NİÇİN SUSUYORSUNUZ SABRİ BAŞKAN?

Merkez Hakem Kurulu’nun (MHK), raporlu olduğu için, devre arası yeterlilik testi ve seminerine katılamayan Üst Klasman Yardımcı Hakemi Özgür Ertem’e maç vermesinin yankıları devam ediyor.  Geçtiğimiz salı günü Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin, MHK ve Profesyonel Müsabakalar İcra Kurulu Başkanı olan Sabri Çelik’ten konu ile ilgili rapor istendiği dillendirildi. Konu ile ilgili Sayın Çelik’ten bilgi almak ve bunu futbol kamuoyu ile paylaşabilmek için hazırladığım soruları WhatsApp üzerinden Sayın MHK Başkanına gönderdim. Sayın Çelik, sorularımı görmesine rağmen cevap vermeyerek, başını kuma gömmeyi tercih etti. Klasman listeleri ve yeni FIFA listesine giren hakemler yüzünden bir hayli sıkıntılı olan MHK Başkanı, umarım buradan soruları görür ve cevap verir.
“Hocam iyi günler diliyorum. Uğur Temel ben, Gazete Pencere yazarı. Daha önce de seminere raporlu olduğu için katılmayan Üst Klasman Yardımcı Hakemi Özgür Ertem, konusunda bilgi almak için rahatsız etmiştim sizi.

Sayın Başkan; futbol ve hakem kamuoyunun gündeminde olan malum konunun vicdanları rahatlaması için, size birkaç soru daha sormak istiyorum. Sorularımı yazılı olarak yanıtlarsanız, noktasına virgülüne dokunmadan yayımlayacağım.
1-)Merkez Hakem Kurulu (MHK) Sayın Sabri Çelik; Üst Klasman Yardımcı Hakemi Sayın Özgür Ertem, Antalya'da yapılan devre arası fiziki yeterlilik sınavı ve devre arası seminerine niçin katılmadı?
2-)Üst Klasman Yardımcı Hakemi Sayın Ertem, devre arası fiziki yeterlilik sınavına ve devre arası seminerine katılmadığı halde, Atakaş Hatayspor - Bitexen Giresunspor maçında, iki no'lu yardımcı hakem olarak nasıl görev aldı?
3-)Sayın Çelik, siz üç kişiden oluşan Profesyonel Müsabakalar İcra Kurulu'nun (PMİK) Başkanısınız. Kurulunuz, devre arası fiziki yeterlilik sınavına ve devre arası seminerine, raporlu olduğunu beyan ederek, katılmayan bir hakeme nasıl maç verdi?
4-) Sayın Başkan; Üst Klasman Yardımcı Hakemi Sayın Ertem, bu görevlendirme sonrası sizi arayıp, raporlu olduğu için devre arası fiziki yeterlilik sınavına ve devre arası seminerine katılmadığını söylemedi mi? Eğer söyledi ise, görev niçin geri alınmadı?
5-) Sayın MHK Başkanı, bu olay sosyal medya aracılığıyla hakem kamuoyuna düştükten sonra, Üst Klasman Yardımcı Hakemi Sayın Özgür Ertem'den, maçı tebliğ eden kurul siz olmanıza rağmen, savunma istediniz mi? Eğer istediğiyseniz, hakem Ertem'in işlemiş olduğu suç nedir?

Sayın Sabri Çelik; Üst Klasman Yardımcı Hakemi Sayın Özgür Ertem, açıklayacağınız Klasman listesinde yer almakta mıdır?
Başkanım, yukarıda yazdığım soruları yine yazılı olarak perşembe akşamına kadar cevaplar iseniz, Gazete Pencere ‘de yayımlanacak olan sayfamda kullanmak istiyorum.  Ben sayfamda bu soruları size ilettiğimi paylaşacağım.

Saygılarımla.
Uğur Temel.
Gazete Pencere Spor Yazarı.”


Not defterimi açmadan, performans değerlendirilmesinin nasıl olduğunu anlatalım… Herhangi bir hakemin maçtaki “başlangıç” notu 8,4’tür. Hakem, verdiği doğru ya da yanlış kararlarla notunu arttırır veya düşürür.  Bu sayfada da her hakem için başlangıç puanı, 8,4 olacak.
13 yıl boyunca amatör- profesyonel birçok maça çıktım. Kurallar çerçevesinde gördüğümü, inandığım kararlar verdim… Bu satırları yazarken de yine aynı mantıkla, kurallar çerçevesinde gördüğümü inandığımı yazacağım ve puanlama yapacağım. “Uğur Hoca’nın Not Defterine” hoş geldiniz…



BAŞAKŞEHİR – ANTALYASPOR

Hakem: Halil Umut MELER (8.5)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Süleyman ÖZAY (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Mehmet Salih MAZLUM (8.4)
Dördüncü Hakem: Direnç TONUSLUOĞLU (8.4)
VAR: Alper ULUSOY (8.4) AVAR: Mete KALKAVAN (8.4)

Halil Hoca, tecrübesiyle maçı zorlanmadan bitirdi. Rahat, her iki takıma da standart kararlar vererek maçı tamamlandı. Akıllarda kalan tek pozisyon 62. Dakika Antalyaspor'un, penaltı beklediği pozisyondu. FIFA kokartlı hakemin "devam" kararı doğruydu.



