“Tek amacımız imkânlarımız doğrultusunda kaliteli müzik yapabilmek”

Alternatif-indie sularında emin adımlarla ilerleyen İzmitli grup Böyleyken Böyle, son teklileri “Sabahın Dört Buçuğunda”yı Garaj Müzik etiketiyle yayınladı. Kendi şarkılarını dinleyiciye sundukları günden bu yana özellikle ‘ince meseleleri’ kişisellikten çıkarıp “herkesin duygusu” haline getirmeyi başarıyla kotaran topluluk bu kez de kırıklarla dolu hayalleri, gönül işlerinin su götürmez bunalımlarını hafiften eskiye kayan sound’uyla birleştirerek anlatıyor. Vokalde Mustafa Kır, bas gitarda Talha Tuğlacılar, davulda Kaan Sarıcı, keyboardda Muharrem Salcı ve Can Doe’den oluşan grupla konuştuk.

Son zamanlarda çok denk gelmeye başladı. İzmit’te özellikle sizin jenerasyonda sağlam bir rock tayfası var galiba. Öyle mi ortam?

Evet, aşırı büyük bir kitle olmasa da yine de iyi bir dinleyici kitlesi var.

Neler yapıyorsunuz müzik haricinde?

Şu an tamamen müzik üretimine yoğunlaştık diyebiliriz. Bunun dışında üniversite öğrencisiyiz ve öğrenciliğimiz devam ediyor.

Nasıl bir araya geldiniz?

Ben Mustafa, grubun vokali, aynı zamanda söz yazarı ve bestecisiyim. Bu soruyu özel olarak ben yanıtlamak istiyorum. Öncesinde hepimizin bireysel müzik hayatları vardı. Hep bir şeyler denedik, yanıldık, öğrendik ve çok çalıştık. Ben lise zamanlarımdan beri şiir yazmaya çalışıyorum, bunun üzerine çok emek verdim. Şu anki prodüktörümüz Can Doe ile İzmir’e tatil amaçlı gittiğimde, ortak bir tanıdık vasıtasıyla rastgele tanışmıştık. Sonrasında gitaristimiz Muharrem ile tanışınca müzikte tahmin edemeyeceğimiz bir uyum yakaladık. İlk yazdığım sözleri göstermemle beraber bir anda bir kıvılcım çıktı ortaya. Hepimizin ortak amacının sıfırdan üretme isteği olduğunu anladık. O zamandan beri beraber üretiyoruz, kaydediyoruz. Kısaca 2020 “Böyleyken Böyle”nin doğuşu diyebiliriz.

2020 yılında şarkılarınızı yayınlamaya başlamışsınız. Tökezleme, düşme, kalkma mutlaka olmuştur ama kişisel olarak hem teknik hem de sözlerle değerlendirdiğimde “Niye Benle Savaştın?”ı ayrı bir yere koyabilirim sanırım. Bir eşik olmuş sanki. Sonrasında gelen şarkılarınız vokalden altyapıya kadar yine türler arasında bir gezinme olsa da (Kırmızı Vosvos gibi) rayına oturmuş bana göre. Daha rahatsınız çalarken, söylerken. Sizin için de var mı öyle bir eşik?

Aslında şöyle; 2021’in Haziran ayında “Kırmızı Vosvos”un tüm kayıtlarını bitirdik ve yayımlamak için sabırsızlanıyorduk. Sonrasında ülkemizde Ege ve Akdeniz civarlarında çok sayıda yangın felaketi yaşanınca “Kırmızı Vosvos”un sözlerinde Aydın ve Muğla yer aldığı için parçayı bekletmeye karar verdik. Bu da bizi farklı fikirlere yönlendirdi. Daha fazla üretip biriktirip sonra yayımlama fikri doğdu ve çok yoğun bir şekilde çalışmaya başladık. İşte o karardan sonra ilk çıkan proje “Niye Benle Savaştın” oldu. Bizim için de “N.B.S” bir eşik diyebiliriz.

Yeni şarkınız “Sabahın Dört Buçuğunda” için rahatlıkla “bir Böyleyken Böyle şarkısı” yorumunu yapabilirim. Size aşina olan dinleyicileriniz de rahatlıkla bunu söyleyebilir diye düşünüyorum. Bu iyi bir şey bence çünkü yukarıda bahsettiğim “rayına oturma” mevzusunda işler fena değil demek ki… Siz ne söylemek istersiniz?

“Böyleyken Böyle”nin teması, duygusallık ve groove‘un baskın olması diyebiliriz. Gerek sözlerde gerek sound’da gerek sololarda... “Sabahın Dört Buçuğunda”da bunu güzel yansıtabildik. Her şey giderek rayına oturuyor. Bir yıl içinde çok güzel yol kat ettik ve bundan sonrasının da bu şekilde ilerlemesini sağlamak için çok çalışıyoruz.

Yaptığınız müzik, sözlere çok yakışan Mustafa’nın vokal desteğiyle “duygusallığı” karşı tarafa çok net aktarıyor. Ancak burada bir “piyasaya düşme” ihtimali ortaya çıkabilir. Bu durumla ilgili bir çekinceniz oldu mu?

Teşekkür ederiz. Bu konuda şöyle bir yorum yapabiliriz: Tek amacımız imkânlarımız doğrultusunda kaliteli müzik yapabilmek ve bunu günden güne iyileştirebilmek, dinleyicinin yaptığımız müzikte kendinden bir şeyler bulabilmesi ve karşı tarafa hissiyatı geçirebilmek. İçimizden gelen müziği yapıyoruz. Örneğin sound’larda veya herhangi aranjede başkasına demode gelebilecek bir fikir, bizi duyum ve hissiyat olarak tatmin ediyorsa çekinmeden onu kullanıyoruz.

Ajandanızda neler var? Şarkı, konser, vs. Bir yerlerde dinleme ihtimalimiz var mı sizi?

Şu an Ekim-Kasım gibi gelecek olan bir EP üzerine çalışıyoruz. Kayıt ve üretim süreci yoğun bir şekilde devam ediyor. Son bir yılda ve önümüzdeki süreçte tamamen üretime yoğunlaşmış durumdayız. Onun haricinde açık hava veya festivallerde konserlerimiz oluyor. Eylül ayı ile konser temposunu arttırmayı düşünüyoruz. Konser takvimlerimizi sosyal medya hesaplarımızda dinleyicilerimizle paylaşıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Burak Soyer Arşivi