Araştırma: Covid-19 beyinde küçülmeye yol açıyor

Araştırma: Covid-19 beyinde küçülmeye yol açıyor
Bilim insanları, Covid-19 virüsünün zihinsel işlev üzerindeki endişe verici etkisini vurgulayan bir çalışma yayınladı. Buna göre hafif bir vaka bile beyne zarar verebiliyor ve fonksiyonlarını zorlaştırabiliyor.Araştırmacılar,...

Bilim insanları, Covid-19 virüsünün zihinsel işlev üzerindeki endişe verici etkisini vurgulayan bir çalışma yayınladı. Buna göre hafif bir vaka bile beyne zarar verebiliyor ve fonksiyonlarını zorlaştırabiliyor.

Araştırmacılar, kokuyla bağlantılı bölge de dahil olmak üzere enfeksiyondan aylar sonra Covid-19 ile ilişkili beyin hasarı ve on yıllık normal yaşlanmaya eşdeğer boyutta küçülme tespit etti. Pazartesi günü Nature dergisinde yayınlanan çalışmada, değişikliklerin bilişsel gerilemeyle bağlantılı olduğu aktarılıyor.

“ÇOK YENİ BİR ÇALIŞMA”
Bulgular, virüsün merkezi sinir sistemi üzerindeki etkisinin çarpıcı kanıtlarına dayanıyor. Oxford Üniversitesi’ndeki Bütünleştirici Nörogörüntüleme Merkezi’nden elde edilen veriler, 2020 yılında tahmini 1,3 trilyon dolara mal olan demans ve diğer nörodejeneratif hastalıkların küresel yükünü Covid nedeniyle daha da kötüleştireceği anlamına gelip gelmediğini bulmaya çalışıyor. Bunun için daha fazla araştırma gerektiği de not olarak düşülüyor. ABD Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü’nün klinik direktörü Avindra Nath, “Bu, kesin verilere sahip çok yeni bir çalışma. Bulgular, nüfusun geneli için önem teşkil ediyor” dedi.