“Merkez Bankası’ndan sürpriz yok!!...”

TCMB kararı düşündüğümüz gibi açıklandı. Açıklama metnindeki bazı düzeltmeler piyasalarda çalkantı yaratsa da sonra her şey sakinleşti. 
Merkez Bankası’nın bundan sonraki aylarda mutlaka faiz indirmeyi deneyeceği aşikar. Bunun için enflasyonda kalıcı bir düşüş sinyali beklemesi gerekiyor. Sanıyorum dış siyasetten iyi haberler gelmesi ihtimali var ve TCMB faiz indirmek için bu fırsatı kullanacak. 
Tabii, diplomasi ve siyasetteki ılımlı rüzgarların çabuk dindiğini biliyoruz. Dolayısıyla, kaynak yaratmak için mega projelerden daha fazlasına ihtiyacımız var. Diğer taraftan olumsuz haberler de var. Otomotiv de üretime bir süre ara verecek. Bazı büyük tesislerin de benzer tutum sergilemesini bekliyorum. 
Bu durum yan sanayi ve hizmet veren diğer sektörleri de olumsuz etkileyecek gibi gözüküyor. Bu yılın ilk çeyreğinde büyüme oldukça yüksek çıkabilir ama ikinci çeyrek için bu kadar ümitli konuşamayacağım. 
Sanıyorum Ocak-Şubat-Mart büyümesi yüzde 8 ya da daha yüksek çıkabilir. Geçen yılın ikinci çeyreği oldukça kötü bir büyüme yaşadığımız için belki de bu yılın ikinci çeyrek rakamı her türlü zorluğa rağmen matematiksel olarak bizi yukarıda tutacak. 
Geçen yılın son iki çeyreği ise oldukça hızlı büyümeler sergilediğimiz için aynı performansı gösteremez isek IMF’nin bahsettiği yüzde 6 büyüme hayal olur. Bakalım Merkez Bankası şu basit analizle bile görülen gerçek karşısında ne adım atacak? Ben kendi adıma faizlerin ilk fırsatta düşürüleceğine inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Alkin Arşivi