ANKARAGÜCÜ - ÜMRANİYESPOR

Hakem: Mustafa Kürşad FİLİZ (8.3)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Hakan YEMİŞKEN (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Candaş ELBİL (8.4)
Dördüncü Hakem: Oğuzhan ÇAKIR (8.4)).
VAR: Erkan ENGİN (8.4) AVAR: Alper ÇETİN (8.4)
Kürşad Filiz'e hakemlik çok yakışıyor. Fiziği, kural bilgisi ile "ben hakemim" diyor. Bu maçta, sanırım kendine çok güvenden, birkaç hatası vardı.
17. Dakikada Tolga, rakibinin ayağına bastığı pozisyonda, sarı kart görmeliydi. Çok yakın olduğu pozisyonu devam ettirdi.
48'de Ümraniye'nin penaltı beklediği pozisyonda, "devam" kararı doğruydu.
İkinci yarıda Geraldo'ya, hakemi "kandırmaya yönelik" hareketten dolayı sarı kart vererek cezalandırdı ama, Geraldo’ya faul vardı. 64. Dakikada Tolga, Avounou'nun tendonuna basması var ve bence güç transferi de gerçekleşiyor. Ciddi faullü oyundan ihraç edilmesi gerekirdi, sarı kart vermeyi tercih etti.
Kürşad kardeşim, çok iyi hakemsin. Özgüven zehirlenmesine kapılma lütfen.


FENERBAHÇE - HATAYSPOR

Hakem: Sarper Barış SAKA (8.3)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Volkan Ahmet NARİNÇ (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Erdem BAYIK (8.5)
Dördüncü Hakem: Cihan AYDIN(8.3)
VAR: Hakan CEYLAN (8.4) AVAR: Koray GENÇERLER(8.5)

Ne zaman ne yapacağı, hiç belli olmayan bir hakem. Bazen iyi bazen çok kötü. Maç içinde zaman zaman yer alma sıkıntısı yaşıyor. Bazen, yardımcı hakemine arkasına dönüyor. Bu düzeydeki bir hakem için affedilmez bir hata.
Bu maçta da 12. kuralda da sıkıntı yaşadı. 11. Dakikada, Samuel, Riberio'nun yüzüne gelen kolu müdahalesi var. Sarı olmalı. Pozisyonu oynattı.
53. Dakikada Ferdi'nin top üzerinden Aabid'e vurması var. Güç transferi gerçekleşmese de faul ve sarı kart olmalıydı.
90+3'de Hatay'lı Oliver'in, Ferdi 'ye yapmış olduğu bir faul var. Tespit doğru ama faulü Hataylı oyuncu yerde ayakları ile topu sıkıştırdığı için, endirekt serbest vuruş olarak verdi.  Oysa direkt serbest vuruş olmalıydı.
Maçta iptal edilen iki gol var. Kıdemsiz yardımcı hakem, devrem, Erdem Bayık Hatay'ın iptal edilen golünde, tam hizada olmasa da, tecrübesi ile doğru karar verdi.  Fenerbahçe'nin iptal edilen golünde de King'in ayağı hafif önde idi. VAR'ın iptal kararı doğruydu.

İSTANBULSPOR - KASIMPAŞA

Hakem: Suat ARSLANBOĞA (8.4)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Mustafa Emre EYİSOY (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Kemal YILMAZ (8.4)
Dördüncü Hakem: Neslihan MURATDAĞI (8.4)
VAR: Serkan TOKAT (8.4) AVAR: Abdülkadir BİTİGEN (8.4)
Tecrübesiyle çok güzel bir maç yönetti. İstanbulspor'un penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğruydu. Sahada doğru yer aldığı için, doğru karar verdi.


