Düşük sınıfta yarışamayız hedefimiz yükseklerde!

Düşük sınıfta yarışamayız hedefimiz yükseklerde!
         Türkiye’de alım gücünün düşmesine bağlı olarak C-SUV sınıfı Avrupa’daki gibi düşük (low) ve yüksek (high) olarak ikiye ayrıldı. Ortalama 300 bin ila 500 bin TL arasında fiyatlara sahip C-SUV+alt segmenti...

         Türkiye’de alım gücünün düşmesine bağlı olarak C-SUV sınıfı Avrupa’daki gibi düşük (low) ve yüksek (high) olarak ikiye ayrıldı. Ortalama 300 bin ila 500 bin TL arasında fiyatlara sahip C-SUV+alt segmenti son yıllarda yüzde 40’lık paya ulaşırken, 600 bin ila 900 bin TL arasında fiyatlara sahip C-SUV+high ise yüzde 60’lık paya sahip. Türkiye’de satışa sunulan yeni Qashqai, üst segmentte liderlik hedefliyor.

ÇOK değil 3 yıl önceye kadar Türkiye’de otomotiv pazarında hep ilk 10 marka arasında yer alan Nissan, 2019 yılından itibaren çok ciddi bir kan kaybı yaşayarak önce 13’üncü, 2020 yılında ise 17’nci sıraya kadar geriledi. 2021 yılına gelindiğinde otomobil satışlarında 17’inci sıradaki yerini koruyan Nissan, toplam satışlarda ise 16’ncı sırada yer aldı. Kuşkusuz son dönemde yaşanan bu kaybın başlıca sebepleri olarak son 2 yıldır yaşanan tedarik problemleri ve C-SUV pazarında hızla artan rekabet gösterilebilir. Ama bence asıl sebep Türkiye’de düşen alım gücüne bağlı C-SUV sınıfında artık daha ekonomik modellerin tercih edilmesi.

C-SUV’DA ALT VE ÜSTÜ

Çünkü çok değil 4-5 yıl önce Türkiye’nin SUV-CUV pazarında en çok satan modellerinden biri olan Qasqhqai, 2021 yılında 7’inci sıraya kadar geriledi. İlk sıraları ise daha ekonomik modeller aldı. Aslında bakılırsa C-SUV sınıfı Avrupa’daki gibi düşük (low) ve yüksek (high) olarak ikiye ayrıldı. Ortalama 300 bin ila 500 bin TL arasında fiyatlara sahip C-SUV+low segmenti son yıllarda yüzde 40’lık paya ulaşırken, 600 bin ila 900 bin TL arasında fiyatlara sahip C-SUV+high ise yüzde 60’lık paya sahip. Türkiye’de satışa sunulan yeni Qashqai’nin Alaçatı’da gerçekleşen lansmanında konuştuğumuz Nissan Türkiye ve Kuzey Afrika Genel Müdürü Emre Doğueri de C-SUV pazarına bu perspektiften bakmak gerektiğini belirterek, “Biz yeni Qashqai ile yüzde 60’lık pazar payına sahip C-SUV+high segmentinde lider olmayı hedefliyoruz” dedi.

12 BİN ADET QASHQAI

2021 yılında elde ettikleri yüzde 1.9’luk pazar payını bu yıl yüzde 2.5’a çıkarmak istediklerini söyleyen Doğueri şöyle konuştu: “2022 yılında toplam pazar için belirsizlik devam ediyor. Bir taraftan çip krizinin etkileri, diğer taraftan devam eden pandemi süreci. Biz şu an için 700 bin adetlik bir pazar öngörüyoruz ama bu inebilir de çıkabilir de. Ama şu an için 700 bin adetlik pazara göre yüzde 2.5’luk pazar payı hedefi yaklaşık 17 bin 500 adetlik satış demek. Bunun 12 bin adedini yeni Qashqai ile geri kalanını da Juke ve Micra ile elde etmeyi düşünüyoruz. Yeni X-Trail’in eylül ayında gelmesiyle gücümüz artacak. Daha çok araç bulursak, daha çok satabiliriz.”

NEREDEYSE 2 AY HİÇ QASHQAI SATAMADIK

10 yıldan uzun süredir Türkiye’nin gözdesi olan Qashqai modelinin 3’üncü neslini normal şartlarda Kasım 2021’de Türkiye’de satışa sunacaklarını hatırlatan Emre Doğueri, “Tedarik problemleri nedeniyle ne yazık ki ocak ayına kaldı. Sırf bu yüzden son 2 ayda neredeyse hiç araç satamadık. Ama yeni nesil Qashqai fark yaratan özellikleriyle segmentinde çıtayı kısa sürede yine yukarı taşıyacak. Yani Crossover tutkunlarının beklediğine değecek” dedi.

626 BİN TL’DEN BAŞLAYIP 842 BİN TL’YE ULAŞIYOR

CROSSOVER sınıfının öncüsü olan ve bugüne kadar dünyada 5 milyon, Türkiye’de 155 binden fazla satış adedine ulaşan Nissan Qashqai’nin üçüncü nesli, segmentini yeniden tanımlayacak özellikleriyle Türkiye’de satışa sunuldu. Alaçatı’da test ettiğim yeni Qashqai, 4 farklı donanım paketi (Tekna, Design Pack, Skypack, Platinum Premium) ve 4x4 çekiş sistemi seçeneği ile 626 bin TL ile 842 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunuldu. Yeni aracın özellikle üst donanım yani 800 bin TL bandındaki versiyonlarının daha çok satılması öngörülüyor.

HİBRİTTE 4X4 KEYFİ
Açıkçası teknolojisi, tasarımı ve malzeme kalitesi ile daha fazla premium ruhunu yansıtan Qashqai’nin yeni nesil tasarım felsefesi ise V şeklindeki yeni ön ızgarası, yeni LED farları ve modelde ilk kez sunulan siyah/gri tavan tasarımıyla göze çarpıyor. NASA teknolojisi ile geliştirilen Nappa deri koltuklar ve iç dizaynın geliştirilmiş teknolojisi ile dikkat çeken Qashqai, Türkiye pazarında C-SUV modeller arasında hafif hibrit teknolojisine sahip de tek model. Yeni modelde 1.3 litre benzinli, hafif hibrit (mild hybrid) motor teknolojisi, 4x4 çekiş sistemi ve shift-by-wire özelliği içeren geliştirilmiş XTRONIC CVT şanzımanı yer alıyor.

NISSAN SON 15 YILDA SUV'A İMZASINI ATTI

TÜRKİYE’de her ne kadar satışları 3 yıldır düşse de, Nissan Qashqai, Juke ve X-Trail modelleriyle SUV pazarında 2007-2021 yılları arasında lider durumda. Nissan son 15 yılda 208 bin 552 adetle SUV satışlarında lider olurken, Qashqai ise 15 yılda 155 bin 612 adetle B-C-D SUV satışlarında ilk sırada yer alıyor. Qashqai, C-SUV satışlarında ise son yıllarda gerilese de 15 yıllık performansıyla ilk sırada yer alıyor.