATALOG OLMAYAN SUÇ

Şardan, sevk edildiği İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nde, katalog suçlardan olmadığı halde, yani  tutuklanmayı gerektirmemesine rağmen halkı yanıltıcı bilgiyi yaymaktan tutuklandı. Üstelik cezanın üst sınırı üç yıl. Savcı bey haberin yanlış olduğu sonucuna nasıl varıyor?  

(...) Endişe, korku ve paniğe kapılan varsa; uyuşturucu kaçakçılarına rüşvet karşılığı tahliye kararı verenler olmalı değil mi? Kamu düzeni ve barışı ancak, Çağlayan Adliyesi'nde iki mafya lideri aynı hakim tarafından birer gün arayla tahliye edilirken organize suç örgütlerinin üzerine yürüyen Şardan'ın tutuklanmasıyla bozulur."