“JURASSİC PARK: HAKİMİYET” ! NEREDE KALMIŞTIK?

Sinema tarihinde seyircinin sevdiği benzer ana akım örneği filmler gibi, Jurassic Park’ın da devam filmleri geldi. Tabi bu arada köprülerin altından çok sular aktı ve korkulan canavar dinozorların yavruları, son versiyon Jurassic Park: Hakimiyet” de, Amerikanoğlu tarafından elle beslenmeye başladı.

TEMA PARKLA TARİH ÖNCESİNİ CANLANDIRMA

Pragmatik bir Paleontolog (Fosilbilim) olan John Hammond’un (Richard Attenborough) bir adada, Isla Nublar’da bir tema parkı olarak açtığı ve dünyanın insanlardan önceki konukları olan dinozorları klonladığı Orta Amerika’daki “Jurassic Park”, insanlığın can sıkıntısına ve doymak bilmez tatminsizliğine sanal bir boyut açarak, 1993 yılında görüntülerle hayal etmenin büyücülerinden usta yönetmen Steven Spielberg tarafından film olarak çekildi.

Sinema tarihinde seyircinin sevdiği benzer ana akım örneği filmler gibi, Jurassic Park’ın da devam filmleri geldi. Tabi bu arada köprülerin altından çok sular aktı ve korkulan canavar dinozorların yavruları, son versiyon “Jurassic Park: Hakimiyet” de, halkın arasına karışan dinozorlar “Amerikanoğlu” tarafından elle beslenmeye başladı.

VAHŞİ KAPİTALİZMİN SİRKİ

Vahşi kapitalizm dünyayı ele geçirdiğinden bu yana yalın gerçekliğin doğum ve ölüm olduğu yeniden hatırlanmaya başlandı. Çünkü aradaki bakiye, “Jurassic Park: Hakimiyet” filmindeki “Biosyn Genetics” şirketinin hırsı dizginlenemez CEO’su Lewis Dodgson (Campbell Scott) gibileri tarafından, insanların oyun objesi oldukları bir sirke çevrildi.

Jurassic Park bir proje olarak doğduğu ilk andan beri sinema tutkunlarının ilgisini çekti ve devam filmleri çekildi. 1997 yılında çekilen ikinci film “Kayıp Dünya: Jurassic Park” (The Lost World: Jurassic Park) insanoğlunun fosillerini keşfettiğinden beri ilgi merkezi olan dinozorları, sosyal yaşama adapte etme hamlesi olarak öyküsünü kurmuştu.

Bir araştırma ekibi, orijinal Jurassic Park’dan 87 mil uzaklıkta bir adada “Site B”de, özgürce yaşayan dinozorları fotoğraflamak için gönderilir. Şüphesiz yaşamın diyalektiği ve sinemanın dramaturjisi gereği, özgür dinozorlar hakkında masum amaçları olmayan “kötüler” de dinozorlarla ilgilenmektedir. Genetik (yaşam) mühendisliği şirketi “InGen” tarafından aynı adaya daha büyük bir ekip gönderilir. Bu ekibin amacı ise bazı dinozorları uyuşturduktan sonra San Diego’da Jurassic Park adıyla kurulacak bir bölgeye götürmektir.

 SON HALKAYA İLK HALKANIN DESTEĞİ !

“Jurassic Park: Hakimiyet”, dizinin son örneği. Filmin başarısında ilk film “Jurassic Park”da yer alan ve araştırmacı karakterleri canlandıran Paleontolist Dr.Alan Grant (Sam Neill) ve asistanı Ellie Sattler (Laura Dern) ve kaotisyen Dr. Ian Malcolm (Jef Goldsmith) gibi karakterlerin ve onların yaş almış görüntülüleriyle son filmde yer almaları önemli bir etki sağlıyor.

Diğer yandan tıpkı Alan Grant ve Ellie Sattler’ın gençlik enerjileriyle yer aldıkları bu sciencefiction kurmacanın çağdaş versiyonundaki karşılıklarını ise, Chris Pratt ( Owen Grady) ve Bryce Dallas Howard (Claire Dearing) gibi karakterler devralmış. Ayrıca ilk filmin zeki bilim kadını ve John Hammond’un ikiz torunu Lex Murphy’nin (Ariana Richards) klonu Maisie Lockwood ( Isabella Sermon), filmin asal sürükleyici karakteri olarak öne çıkıyor.

“Jurassic Park: Hakimiyet”, Imax (yüksek çözünürlük ve netliğe sahip 70 mm film formatı) çekilmiş bir film olarak ele aldığı dünyanın etkisini, Imax sinema salonlarında görkemli bir seyirliğe dönüştürüyor. Tarih öncesi canlıların en ünlüsü dinozorlara yoğunlaşan bu tematik park filminin, sinematografik bağlamda başlangıcından son versiyonuna kadar etkisini sürdürmesinde aksiyonun ve onun etkisini artırmada özel efektlerin, filmin ihtiyaç duyduğu atmosferin yaratılmasında güçlü sinematografinin önemli rolü olduğunu belirtelim. ASC (American Society of Cinematographers) üyesi görüntü yönetmeni John Scwartzman’ın görüntülerinin, yönetmen Colin Trevorrow’un dünyasını kurmasında önemli bir payının da bulunduğu ekleyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi