Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Passat ve Jetta olsa 2023’te liderdik!

 VW, 2023’te etkili modellerinin yokluğuna rağmen yerli üreticilerin ardından 3. oldu

2024 yılında 4’ü elektrikli toplam 8 yeni otomobille atağa kalkmaya hazırlanan Volkswagen, rekor yılı olan 2023’te en çok sattığı Passat ve Jetta olmamasına rağmen yerli üreticilerin ardından 3.oldu. VW Binek Genel Müdürü Gino Bottaro, “Toplam satışlardan yüzde 7.5 pay olan bu 2 model olsaydı, lider bile olabilirdik” yorumunu yaptı.

VOLKSWAGEN, rekor yılı olan 2023’te Türkiye’de en çok satan modelleri Passat ve Jetta’nın yokluğuna rağmen otomobil satışlarını yüzde 43 artırarak 71 bin adedin üstüne çıkarttı. Bu sonuçla yerli üretime sahip Fiat ve Renault’un ardından 3. sırada yer almayı başaran Volkswagen, daralması öngörülen 2024’te ise 8 yeni modelle atağa kalkarak 2023 performansını tekrar etmeyi hedefliyor.

Yeni Tiguan ve Passat’ın Nice’de gerçekleşen uluslararası lansmanında görüştüğümüz Volkswagen Binek Genel Müdürü Gino Bottaro, üretimi sona eren Passat Sedan ve Jetta’nın Türkiye’de otomobil satışlarında yüzde 7.5’luk pazar payına sahip olduğunu hatırlatarak, “Eğer 2023 yılında elimizde Passat ve Jetta da olsaydı toplam satışlarımız çok daha fazla olurdu. Lider bile olabilirdik. 2024’te ise 4’ü elektrikli 8 yeni modelle bu iki modelin boşluğunu dolduracağız” diye konuştu.

         NEREDEYSE HER AYA BİR MODEL

2024 yılında model atağına bu ay makyajlanan T-Cross ile başladıklarını söyleyen Bottaro gelecek yeni modelleri şöyle sıraladı;

  • Mart ayında yeni Tiguan ve Passat (Variant) gelecek.
  • Mayıs ayında ilk elektrikli modellerimiz ID.4 ve ID.5’i satışa sunacağız.
  • Temmuz ayında makyajlanan yeni Golf’u getireceğiz.
  • Passat Sedan’ın yerini almasını beklediğimiz elektrikli ID.7’i eylül başında satışa sunacağız.
  • Bu yılın son modeli ise kasımda gelecek elektrikli ID.3 olacak.”

ID.2 İLE HEDEF 20 BİN ELEKTRİKLİ

8 yeni modelle daralması öngörülen pazarda satışlarını korumayı amaçladıklarını kaydeden Bottaro, uzun süredir merakla beklenen elektrikli modellerini de satışa sunmaya hazır olduklarını belirtti. Hem Türkiye’de altyapı yatırımları yaparak hem de elektrikli modellerini düşük ÖTV diliminde yer alacak motor seçenekleri ekleyerek bu sürece hazırlandıklarını aktaran Bottaro, “Bu yıl sırayla etkili elektrikli modellerimizi pazara sunacağız. Hedefimiz bu yıl 7 bin adedin üzerinde elektrikli otomobil satmak. Ama asıl elektrikli çıkışını 2025 yılında yapacağız. Özellikle küçük sınıfta yer alan ID. 2 ve ID. 2X modellerimizin etkisiyle 2025’te 20 bin adedin üzerinde satış yapmayı hedefliyoruz.

