Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Potada hayal kırıklıklarıyla dolu bir sezon

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nde 2022-2023 sezonunun heyecanı tüm hızıyla devam ediyor.

Şu ana kadar takımların birbirlerine mutlak bir üstünlük kuramadığı, dengeli bir organizasyon izliyoruz. Yıllardır ligimizin en etkili kadrosuna sahip takımı olan Anadolu Efes bile sürpriz mağlubiyetler alabiliyor.

Yazımın ilk bölümünde, ligde ve Avrupa’da elde ettikleri büyük başarılar ile Türk basketbolunda çok önemli bir yere sahip olan Beşiktaş ve Galatasaray’ın son durumunu değerlendirmek istiyorum.

Çok düşük bir bütçe ile sezona başlayan Beşiktaş Emlakjet, alınan kötü sonuçların ardından koç Ahmet Kandemir ile yolları ayırıp Polonyalı Igor Milicic ile anlaştı.

Şu anda puan cetvelinde bulundukları nokta “kabus” gibi! Küme düşme hattında yer alıyorlar. Beşiktaş gibi büyük bir camia açısından asla kabul edilebilir bir durum değil.

Hal böyle olunca, koç değişikliğinin de etkisiyle büyük bir transfer taarruzuna geçtiler. Sezon başı transfer edilen yabancı oyuncuların büyük bölümü ile yollar ayrıldı, yerlerine yenileri geldi. Egemen Güven ve Ömer Can İlyasoğlu gibi yerli takviyeler de yapıldı.

İlerleyen haftalarda, Beşiktaş Emlakjet puan cetvelinde üst sıralara tırmanacaktır. Aksi bir durum tam bir facia olur.

Arzuladığı basketbolu parkeye yansıtamayan ekiplerden biri de Galatasaray NEF. Tıpkı Beşiktaş gibi mütevazı bir bütçe ile sezona başladılar.

Oyun kuruculardan Dee Bost’un, Asvel’e, Yunus Emre Sonsırma’nın ise Bahçeşehir Koleji’ne transfer olmasından sonra kadroda önemli bir daralma oldu. Sezon sonuna doğru yaklaşırken, Dee Bost’un yerine alınan oyuncu takıma katkı verebilecek mi? Büyük bir soru işareti!

Sarı kırmızılılar, sezon sonu Play Off’lara kalmak için mücadele ediyor. Ancak, gösterdikleri performans gelecek adına umut vermiyor. Belki Play Off vizesi alabilirler ama daha üst seviyelere ulaşmak için kadroya ciddi takviyeler yapılması gerekiyor.

Üst üste iki kez Euroleague şampiyonu olarak göğsümüzü kabartan Anadolu Efes’in bu sezonki performansına geçecek olursak…

Geride bıraktığımız 2 sezonda rakiplere korku salan, taraflı-tarafsız herkesin takdirini toplayan Anadolu Efes’ten eser göremiyorum. Son derece iştahsız, uyumsuz ve zaferlere doymuş bir takım görüntüsü var.

Takımının ortaya koyduğu bu etkisiz performanstan Ergin hoca da memnun değil. Bu hoşnutsuzluk, molalardaki ve maç sonlarındaki yüz ifadelerinden net olarak anlaşılıyor.

Bu sezon, Basketbol Süper Ligi’nde Onvo Büyükçekmece, Türk Telekom gibi takımlara karşı sürpriz mağlubiyetler de aldı Anadolu Efes. Euroleague’de de işler yolunda gitmiyor. Bu durum bile Anadolu Efes ile ilgili kötü sinyaller almamıza yetiyor.

Skorer kısa Shane Larkin, yaşadığı sakatlıktan dolayı maç devamlılığını sağlayamadı. Eski formunu yakalamaya çalışıyor ama henüz istenen seviyede değil.

Sürekli dile getirdiğim iddiamı bir kez daha yineleyeyim. Kişisel düşünceme göre, gerek şut mekaniği gerekse devamlılık açısından Rodrigue Beaubois’in takıma katkısı Larkin’den daha fazladır.

Öte yandan, yaklaşık 1 ay once Beşiktaş’tan kiralanan pivot oyuncusu Furkan Haltalı ile ilgili birkaç cümle söylemek istiyorum.

Başarılı, çalışkan, beyefendi bir sporcu Furkan Haltalı. Alperen Şengün, Şehmus Hazer, Sadık Emir Kabaca, Ercan Osmani gibi isimlerle birlikte Beşiktaş’a gelerek kariyerlerinde yeni bir sayfa açtılar.

Ancak, Anadolu Efes gibi üst düzey hedefleri olan bir takıma transfer olmak için doğru bir zaman mı? Emin değilim!

Furkan’ın Beşiktaş forması altında oynadığı maçları takip ediyordum. Savunmada yetersiz, hücumda ise orta mesafe şutu olmayan, serbest atış yüzdesi düşük, üretkenlikten uzak bir görüntüye sahip.

Anadolu Efes’e transfer olduğunu duyunca çok şaşırdım. Bu transfer hangi kriterlere dayanarak gerçekleşmişti? Furkan çok çalışkan, yetenekli bir oyuncu olabilir ama şu an için Anadolu Efes’te forma giyecek bir performansa ya da tecrübeye sahip olmadığını düşünüyorum.

Ergin Ataman ve öğrencileri, sezon başından beri ideal performanslarından çok uzak bir basketbol oynuyorlar. İlerleyen haftalarda alıştığımız oyunlarına döneceklerine dair inancım tam. Aksi takdirde, Basketbol Süper Ligi ve Euroleague’de düşünmek bile istemedikleri bir son ile karşı karşıya kalabilirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi