Polis çalıntı malları hurdacıya mı satıyor: Ankara'da usulsüzlüğün görüntüleri ortaya çıktı

Polis çalıntı malları hurdacıya mı satıyor: Ankara'da usulsüzlüğün görüntüleri ortaya çıktı
Ankara Kuzeykent Şehit Behram Aktaşlı Polis Merkezi Amirliği’nde polis memurlarının çalıntı ve buluntu malları usulsüz şekilde hurdacılara sattığı iddia edildiEkin UluğCİMER’e de yansıyan iddiaları araştırmak üzere...
Ankara Kuzeykent Şehit Behram Aktaşlı Polis Merkezi Amirliği’nde polis memurlarının çalıntı ve buluntu malları usulsüz şekilde hurdacılara sattığı iddia edildi

Ekin Uluğ

CİMER’e de yansıyan iddiaları araştırmak üzere Altındağ İlçe Emniyeti’nin yürüttüğü soruşturmada usulsüzlük tespit edilmedi. Buna rağmen Savcılığın devreye girmesi Kaymakamlık tarafından engellendi. İzin mayıs sonuna kadar çıkmazsa dosya zaman aşımına uğrayacak. Dosyada yer alan güvenlik kamerası görüntülerinde makara halindeki kabloların hurdacıya ait bir kamyonete yüklendiği anlar var. Üstelik kamera bir süre sonra polisler tarafından kapatılıyor.

Olay 26.05.2022 tarihinde 74757 kodlu polis ekibinin Solfasol Mahallesi’nde sabaha karşı makara halinde elektrik kabloları bulmasıyla başladı. Kuzeykent Karakolu’na getirilen buluntu mallar iddiaya göre 5 gün sonra 31.05.2022 tarihinde B.A. isimli hurdacıya teslim edildi. Teslim sırasında Kuzeykent Karakolu’nda görevli Polis Memuru A.T. güvenlik kamerasını örtmeye çalıştı.

Görüntülerde güvenlik kamerası kapatılmadan önce kırmızı bir kamyonetin yaklaştığı ve o sırada makara kablolar ve raf olduğu tahmin edilen malzemelerin yerde durduğu görülürken kamera kapatılıp tekrar açıldıktan sonra kamyonetin uzaklaştığı ve malzemelerin yerinde olmadığı görülüyor.

Buluntu Mallar Polisin Kazanç Kapısı Mı?

CİMER’e yapılan şikayet üzerine Altındağ İlçe Emniyet Müdürlüğü’nce yürütülen soruşturma kapsamında 09.12.2022 tarihinde Hurdacı B.A.’nın ifadesi alındı. Buluntu kabloları para karşılığı aldığı iddia edilen, güvenlik kamerasında da olaya ilişkin net görüntüleri bulunan hurdacı, iddiaları reddettiği ifadesinde olayın gerçekleştiği dönemde Kuzeykent Karakolu’nda görev yapan Polis Memuru A.T.’yi kastederek “… abi aradı. Yardımcı olmak için gittim. Malzemeler satılsa para etmez. Yardım amaçlı geri dönüşüme götürmek üzere çıkan pislik içindeki inşaat malzemelerini tutanak karşılığı teslim aldım. Hiç kimseye para vermedim. Üç tane polis memuru yanlış malzemeleri almamam için başımdaydı.” dedi. Kamera görüntülerinde ise hurdacının ifadesinin aksine götürülen malzemelerin inşaat pisliği değil makaralar halinde kablo olduğu ve üç polis yerine tek bir polis olduğu görülüyor.

Güvenlik Kamerası Niçin Örtüldü?

Buluntu malların hurdacıya teslim edildiğine dair polisin düzenlediği tutanakta ‘Teslim Eden’ sıfatıyla Polis Memuru A.T.’nin imzası ve Kuzeykent Polis Merkezi Amiri H.İ.B.’nin  ‘Uygun Görülmüştür’ ibareli kaşesi ve ıslak imzası tespit edildi. Buna rağmen Altındağ İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden Emniyet Amiri G.K.’nın soruşturma raporunda ‘İdari işlem yapılması gereken suç fiili’ oluşmadığı ifade edildi. Raporda suç fiili oluşmadığı halde güvenlik kamerasının niçin örtülmeye çalışıldığına dair açıklamaya yer verilmemesi de dikkat çekiciydi.

 

Polis Karar Veremiyor: Su Baskını mı, İnşaat Pisliği mi, Buluntu Mal Mı?

Hurdacıya teslim edilen mallar ile ilgili soruşturma kapsamında ifadesi alınan ve teslim belgesinde imzası bulunan Kuzeykent Karakolu Amiri, hurdacıya teslim edilen malların karakolun yapımı sırasında çıkan inşaat pisliği olduğunu, 26.05.2022 tarihinde bulunan kabloların ise Altındağ Belediyesi’ne savcılık talimatıyla teslim edildiğini söyledi. Soruşturmayı yürüten G.K.’nın raporunda ise hurdacıya teslim edilen malların 15.04.2022 tarihinde Kuzeykent Karakolu’nda gerçekleşen su baskını sonucu ortaya çıkan atıklar olduğu belirtildi.

Polis Soruşturmayı Karartıyor Mu?

Olayın gerçekleştiği güne dair Kuzeykent Karakolu’nun ‘Görev Listesi’ de ortaya çıktı. Görev Listesi’nde buluntu malları hurdacıya teslim eden, teslim tutanağında imzası olan ve Hurdacı B.A.’nın ifadesinde de adı geçen Polis Memuru A.T.’nin o gün, 31.05.2022 günü ‘Görev İstirahatli’ olduğu tespit edildi. Soruşturmayı yürüten G.K. ise raporunda A.T.’nin olay günü görevli olduğunu iddia etti. Üzerinde mühür bulunan görev listesinde A.T. ‘Görev İstirahatli’ geçmesine rağmen raporda aksinin yazılmış olması, “Soruşturma örtbas edilmeye mi çalışılıyor” sorusunu gündeme getirdi. Ayrıca memurun izin gününde karakolda bulunup hurdacıya mal teslim etmesi de şüpheleri arttırıyor.

Kaymakamlık Bekletiyor, Zaman Aşımı Kapıda

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na intikal eden soruşturmada görüntüler bilirkişi tarafından incelendi. Bilirkişi raporunda karakolda güvenlik kamerasının karartıldığı ve bazı malların kırmızı kamyonete yüklendiği kayda geçti. Memur Suçları Soruşturma Bürosu’nda 42/198 dosya numarasıyla açılan soruşturmaya ise Altındağ İlçe Kaymakamı izin vermedi. Kaymakamlığın izin vermediği soruşturmaya itiraz 2023/2082 numarası ile 3. İdari Dava Dairesi’ne yapıldı. Kaymakam ile olayda adı geçen karakol amirinin şark hizmetinde birlikte görev yapmış olması da karartma iddialarını güçlendirdi. Soruşturma 31.05.2024 tarihine kadar neticelenmezse zaman aşımına uğrayacak.