Memetcan Demiray

Memetcan Demiray

Çare: 'Geleceğe Dönüş'!

Bir zamanların 'parlak siyasetçi'si Mustafa Sarıgül, çektiği birbirinden 'kitsch' videolarla TikTok fenomenine dönüşüyor. Youtube'un yeni gözdesi Cem Uzan, ilk seçimde cumhurbaşkanı olacağını iddia ediyor! Ve Twitter, mafya liderlerinden, "Susurluk kahramanları"ndan geçilmiyor. 90'larda sosyal medya olsa neler yaşanırdı? Türkiye bu fantastik soruya adeta canlı yayında cevap veriyor!

Harold Ramis'in 1993 yapımı filmi "Groundhog Day / Bugün Aslında Dündü"de hava durumu sunucusu Phil'in yaşadığı kabusa tanıklık ederiz. Baharın gelişini haber yapmak için bir kasabaya giden Phil, kar yağışı sonucu orada mahsur kalır ve her sabah aynı güne uyanmaya başlar! Öyle ki kahvaltıda duyacağı ilk cümleden yolda karşılaşacağı kişilere kadar her gün her şey aynıdır. Takvim, 2 Şubat'ta takılı kalmıştır!
Ama Phil, bu büyük çaresizliği avantaja çevirmesini bilir. Zira ister rezalet çıkarsın, ister suç işlesin ve hatta canını tehlikeye atsın, ertesi sabah hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam edeceğini öğrenmiştir! Filmin bundan sonrası Hollywood tadında bir "kader" sorgulamasına dönüşürken kahramanımız, olayların akışını dilediği gibi şekillendirmek için sonsuz sayıda 2 Şubat'a sahiptir!

CEM UZAN'LA 3 YILDA AVRUPA'YA!..


Oysa biz her sabah yeniden 90'lara uyanan Türkiye sakinleri, maalesef Phil kadar şanslı değildik. Nasıl olalım ki? Hâlâ güne "Susurluk kahramanları" ve mafya liderlerinin "sarsıcı" açıklamalarıyla başlıyorduk ama o sırada takvim değişiyor ve tam 30 yıl sonrasını gösteriyordu! Sonuç?.. "Her şey vatan için"di ve bu devlet uğruna "tweet atan" da "tweet yiyen" de çok şerefliydi!
Hem zaten muhalefet de artık seçim meydanları yerine bize Youtube'dan seslenmekteydi. Ve canlı yayınların aranan yüzü, Paris'ten bizlere ulaşan Cem Uzan'ın ta kendisiydi! "128 milyar dolar" skandalını ortaya çıkarmakla övünen Uzan, çakmak çakmak gözleri ve her zamanki sert üslubuyla konuk olduğu gazeteciye binlerce izleyici kazandırıyordu. Dahası, hukuki engeller kalkarsa 2023 seçimlerinde Genç Parti'nin cumhurbaşkanı adayı olacağını duyuruyordu!  Üstelik bu kez "Mazot 1 lira olacak"tan çok daha büyük bir hayali vardı: Ne mutlu bize... 4G hızında döner-ayran ikramı olmasa da Türkiye'yi üç yıl içinde Avrupa Birliği'ne sokma vaadi bedavaydı!    

GOLF SAHASINDA TARIM DEVRİMİ!..

Fakat acele etmeyelim; Cem Uzan'ın "Batılılaşma" hamlesinden önce henüz Mustafa Sarıgül'ün yapacağı bazı devrimler vardı! "Tarıma verdiği önemi" golf sahasının önünde (!) çektiği videoyla duyuran Sarıgül, sonra bir serada, kendi halinde çalışan köylülere Hollanda'yı geçmemiz gerektiğini anlatıyordu. "Sosyal demokratlar"ın 90'lardaki "parlayan yıldızı" Sarıgül, şimdi 67 bin takipçiyle fenomen bir Tiktok'çuydu!
Kâh bir spor salonunda "Kendimi 18 hissediyorum!" diye çılgınca sevinirken görüyorduk onu, kâh bir klinikte antikor testi yaptırırken... Her şey çağa uygun ve "online"dı!..  Ama Sarıgül'ü asıl gündeme getiren, birbirinden ilginç otomobil videoları olacaktı! Arka koltukta oturup teypte çalan türküye bir türlü ayak uyduramayan Mustafa Sarıgül, artık sosyal medyada en çok "paylaşılanlar" arasındaydı! 

'TİKTOK'TA DEĞİŞİM PARTİSİ'...

O kadar ki finalde elini aracın camından dışarı uzatıyor, aldığı havayı ovuşturuyor ve otomobilin kapısına tokat atıyordu! İyi de bunu neden yapmıştı? Sanal âlem günlerce bu soruya yanıt arayacaktı!
Fakat kadınlara destek için çektiği videonun kamera arkası görüntüleri ortaya çıkınca işler biraz karışacaktı. Her daim blucini ve güler yüzüyle "Z kuşağı"na seslenen Sarıgül, bu kez kadınlara sert talimatlar verirken yakalanmıştı! Ne yani?.. "Ayırmayız sağı solu!" diye yola çıkan ve "tüm halkı kucaklamak" isteyen Sarıgül de diğer politikacılardan farksız mıydı? Nasıl olur?! Ülkemizin birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğu bu zamanlarda "çare", TDP'nin "kalp emoji"li logosundaydı!

SIRADA ÇİLLER, ERBİL VE "@"  VAR!


İşte "90'lara dönmeyelim!" diye çıktığımız "ileri demokrasi", "adalet" ve "kalkınma" yolunda geldiğimiz nokta tam da Phil'in yaşadıklarını anımsatıyor. Şimdilerde bir yandan döviz kurları almış başını gidiyor, diğer yandan Tansu Çiller'in Tayyip Erdoğan kabinesine Dışişleri Bakanı olarak gireceği söyleniyor! Bu sırada Mehmet Ali Erbil ekranlara dönmeye hazırlanıyor! "İbo Show" ile nostalji rüzgârları estiren İbrahim Tatlıses, 11 yıl aradan sonra stüdyoya girip "Gelmesin" adlı yeni şarkısını yayınlıyor! Ve Muharrem İnce'nin "Memleket Hareketi", partinin sembolü olarak nazar boncuğu içinde bir "@" işareti seçerek yapay zekâ -kripto paralar yüzyılından "e-mail" çağına selam gönderiyor!


Phil, 2 Şubat'tan kurtulmayı hatalarından ders alarak ve önce kendini düzelterek başarmıştı. Bizim 90'lar pek biteceğe benzemiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Memetcan Demiray Arşivi