ALANYASPOR - KAYSERİSPOR

Hakem: Tugay Kaan NUMANOĞLU ( 8.2)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Bilal GÖLEN (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Osman Gökhan BİLİR (8.4)
Dördüncü Hakem: Abdullah Buğra TAŞKINSOY (8.4)
VAR: Özgür YANKAYA (8.5) AVAR: Mustafa İlker ÇOŞKUN (8.5)

“Bir hakem, pişmeden nasıl yanar” a, canlı örnek, Numanoğlu. Kasım 2020'de, Serdar Tatlı'nın başkanlığını yaptığı Merkez Hakem Kurulu tarafından ve Süper Lig'de henüz yedi maç yönetmişken Fenerbahçe - Beşiktaş derbisine atanmıştı. Süper Lig'de yönetilen sekizinci maç ve derbi... Futbol'un tabiatına ters…  Çok kötü bir maç yönetti ve bir daha toparlanamadı.
Bu maçta da, 16. Dakikada Furkan'ın Mensah'a yaptığı bir faul var. Furkan son adam ve  bu faulün "bariz gol şansından" dolayı "kırmızı kart" olması gerekirdi, devam ettirdi.
21'de Alanya'nın attığı ilk gol öncesi bariz faul var. VAR uyarısına rağmen, yanlışında ısrar etti.
Efecan'ın düşürülmesi sonucu verdiği penaltı ve kalecinin kurtardığı penaltının tekrarı doğruydu. Kalecinin vuruş öncesi iki ayağının da gol çizgisine teması yoktu.


KARAGÜMRÜK - TRABZONSPOR

Hakem: Ümit ÖZTÜRK ( 8.5)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Serkan OK (8.5)
İkinci Yardımcı Hakem: Samet ÇİÇEK (8.5)
Dördüncü Hakem: Emre KARGIN (8.5)
VAR: Mete KALKAVAN (8.5) AVAR: Koray GENÇERLER (8.5)

Maçın gidişatını etkileyecek hata yapmadı. Kritik maçta, verdiği iki ihraç kararı da doğruyu.
Trabzonspor'un penaltı beklediği pozisyonu iyi süzerek oynatması, yerindeydi.
Karagümrük'ün ilk golünde ve Trabzonspor'un attığı golde verdiği kararlar, VAR tarafından da onaylandı. Performansı umarım hep bu düzeyde devam eder.

GİRESUNSPOR - GAZİANTEP

Hakem: Zorbay KÜÇÜK (8.4)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Mustafa SÖNMEZ (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Deniz Caner ÖZARAL (8.4)
Dördüncü Hakem: Burak PAKKAN (8.4)
VAR: Abdülkadir BİTİGEN (8.4) AVAR: Emre MALOK (8.4)
Zorlanmadan yönettiği maçta, hata yapmadı. FIFA listesi dışında kalmak yaradı mı ne?

SİVASSPOR - GALATASARAY

Hakem: Erkan ÖZDAMAR (?)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Cevdet KÖMÜRCÜOĞLU (?)
İkinci Yardımcı Hakem: Ali Saygın ÖGEL (?)
Dördüncü Hakem: Turgut DOMAN (?)
VAR:  Özgüç TÜRKALP AVAR: Bülent BİRİNCİOĞLU (?)
Vah ki ne vah… FIFA Kokartına hak kazanan hakemin düştüğü durumlara bak… Daha iyi daha motive olması gerekirdi Özdamar’ın. Hoş tüm kabahat onda değil… İki numaralı (kıdemsiz) yardımcı hakemi Ali Saygın Ögel ile VAR ve AVAR hakemlerinin de berbat ötesiydi. El birliği ile kariyerlerinde unutulmayacak (!) bir maç eklediler…
Bu kadar berbat yönetime pozisyon pozisyon yorum yapmaya da gerek yok. Sadece şunu sormak istiyorum; “Sivas’ın golünde, ne gördünüz de iptal kararı verdiniz?”

BEŞİKTAŞ – ADANA DEMİRSPOR

Hakem: Ali ŞANSALAN (8.2)
Birinci (kıdemli) Yardımcı Hakem: Mehmet KISAL (8.4)
İkinci Yardımcı Hakem: Kamil ÇETİN (8.4)
Dördüncü Hakem: Kadir SAĞLAM (8.3)
VAR: Mustafa ÖĞRETMENOĞLU (8.3) AVAR: Serkan TOKAT (8.3)
Maçı idare etmeye çalıştı sadece. Fiziği çok iyi olmasına rağmen, gelmiş olduğu eşikte kaldı, geçemiyor ne yazık ki…
37. Dakikada Welinton’un, Onyekuru’nun ayağına basması var, taç çizgisi kenarında. Faul ve sarı kart olması gerekiyordu, görmediği için taç verdi. 4. Hakeminin uyarması gerekirdi.
54. Dakikada De Souza’nın, Belhanda’ya yapmış olduğu faul var. Sarı kartı olan Beşiktaşlı oyuncunun ikinci sarı karttan ihracı gerekirdi.
Adana Demirspor’un penaltı beklediği pozisyonlarda devam kararı doğuydu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi

Cemre

26 Şubat 2024 Pazartesi 07:00