D-Charge ile 49 şehirde 580 şarj cihazı olacak

 

2024'te Volkswagen, Cupra ve Skoda markalarıyla elektrikli otomobil atağına kalkmaya hazırlanan Doğuş Otomotiv, 2023’te yeni markası D-Charge ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) şarj istasyonu lisansı aldı. 2024 yılının ilk çeyreğinden itibaren tüm Türkiye'de yer almayı hedefleyen D-Charge'ın önceliği grup markalarının yetkili satıcı ve yetkili servisleri ile gruba bağlı iştiraklerin ihtiyaç duyduğu noktalar. D-Charge şirketinin sorumluluğu verilen VW Binek Genel Müdürü Gino Bottaro, Avrupa’da 4 araca bir şarj soketi düştüğünü, bu sayının Türkiye’de ise 11 araca çıktığını belirtiyor. Bottaro, “Hedefimiz kısa sürede 7 araca bir şarj soketine ulaşmak. Bunun için herkes elinden geleni yapıyor” dedi.

MAYIS AYINDA HAZIR OLACAK

Elektrikli modellerini satışa sundukları mayıs ayından itibaren 49 şehirde, toplam 150 noktada şarj noktasına sahip olacaklarını kaydeden Bottaro şunları söyledi: “Bunlardan 400’u AC, 180’ise DC (hızlı) olacak. Yani 2024’te tüm Türkiye genelindeki Doğuş Grubu’na bağlı yetkili satıcılarda, noktalarda hatta AVM veya restoranlarda 580 şarj noktası olacak. Elektrikli otomobil alanlar 49 şehirde rahatlıkla gönül rahatlığıyla bu noktalardan şarj edebilecek. Doğuş markaları dışındaki elektrikli otomobiller de bu noktalardan faydalanacak. 2025 yılında şarj noktası sayısı hızla artacak.”

Yeni Tiguan’ın fiyatı %5 pahalı olacak

 

VOLKSWAGEN’in dünyada en çok satan modeli olan C-SUV sınıfındaki Tiguan’ın üçüncü nesli, artık daha premium ve teknolojik. 48 Voltluk hafif hibrit sistemin entegre edildiği turbo beslemeli benzinli motor (eTSI), IQ. LIGHT HD matrix farlar, sınıfında ilk kez sunulan çift valfli adaptif süspansiyon sistemi DCC Pro, dijital kokpit, masaj özellikli ergoActive koltuklar yeni Tiguan’ın öne çıkan özellikleri arasında. Mart ayında Türkiye’de mevcut Tiguan’a göre yüzde 5 ila 10 arasında daha yüksek fiyatla satışa sunulacak yeni Tiguan’dan bu yıl minimum 12 bin adet satılması hedefleniyor. VW Binek Genel Müdürü Gino Bottaro, “Alabilirsek bu rakamı 15 bin adede çıkartmayı hedefliyoruz” dedi. Yeni Tiguan, 1.5 eTSI 130 beygir DSG, 1.5 eTSI 150 beygir DSG hafif hibrit turbo benzinli ve 2.0 TDI 193 beygir 4M DSG turbo dizel motor seçenekleriyle gelecek.

 Variant ismi gitti yeni Passat premium oldu

 

VW’nin tüm dünyada en çok satan modellerinden biri olan ve Türkiye’de de büyük talep gören Passat Sedan üretiminin bitmesi sonucu dokuzuncu nesli yola Passat Variant ile devam ediyor. Ama Sedan olmadığı için Variant ismi de ortadan kalkarak yerini sadece Passat’a bırakmış. Teknoloji, kalite ve tasarım açısından tamamen yeni bir seviyeye çıkarak daha premium bir model haline gelen yeni Passat, 14 cm uzayarak şimdiye kadarki en uzun Passat olarak karşımıza çıkıyor. Mart ayında Türkiye’de satışa sunulacak yeni Passat mevcut modelden yüzde 15-20 daha pahalı olacak. Sebebi büyümesi ve daha premium olması. İlk kez 150 beygir güç üreten 1.5 eTSI 48 V hafif hibrit seçeneğiyle sunulacak yeni Passat’ta ayrıca 2.0 lt hacminde 195 kW (265 beygir) turbo benzinli ve 142 kW (193 beygir) gücünde iki turbo beslemeli motor seçeneği daha sunuluyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi