Antalya Altın Portakal Film Festivali 60 yaşında!

Bu yıl ülkemizde ilk kez gösterilecek filmlerin yer alacağı Ulusal ve Uluslararası Yarışmaları ile özel gösterimlerden oluşacak AFF, 10. yılını kutlayan Antalya Film Forum ile sektörü desteklemeyi de sürdürecek. Altın Portakal Sinema Okulu ise geleceğin sinemacılarına sektörün önemli isimleriyle tanışma fırsatı sunduğu kadar onlara ilham vermeye de devam ediyor.

Ülkemizin en uzun soluklu ve sinemamızın en önemli film festivallerinin başında gelen Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında 60. yılını kutlayacak. Antalya  Festivali’nden günümüzdeki Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne uzanan bu önemli etkinlik, yarım yüzyılı aşan süresiyle ülkemizin ilk film festivali olma özelliğine de sahip.

Bu yıl ülkemizde ilk kez gösterilecek filmlerin yer alacağı Ulusal ve Uluslararası Yarışmaları ile özel gösterimlerden oluşacak AFF, 10. yılını kutlayan Antalya Film Forum ile sektörü desteklemeyi de sürdürecek. Altın Portakal Sinema Okulu ise geleceğin sinemacılarına sektörün önemli isimleriyle tanışma fırsatı sunduğu kadar onlara ilham vermeye de devam ediyor.

ULUSAL YARIŞMA JÜRİ BAŞKANI DEMET AKBAĞ

Festivalin en önemli bölümünü oluşturan ve bir süre askıya alınan Ulusal Yarışma, Muhittin Böcek’in Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı olması sonrasında, festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu’nun da katkılarıyla yeniden bağımsız ve önemli bir bölüm oldu. Ulusal sinemamızın en önemli Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasına, bu yıl tiyatro sahnelerinin tozunu yutarak başladığı oyunculuk kariyerini, sinema ve televizyonda da sürdüren ve beyazperdenin unutulmaz karakterlerini seyirciyle buluşturan; ayrıca televizyon ekranlarının en sevilen dizilerinde de izlenen usta oyuncu Demet Akbağ başkanlık edecek.

Akbağ, 1994 yılında “Davacı” ile başladığı sinema kariyerinde, aynı yıl rol aldığı “Tersine Dünya” filminde sergilediği performans ile Antalya Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görülmüş ve ilk Altın Portakal’ını almıştı.

Demet Akbağ’ın yaşamındaki dönüm noktalarından biriyse, 1995 yılında BKM’nin temellerinin atılması oldu. Akbağ, hem “Otogargara” hem de televizyon tarihine adını altın harflerle yazdırdığı “Bir Demet Tiyatro” ile seyircilerin gönlünde taht kurdu.

Akbağ, 2001 yılında “Vizontele” filminde canlandırdığı Siti Ana karakteri ile Antalya Altın Portakal Film Festivali “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”nü alarak ikinci Altın Portakal’ına kavuştu. Akbağ, 2014 yılında rol aldığı Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği ve 67. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanan “Kış Uykusu” filmiyle uluslararası arenada da tanındı.

60. FESTİVALİN  ANLAMI FARKLI

Diğer yandan festivalin bu sene farklı bir önemi var. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yaşının kutlandığı bu anlamlı yılda festivalin 60. kez sinemaseverlerle buluşmasından dolayı büyük onur duyduklarını belirterek: Bu yıl bir asrı geride bırakan Türkiye Cumhuriyeti’mizin en köklü festivali olan Antalya Altın Portakal Film Festivalimiz 60. yılını kutluyor. Cumhuriyetimizin izinde devam ettirdiğimiz festivalimiz için çalışmalara başladık. Göreve geldiğimiz ilk yıl evine geri dönen Ulusal Yarışma bölümlerinde yine yılın en yeni filmleri izleyiciyle buluşacak. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’na bu yıl çok değerli bir sanatçı; tiyatro, sinema ve televizyonun en üretken isimlerinden usta oyuncu Demet Akbağ başkanlık edecek. Festivalimiz kapsamında sinema sektörü bu yıl toplam 1.945.000 TL ödül ile desteklenecek. Ekim ayında sinemanın kalbi yine Antalya’da atacak, dedi.

ALTIN PORTAKALLAR SAHİPLERİNİ BEKLİYOR

Sahiplerini bekleyen Altın Portakalların dağıtılacağı 60. Festivalde, Ulusal Uzun Metraj, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışmaları ve Uluslararası Yarışma bölümlerinde toplam 1 milyon 275 bin TL değerinde ödül dağıtılacak. Ayrıca Antalya Film Forum 10. yaşında beş ayrı platformda toplam 550 bin TL değerinde ödül verecek. Sinemanın en büyük beslenme kaynaklarından birisi olan Edebiyat sanatıyla olan iş birliği bu yıl da devam edecek ve Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ikinci yılında 120 bin TL değerinde ödül verecek; bu bağlamda da gerek edebiyat gerekse de sinema dünyasına bu yarışma desteğini sürdürecek.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlığını yaptığı 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin idari direktörlüğünü Av. Cansel Tuncer, yönetmenliğini Dr. Ahmet Boyacıoğlu üstlenirken, sanat yönetmenliğini Başak Emre, Antalya Film Forum direktörlüğünü ise Armağan Lale ve Pınar Evrenosoğlu yürütecek.

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin 7-14 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini yeniden belirtip, yazımızı sonlandırmadan önce okuyucularımıza ödül kategorilerini de anımsatalım. İyi seyirler.

FESTİVALİN BÖLÜMLERİ

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması: En İyi Film Ödülü, Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü, En İyi Yönetmen Ödülü, Cahide Sonku Ödülü, En İyi Senaryo Ödülü, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü, En İyi Müzik Ödülü, En İyi Kurgu Ödülü, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü, Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü.

Ulusal Belgesel Film Yarışması: En İyi Belgesel Film Ödülü, Belgesel Film Jüri Özel Ödülü,

Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması: En İyi Kısa Film Ödülü 30.000 TL, Kısa Film Jüri Özel Ödülü.          

Uluslararası Yarışma: En İyi Film Ödülü,, En İyi Yönetmen Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü.

Antalya Film Forum: Uzun Metraj Pitching Ödülü, Uzun Metraj Kurmaca Work-in-Progress Ödülü,  Uzun Metraj Kurmaca Work-in-Progress Jüri Özel Ödül, Belgesel Film Work-in-Progress Ödülü, Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Ödülü. Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması: En İyi Senaryo Ödülü, Jüri Özel Ödülü

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi