Dört toplantı yaptılar, günlerce tartıştılar: Hükümetin teklifinin virgülüne dokunmadılar

Dört toplantı yaptılar, günlerce tartıştılar: Hükümetin teklifinin virgülüne dokunmadılar
Memur zammının belli olacağı 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında Hakem Heyet'i bugün son kez toplandı ve kararını verdi. Buna göre 2024 ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci altı 6 ay için yüzde, 10, 2025 ilk 6 ay için...

Memur zammının belli olacağı 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında Hakem Heyet'i bugün son kez toplandı ve kararını verdi. Buna göre 2024 ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci altı 6 ay için yüzde, 10, 2025 ilk 6 ay için yüzde 6 ve ikinci altı ay için ise yüzde 5 zam yapılacak.

Hakem Heyeti'nin, memurlara hükümetin 2. teklifini zam olarak vermesi dikkat çekti. Kararın Heyet'te yer alan 11 kişiden 5'e karşı 6'yla alındığı öğrenildi. Kurulun 11 üyesinin 6’sını seçecek insanlar Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanıyor.

Memuru temsilen masaya oturan Memur-Sen'in 2 yıllık süreç için toplam zam talebi yüzde 110'du. Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil ilk 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 zam istemişti.

Buna karşın Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos'taki ilk teklifinde 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5 zam teklif etmiş; 17 Ağustos'ta ise teklifini 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5 şeklinde revize etmişti. Anlaşma sağlanamaması üzerine de iş Hakem Heyeti'ne kalmıştı.

Memur zammı için son söz kimde olacak?

Hakem Kurulu'nun verdiği karar kesin olacak ve itiraz hakkı olmayacak. Ancak dün Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Işıkhan, heyet kararının ardından "takdirin" Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'da olacağını açıkladı. Şimdi ise gözler hükümette. Memur zammı için son söz olması gerektiği gibi Hakem Heyeti'nde mi olacak yoksa Erdoğan karara "dur" mu diyecek.

Hakem Heyeti kimlerden oluşuyor?

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun 11 üyesi var, 6’sını seçecek insanlar ise Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanıyor. Dolayısıyla hükümetin eli Hakem Kurulu’nda oldukça güçlü ve çıkacak olası bir kararın memur lehine olması beklenmiyor. 7. Dönem Toplu Sözleşme kapsamında Heyet'te yer alan isimler isi şöyle:

  • Prof. Dr. Lütfihak Alpkan (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-Bakan Yardımcısı)
  • Dr. İ. İlhan Hatipoğlu (Hazine ve Maliye Bakanlığı- Bakan Yardımcısı)
  • Refik Tuzcuoğlu (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı- Bakan Yardımcısı)
  • İsa Atçeken (Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı- Başkan Yardımcısı)
  • Prof. Dr. M. Fatih Uçan (Akademisyen)
  • Hüseyin Öztürk (Memur-Sen – Genel Başkan Yardımcısı)
  • Soner Can Tufanoğlu (Memur-Sen – Genel Başkan Yardımcısı 
  • Prof. Dr. Fatih Yardımcıoğlu (Akademisyen)
  • Türkeş Güney (Kamu-Sen)
  • Şenol Köksal (KESK)