Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

‘Orta sınıf’ azalıyor çoğu lüks oluyor

Dünyada hem dikkat çeken tasarımları hem de elektrikli modelleriyle premium marka olma yolunda hızla ilerleyen Kia, Türkiye’de de düğmeye bastı. 440 milyon TL yatırımla 44 bayisini yeni stratejine ve kimliğine bağlı yenileyen Koreli marka, 2024 yılında EV9 modelinin gelmesiyle premium atağına kalkacak.

DÜNYADA en çok otomobil satan 5’inci marka olan olan Güney Koreli Kia, son yıllarda kardeş markası Hyundai’den ayrışarak premium (lüks) olma yolunda hızla ilerliyor. Bu süreci son dönemde tüm dünyada hem dikkat çeken tasarımları hem de EV6 gibi EV9 gibi yeni nesil doğuştan elektrikli modelleriyle hızlandırdı. EV9’un Nice’de gerçekleşen lansmanında konuştuğum Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel, markanın global premium hedefine paralel Türkiye’de yatırımları artırdıklarını söyledi.

15 ELEKTRİKLİ OLACAK

Türkiye genelindeki 44 Kia showroomunu yeni logo ve marka kimliğine bağlı olarak yenilediklerini kaydeden Ağyel, “Ortalama 10 milyon TL’den toplamda 440 milyon TL yatırımla tüm showroomları yeniliyoruz. Şu anda 30 adedi yeni marka imajına ve logosuna bağlı olarak tamamlandı. 2024’ün ilk çeyreğinde tümü bitmiş olacak” dedi.

Ağyal, Kia markasının premium algısının Türkiye’de E-SUV sınıfında yer alan doğuştan elektrikli EV9 ile hızla yükseleceğini belirterek, 2024’ün ilk çeyreğinde getirecekleri bu dikkat çeken modelin kendileri için önemli bir dönüm noktası olduğunu aktardı.

TASARIMCISI BİR TÜRK

Türk tasarımcı Berk Erener imzalı EV9’un ardından sırasıyla 2024 sonunda EV3, 2025 yılında ise EV4 ve EV5’in Türkiye’ye geleceğini kaydeden Ağyel, hem 5’e ulaşacak elektrikli modelleri hem de yeni marka imajlarıyla premium ligde yer alacaklarını söyledi. Ağyel, Kia’nın 2027 yılına kadar 15 elektrikli otomobili pazara sunacağını belirterek, “Kia’nın global stratejisine bağlı olarak 2026’da satışlarının %37’si, 2030’da ise %55’i elektrikli olacak. Biz de bu paralelde ilerleyeceğiz” dedi.

Patlangoz: Şehir içinde 774 km menzil

3.6 milyon TL’ye 6 koltuklu SUV

KORELİ Kia'yı premium lige sokacak E-SUV sınıfındaki doğuştan elektrikli modeli EV9'u Fransa'nın Nice şehrinde test ettim. Kia’nın ilk defa elektrikli bir modelinde kullandığı üç sıra koltuk düzenine sahip olan araç, arkadan itişli veya dört çeker olmak üzere iki seçenek sunuyor. Arkadan itişli versiyon, 149,5 kW (204 bg) güç ve maksimum 350 Nm tork sağlarken ortalamada 563 km, şehir içinde ise 774 km menzil sunuyor. 283 kW (384 bg) gücündeki 4 çeker versiyon ise ortalamada 512, şehir içinde 682 km menzil sunuyor. Modelde altı ve yedi koltuk seçenekleri var ama Türkiye'ye ağırlıklı 6 koltuklu (2+2+2) versiyonu gelecek. Arkadan itişli versiyon %40 ÖTV diliminde yer alacağı için bugünkü kurlarla yaklaşık 3.6 milyon TL olabilir. EV9’un arkadan itişli versiyonunun gelmesiyle birlikte EV6’nın da yine düşük ÖTV diliminde yer alacak arkadan itişli versiyonunun da Türkiye’ye gelme ihtimali bulunuyor.

26.5 milyon yeni zengin geliyor

          2023 yılı ‘Küresel Servet Raporu’na göre dünyada 1 milyon doların üzerinde serveti olan kişi sayısı 2027 yılında 59 milyon 391 binden, 85 milyon 904 bine çıkacak. ‘26.5 milyon yeni zengin’ demek, lüks tüketimin ve kişiselleştirilmiş otomobillerin artmasına anlamına geliyor. Bu da otomotiv sektöründe premium sektörün önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceğini ortaya koyuyor. Gerçekten de son yıllarda bu sonuca bağlı olarak premium yani lüks otomobil segmentinde hem ciddi bir büyüme hem de marka sayısında artış olduğunu görüyoruz. Özellikle elektrikli ve bağlantılı otomobillerde yaşanan hızlı büyümeyle, orta segmentte yer alan markaların dâhi artan üretim maliyetleri nedeniyle premium sınıfta yer almaya başladığına tanıklık ediyoruz. Son dönemde mevcut premium markalar daha lükse ve daha fazla kişiye özel üretimlere kayarken, yeni nesil lüks markalar ise büyüyen lüks segmentten pay kapmak için uğraşıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi